مازندشورا: علی نبیان روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگارایرنا افزود : برای جلوگیری از افت احتمالی فشار گاز ناشی از قطع گاز ترکمنستان دراین استان، تمهیدات لازم فراهم شد تا مشترکان گاز خانگی مشکلی را در زمستان احساس نکنند.
وی اجرای طرح دوگانه سوز کردن واحدهای صنعتی ، نانوایی ها، مراکز درمانی، مدارس و ادارات دولتی را مهمترین برنامه ریزی انجام شده برای مقابله با افت احتمالی فشار گاز درمازندران اعلام کرد.
وی اضافه کرد : براساس برنامه ریزی با وقوع افت احتمالی فشار گاز در مازندران در مرحله اول قطع گاز مصرفی 118 جایگاه سی ان جی اجرایی می شود که با این کار حداقل گاز مورد نیاز 40 هزار خانوار از مشترکان استانی تامین می شود.
معاون استاندارمازندران خروج واحدهای صنعتی پرمصرف از مداروتغییرانرژی مصرفی این واحدها ازگاز به سوخت دوم را از دیگر برنامه های ستاد مقابله با افت احتمالی فشار گاز در این خطه شمال کشور اعلام کرد.
وی افزود : در حال حاضر اکثر واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک استان به سوخت دوم هم مجهز شدند که به محض افت فشار برای تامین نیاز خانگی این واحدها بدون ایجاد مشکل روند تولیدی به سوخت دوم می روند.
نبیان فراهم کردن سوخت دوم برای نانوایی ها، مراکز درمانی وبیمارستان ها، مدارس ودستگاه ها و سازمان های دولتی را از دیگر تمهیدات استانی برای مقابله با افت فشار گاز عنوان کرد.
به گفته وی هم اکنون یک هزار واحد نانوایی در استان به سوخت دوم ( گاز مایع ) مجهز شدند و همچنان نیز طبق قرارداد با شرکت پرسی گاز روزانه حداقل 100 واحد دیگر به این واحدها افزوده می شود.
معاون استاندارمازندران دلیل افت فشار گاز در این استان شمال کشور را قرارگیری آن در منتهی الیه خطوط انتقال گازسراسری دانست وگفت : دولت تدبیر و امید برای رفع این مشکل مازنی ها طرح خطوط انتقال گاز دامغان- ساری را سرعت بخشید و این پروژه تا شهریورماه 96 به بهره برداری می رسد.
* تاکید بر صرفه جویی و مدیریت مصرف
معاون عمرانی استاندارمازندران گفت که درفصل سرما مصرف مشترکان گاز در این استان روزانه بین 25 تا 28 میلیون مترمکعب می رسد و مشترکان گاز با کاهش یک درجه از دمای منازل خود می توانند کشور را برای غلبه بر بدعهدی و باج خواهی همسایه شمالی سربلند بیرون آورند.
روزانه در سطح کشور 700 میلیون متر مکعب گاز مصرف می شود.
در مازندران یک میلیون و 800 هزار نفر مشترک گاز هستند به طوری که 88 درصد از خانوارهای روستایی و 98 درصد خانوار شهری از گاز شهری استفاده می کنند.
شرکت ترکمن گاز از 12 دی ماه امسال شیر گاز صادراتی به ایران را بست . این شرکت مدعی طلب 1.8 میلیارد دلاری از شرکت ملی گاز ایران بابت صادرات در سال های 1386و 1387 شده است ، در حالی که تهران آن را قبول ندارد و خواستار ارجاع موضوع به داوری بین المللی است.
این شرکت در دی ماه 1386 که سرمای زمستان به اوج خود رسید و بیش از 20 استان کشور با افت شدید دمای هوا و یخبندان مواجه شدند ، با سواستفاده از این فرصت و مغایر با قرارداد منعقد شده ، قیمت گاز صادراتی خود به ایران را 9 برابر کرد و از 40 دلار به ازای هر هزار مترمکعب به 360 دلار افزایش داد.
دولت وقت ایران، به هر دلیلی در آن مقطع زمانی با این درخواست غیرمنطقی موافقت کرد و بدین ترتیب براساس محاسبات ترکمن ها، طلبی حدود 1.8 میلیارد دلار به حساب ایران نوشته شد.
شرکت ترکمن گاز هم اکنون بار دیگر با مشاهده سرمای کم سابقه در مناطق مختلف ایران به دنبال سواستفاده از موقعیت افتاده و ادامه صادرات گاز به ایران را به دریافت طلب واهی 1.8 میلیارد دلاری مشروط کرده است .
دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته علاوه بر پرداخت ماهانه پول گاز وارداتی از ترکمنستان و تسویه تمامی بدهی های قانونی ، میزان واردات گاز از این کشور را هم کاهش داده است .
شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که با توجه به رفتار خلاف قرارداد شرکت ترکمن گاز ، ایران با قطع واردات گاز از ترکمنستان با شتاب بخشیدن به ساخت خط لوله های در دست ساخت و تغییر موقت سوخت صنایع از گاز به سوخت مایع، می تواند نیاز نواحی شمالی وشرقی کشور را رفع کند .
کارشناسان حقوقی و اقتصادی معتقدند شرکت ترکمن گاز بازنده اصلی این ماجرا خواهد بود زیرا بزرگ ترین مشتری خود را از دست خواهد داد.
خبرنگار: حسین فلاحتی** انتشاردهنده : سید محسن حسن نیا
6982/1899