مازندشورا:خبرگزاری مهر - گروه استان ها: مازندران همواره از بارش های برف تجربه تخلی داشته است و آخرین تجربه اش به بحران سپید برف سال ۹۲ برمی گردد که هنوز خسارت هایش جبران نشده است.
بیشترین خسارات بحران برف سال ۹۲ به بخش کشاورزی مازندران وارد شده بود و اینک پس از گذشت حدود سه سال و درحالی که هنوز بسیاری از خسارت ها جبران نشده است، مازندران اسیر برفی دیگر شده است.
تجربه تلخ وارد آمدن خسارتهای هنگفت ناشی از برف در سال ۸۶ خاطره تلخی است که مردم استانهای شمالی کشور و مازندران بهدرستی آن را به خاطر دارند و از اذهان دور نشده است و نمیشود.
قطع گاز، آب، برق، صف کشیهای طولانی برای تهیه نان و سوخت و همه و همه، خاطره بدی از برف سال ۸۶ است که هرگز از ذهن مردم مازندران دور نمیشود و کابوس شب و روزهای سرد آن دوران، همچنان با ما است اما همه این مسائل دلیل نمیشود که مردم انتظار روزهای برفی را نکشند.
مردم مازندران با شروع فصل سرما، همچون همیشه، چشمانتظار برف در مناطق مختلف هستند اما همه ما فصل برف را زمستان میدانیم و بارش برف در آذرماه، بنابر گفته بزرگان در ۲۰ سال گذشته بیسابقه بوده است و تنها در دیماه سال ۸۶ چنین برف و سرمایی مشاهده شد که آنهم در فصل زمستان بود.
این روزها باغداران مازندرانی حال خوشی ندارند و هرکجا که میروی سخن از برداشت محصول، دود کردن کاه و لاستیک و گرم نگهداشتن محصولات باغی است و برفی که کابوس باغداران مازندرانی شده است
این روزها باغداران مازندرانی حال خوشی ندارند و هرکجا که میروی سخن از برداشت محصول، دود کردن کاه و لاستیک و گرم نگهداشتن محصولات باغی است و برفی که کابوس باغداران مازندرانی شده است.
براساس اعلام کارشناسان سالیانه بین یکمیلیون و ۸۰۰ هزارتا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن تولید انواع مرکبات در استان مازندران برداشت میشود و امسال با توجه به اینکه ۱۱۰ هزار هکتار از باغهای مازندران به میوه پرتقال و نارنگی اختصاصیافته است؛ پیشبینی میشود دو و نیم میلیون تن محصول، برداشت شود.
محمد ابراهیمی، از فارغالتحصیلان علوم باغی و از باغداران شرق مازندران مؤثرترین راه نجات مرکبات از این سرما و برف را روشن کردن آتش در چهارسوی باغ عنوان کرد و به خبرنگار مهر گفت: این آتش باید در جهت باد روشن شود و همچنین یک تا دو ساعت قبل از طلوع آفتاب، درختان آبپاشی شده و کف باغ آبیاری شود تا از خسارت واردشده جلوگیری شود.
وی افزود: باغداران توجه داشته باشند که بههیچعنوان نباید در وضعیت کنونی درختان را تکان داده و بهنوعی برف را با تکان دادن از میوهها و درخت جدا کنند بلکه باید درزمانی که دما به زیر صفر رسید با ایجاد گرمای لازم در باغ، سطح حرارت را افزایش دهند تا با این روشها بخشی از خسارت کم شود.
ابراهیمی با اعلام اینکه پیک زمانی برداشت پرتقال و نارنگی دیررس در مازندران نیمه اول آذر تا اواخر دیماه است، ادامه داد: اکنون دقیقاً زمان برداشت محصول پرتقال دیررس است و بسیاری از مرکبات ما بر روی درختان باقیمانده است که اگر نکات اعلامشده توسط کارشناسان جهاد کشاورزی مبنی بر روشن کردن آتش و دود توسط باغداران رعایت نشود، خسارات جبرانناپذیری خواهیم داشت.
محمدرضا سیاری، از دیگر باغداران منطقه هم با اعلام اینکه انگار کابوس برای باغ داران فصل و زمان نمیشناسد و هرروز باید با مشکل جدید در این حوزه روبرو باشیم به خبرنگار مهر گفت: عید امسال به دلیل واردات بیرویه مرکبات ضرر کردیم و دلمان به برداشت محصول امسال بود که آنهم با این برف بر بادرفت.
