جشنواره ای باطعم ملس در آمل/ استقبال هزارنفری برای احیای آیین' ازگیل پزان'

مازندشورا: ساری- ایرنا-دومین جشنواره آیینی 'کنس دِشو' (ازگیل پزان) با حضور پرشور و استقبال خانواده های آملی روز جمعه درحالی برگزار شد که کام همه شرکت کنندگان با رب ' کنس' ترش مزه آشنا شد.

مازندشورا: به گزارش خبرنگارایرنا، این جشنواره دو سال پس از برگزاری نخستین جشنواره آن درمنطقه جنگلی
' چلاو ' آمل در مجموعه سرای مهر شهرداری و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ، هیات کوهنوری و صعودهای ورزشی شهرستان ، شورای اسلامی شهر و شهرداری آمل برگزار شد.
اجرای موسیقی محلی ، قرائت شعرهای مازندرانی و همخوانی گروه های موسیقی استانی و سخنرانی برخی چهره های فرهنگی واجتماعی در موضوع های اهمیت حفظ واحیای خرده فرهنگ های رایج در روستاهای مازندران از برنامه های این همایش یک روزه بود.
کنس در زبان محلی مازندرانی نام گونه میوه جنگلی است که نام فارسی آن ‌ازگیل جنگلی یا ازگیل وحشی و هم خانواده با سیب ، گلابی ، به ، زالزالک و گلابی وحشی است.
میوه ‌ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و تا زمانی که خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست و گوشت ازگیل پس از رسیدن از رنگ سفید به قهوه ای تغییر می کند و کاملا نرم وشیرین می شود.
در این جشنواره و به ابتکار برگزارکنندگان آن در حدود 20 غرفه در محوطه مجموعه سرای مهر شهرداری آمل ، غرفه هایی از مراحل فرآوری میوه کنس تا رب به نمایش گذاشته شد و حاضران ضمن بازدید از مراحل تهیه رب ازگیل، فرآورده های آن را نیز خریداری کردند.
در این غرفه ها میوه ازگیل را برای شست و شو در داخل تشت بزرگی قرار داده و پس از جداکردن شاخ وبرگ وتمیزشدن کامل، آن را به همراه مقداری آب روی حرارت آتش قرار می دهند تا کاملا پخته و به زبان محلی ' پتکا ' شود و برای تسریع در عمل آوری آن به تناوب چندین بار با کفگیر هم می زنند تا همه قسمت های آن به طور کامل بپزد.
ازگیل پخته شده بعد از این مرحله داخل کیسه ای قرار داده می شود و با ضربه زدن به آن و جداکردن دانه و پوست ، آب حاصل از آن را درون ظرف دیگری می ریزند و پس از حرارت دوباره و تغییر رنگ آن به شکل قهوه ای، رب از آن به دست می آید.
رییس انجمن بومی و سرود اداره فرهنگ وارشاد اسلامی آمل در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: از رب کنس یا ازگیل در تهیه انواع غذاهای محلی مثل ترش آش و گرناآش، فسنجان، پخت نوعی ته چین مرغ محلی و مرغ ترش و تهیه نوعی نان پیازی استفاده می کنند.
حشمت الله ایاز افزود : میوه ازگیل سرشار از ویتامین های ‌سی و بی ، اسیدسیتریک و اسیدمالک است و برای آرامش و تقویت اعصاب و درمان عفونت روده بزرگ مفید و در درمان زخم دهان و تورم مخاط گلو موثر است و برگ آن نیز برای درمان سالک استفاده می شود.
رییس اداره فرهنگ وارشاد اسلامی آمل هم در خصوص برگزاری دومین جشنواره کندس دشو درگفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت :‌ این جشنواره با توجه به اینکه خاستگاه اصلی میوه دهی ازگیل وحشی در جنگل های دهستان چلاو واقع در بخش امامزاده عبدالله است وبه لحاظ موقعیت گردشگری منطقه، دومین جشنواره آن نیز در آمل برگزار شد.
محمد محمدی افزود : هدف از برگزاری این جشنواره احیای آیین های بومی و محلی رایج در منطقه و انتقال درست آن به آیندگان با برگزاری این برنامه قابل تحقق است.
وی ادامه داد :‌ استقبال شهروندان آملی از این جشنواره بسیار پرشور و کم نظیر بوده و با توجه به این ظرفیت و اقبال عمومی از آن انتظار است مسئولان شهرستانی واستانی با حمایت های لازم زمینه برگزاری جشنواره های استانی وحتی ملی را در منطقه فراهم کنند.
محمدی یادآورشد: گسترش آیین های سنتی وکهن باعث حفظ هویت فرهنگی وهمبستگی اجتماعی می شود وبرگزاری جشنواره هایی مثل ' کنس دشو ' به حفظ این آیین ها رایج منطقه کمک زیادی خواهد کرد.
خبرنگار : مهدی غلامی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7327/1654

جشنواره ازگیل برگزاری فرهنگ منطقه اسلامی جنگلی خبرنگار اداره شهرداری درمان شهرداری آمل حرارت جداکردن وارشاد افزود محمدی مراحل دومین استفاده ایرنا ‌ازگیل برگزار موسیقی مجموعه احیای استقبال مازندرانی استانی بسیار تغییر گلابی برنامه فرهنگی کاملا