یلدای سرد باغداران مازندران/ تلخند انار و هندوانه به مرکبات

مازندشورا: ساری - یک‌شب به یلدا باقی‌مانده اما پرتقال و مرکبات مازندران که باید روی سفره مردم جا خوش کند، در صف کارخانه ها برای تبدیل به کنسانتره معطل مانده است.

مازندشورا:خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: یلدای امسال برای کشاورزان و باغداران مازندرانی چندان خوش‌آیند نیست، هم محصول روی دست بسیاری از آنان مانده و گروهی نیز مجبور به فروش زیر قیمت آن به کارخانه‌های کنسانتره یا دلالان شدند.

حال‌وروز باغداران مازندران همانند روزهای سرد وبرفی آخرین ماه پاییزی خوش نیست و در آستانه شب یلدا نگران آتیه باغداری و مرکبات هستند. برخی به فروش محصول و آینده مبهم آن می‌اندیشند و گروهی نیز در اندیشه فروش باغ و شالیزار هستند تا عطای باغداری و کشاورزی را به لقایش ببخشند.

مرکباتی که کشاورز با هزار خون‌دل تولید کرد و در آستانه روانه کردن به بازار بود که سرمایه ناگهانی وبی سابقه اوایل آذرماه، همه برنامه‌های کشاورزان را به هم‌ریخت و آنان را بیش از گذشته مقروض بانک و طلبکاران کرده است.

محمد حسینی باغدار مازندرانی که به دلیل برف ناگهانی پاییز، خریدار محصول کیوی باغاتش از خرید آن منصرف شده است می‌گوید: مجبور شدم محصولم را زیر قیمت به فروش برسانم.

وی اظهار داشت: قبل از برف پاییزی محصول باغم را حدود هفت میلیون تومان فروخته بودم و بخشی از محصول توسط خریداری برداشت و منتقل شد اما با بارش ناگهانی برف، خریدار از خرید باقی محصول منصرف شده است و من نیز دستم به‌جایی بند نیست.

باغدار دیگری که مجبور است محصول پرتقالش را به کارخانه‌های افشره بفروشد می‌گوید: نرخ‌هایی که بابت خرید پرتقال در این کارخانه‌ها پرداخت می‌شود، هزینه‌های انتقال به کارخانه را هم تأمین نمی‌کند.

حسین جلالی ادامه می‌دهد: وضعیت به‌گونه‌ای شده که نمی‌توانیم برای شب یلدا نیز محصول را عرضه کنیم و این در حالی است که هرروز مسئولان می‌گویند نگران فروش محصولات نباشید.

سوز سرما بر چهره باغداران در حالی است که گرانی انواع میوه و مرکبات شب یلدا کام مازندرانی‌ها هم تلخ کرده است و بازارهای پاییزی را از تب‌وتاب یلدایی انداخته است.

گرانی و خسارات به باغداران حرف‌وحدیث روزانه شهروندان و روستاییان مازندران است، غلامعلی یک راننده تاکسی در مسیر میدان امام تا ساعت ساری می‌گوید: دو مغازه کنار هم با یک جنس دو قیمت متفاوت با اختلاف قیمت بالا ارائه می‌دهند و هیچ‌کسی هم نیست به گران‌فروشان بگوید بالای چشمشان ابروست.

وی حرف‌وحدیث بیشتر مسافرانش را گرانی اجناس و مشکلات اقتصادی بیان می‌کند و ادامه داد: قیمت آجیل به‌یکبار در آستانه شب یلدا ۱.۵ برابر می‌شود و پرتقالی که روی دست باغداران مانده به مرز دو هزار تومان برچسب فروش می‌خورد.

 اگرچه یلدا رسید اما تب بالای گرانی بازار مازندران را کساد کرده است و دیگر از جنب‌وجوش گذشته خبری نیست، بااین‌حال هنوز می‌توان، شور و ذوق یلدا را در چشم، پیرمرد پرتغال فروش و مرد ماهیگیری که ماهیانش را برای فروش سنگفرش خیابان کرده است، مشاهده کرد.

مردم منطقه اعتقاددارند که شب یلدا یک‌شب خوب و شادی‌آور است و شگون ندارد که بی‌غذا باشند، در این شب بنا به سنت دیرین همه افراد خانواده دورهم جمع می‌شوند و با خوردن هندوانه، ماست، میوه و آجیل، سرمای فصل زمستان را از خود دور می‌کنند.

 اعتقاد بر این است که با خوردن ماست یا هندوانه در شب یلدا، هرگز در زمستان سردشان نخواهد شد، آجیل و شب‌چره که شامل دانه‌هایی چون گندم و نخود برشته، تخم هندوانه و کدو، بادام، پسته، فندق، کشمش، انجیر و توت خشک است، هم فراموش نمی‌شود، برخی از خانواده‌ها در شب یلدا، پس از خوردن شام، برای شب‌نشینی شب یلدا به خانه خویشاوند بزرگ‌تر می‌روند، این شب دختران دم بخت با پوشاندن صورت خود از هفت خانه چیزی می‌گیرند اگر کسی آن‌ها راندید و نشناخت حتماً به آنچه نیت کرده‌اند، خواهند رسید.

آخرین شب خزان پاییزی در روستاهای مازندران، یادآور قصه صمیمت و مهرمانی و حکایت‌های خوب و پندآموز زیر کرسی قدیمی خانه مادربزرگ‌هاست که کم‌کم، چراغ آن رو به خاموشی رفته است اما طولانی‌ترین شب سال، حکایت، هائیشت، مرغنه جنگی، قصه اسفندیار پهلوان و یادآور سرنای شاهرخ و داستان شیرین مینا و پلنگ در مازندران است.

سوغات‌های سنتی مازندران ازجمله بادونه و هائیشت که روی سفره‌های یلدایی مردمان این دیار جای می‌گیرد هدیه‌ای خوب برای گردشگران زمستانی استان به شمار می‌رود.

محصول مازندران باغداران پاییزی هندوانه گرانی مجبور ناگهانی آستانه پرتقال می‌گوید خوردن یلدایی مرکبات ادامه تومان بالای هائیشت یادآور زمستان منصرف حرف‌وحدیث باغداری مانده مازندرانی کشاورزان یلدای گروهی کارخانه‌های باغدار گذشته بازار نگران خریدار