وی با اعلام اینکه حجم برف در مزارع به دلیل برودت هوا بسیار زیاد و فراوان است، اظهار کرد: فکر میکردیم که میتوانیم با آتش زدن لاستیک و برپا کردن دود از خسارت به باغات جلوگیری کنیم اما حجم برف بهقدری بالا است که در سطح وسیع باغات چندهکتاری، کار را غیرممکن کرده است.
سیاری ادامه داد: با توجه به اینکه تعداد زیادی از باغداران منطقه ما در شرق مازندران محصولات باغی خود را برداشت نکردهاند، وجود چنین وضعیتی و بارش برف فراوان، برای مرکبات سم است که موجب شده است تا زحمت یکساله ما با یک بارش برف به هدر برود و در چنین وضعیتی تمام امید ما به کمکهای دولت برای حمایت از باغداران در چنین وضعیت بحرانی است.
برف و یخبندان موجب قطع گاز مشترکان خانگی شرق مازندران نشد
فرماندار بهشهر هم در گفتوگو با خبرنگار مهر با اعلام اینکه با توجه به افزایش هوای سرد و بارش مداوم برف، گاز مشترکان خانگی قطع نشده است، گفت: از آغاز بارش برف در روزهای اخیر در این شهرستان تاکنون بههیچعنوان قطع گاز خانگی نداشتیم و تنها تعدادی از گاز صنایع پرمصرف قطع شد.
سید خالق سجادی افزود: علاوه بر اینکه تاکنون قطع گازی گزارش نشده است؛ قطع آب و برق هم گزارش نشده و تا این لحظه مشکلی وجود ندارد.
وی اظهار کرد: تقریباً تمام نقاط شهرستان بهشهر در مناطق کوهستانی و دشت و شهرهای مختلف شاهد بارش برف بودهایم و همچنان ادامه دارد که با توجه به لغزندگی جادههای مناطق کوهستانی، تردد در مسیر این جاده با زنجیر چرخ و امکانات لازم در حال انجام است.
فرماندار بهشهر ادامه داد: اگر به هر دلیلی گاز مشترکان قطع شود میتوان از وسایل جایگزین استفاده کرد که سوخت جایگزین در مناطق روستایی تأمینشده است و مشکلی وجود ندارد.
فرماندار نکا هم از بارش برف تا حدود یک متر در برخی از نقاط کوهستانی در بخش هزارجریب نکا خبر داد و یادآور شد: همه امکانات و تجهیزات برای بازگشایی راههای فرعی در منطقه هزارجریب نکا فعالشده و در آمادهباش کامل هستند تا با فوریت نسبت به بازگشایی مسیر اقدام کنند.
در حال حاضر با توجه به بارش مداوم برف در مناطق مختلف کوهستانی همچنان شاهد مسدود بودن راههای ارتباطی فرعی هستیم جعفر احمدی گفت: در حال حاضر با توجه به بارش مداوم برف در مناطق مختلف کوهستانی همچنان شاهد مسدود بودن راههای ارتباطی فرعی هستیم اما راههای اصلی برای تردد ضروری با استفاده از زنجیر چرخ باز است و افراد میتوانند با رعایت نکات ایمنی تردد کنند.
وی افزود: امکانات زیربنایی آب، برق و گاز در سطح شهرستان وصل است و مشترکان خانگی ما مشکلی در حال حاضر ندارند و تنها در برخی از نقاط با کاهش افت فشار روبرو بودهایم که رفع شده است.
فرماندار گلوگاه هم با اشاره به اینکه مسیر جاده گلوگاه به دامغان باز است، یادآور شد: علیرغم بارش برف شدید در این محور این جاده مسدود نشده و تردد در این محور با رعایت نکات ایمنی و استفاده از زنجیر چرخ در حال انجام است.
محمدرضا تباکی هم با اعلام اینکه تاکنون قطع گاز مشترکان خانگی گزارش نشد، افزود: اکنون تمام روستاهای بخش بالادست شهرستان گلوگاه سفیدپوش است و دمای هوا زیر صفر درجه، لغزندگی و یخزدگی جادهها تردد را با مشکل روبرو کرده که ماموران راهداری و عوامل مختلف امدادی، در حال برفروبی و نمکپاشی در جادهها و امدادرسانی هستند.
در کنار تمام زیباییهای ناشی از بارش برف در مازندران، نباید از سرمازدگی درختان و مرکبات غافل شویم بلکه باید بدانیم که باغداران باید برای محافظت از درختان و میوههای سردرختی اقدامات لازم را انجام دهند و اگر مقدار برف کم باشد با استفاده از فوم و در صورت بارش مداوم هوا و دمای زیر صفر درجه باید با روشن کردن آتش و ایجاد دود، دمای هوا را افزایش داده و از درختان محافظت کنند.