مازندشورا: آیت االله نورالله طبرسی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان این نکته که ، مردم همیشه در صحنه های مختلف سیاسی، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی حضور فعالی دارند ،افزود: صرفه جویی یک امر الهی است و در چنین شرایطی مردم متدین و علوی تبار مازندران به این مقوله بیشتر توجه می کنند.
نماینده ولی فقیه در استان مازندران صرفه جویی را مهمترین عامل در عملیاتی شدن اقتصادی مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری دانست.
آیت الله طبرسی در عین حال گفت: البته تامین خدمات عمومی از جمله آب ، برق و گاز برای آحاد مردم از وظایف و تکلیف جدی دولت ها است.
وی توضیح داد: مردم استان های شمالی به ویژه مازندران همواره انتظار دارند تا وقفه ای در گرفتن این خدمات در هر شرایطی بوجود نیاید و این توقع بجایی است.
نماینده مردم مازندران درمجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: باید با اجرای سریع طرح های گاز رسانی ، مشکل افت و قطعی گاز مازندران به اندازه ای که وابستگی به کشور ترکمنستان دارد ،جبران شود.
آیت الله طبرسی تاکید کرد که طرح گاز رسانی از طریق خط لوله دامغان- کیاسر – ساری باید بدون هیچ گونه توقفی ،هر چه سریعتر به بهره برداری برسد تا این مشکل حل شود.
وی گفت: مردم نیز همواره به فکر منافع ملی هستند و این بار نیز با توجه به موضوع مطرح شده با کشور ترکمنستان ،مدیریت مصرف گاز را بهتر از گذشته اعمال می کنند.
در مازندران یک میلیون و 800 هزار نفر مشترک گاز هستند به طوری که 88 درصد از خانوارهای روستایی و 98 درصد خانوار شهری از گاز شهری استفاده می کنند.
شرکت ترکمن گاز از 12 دی ماه امسال شیر گاز صادراتی به ایران را بست . این شرکت مدعی طلب 1.8 میلیارد دلاری از شرکت ملی گاز ایران بابت صادرات در سال های 1386و 1387 شده است ، در حالی که تهران آن را قبول ندارد و خواستار ارجاع موضوع به داوری بین المللی است.
این شرکت در دی ماه 1386 که سرمای زمستان به اوج خود رسید و بیش از 20 استان کشور با افت شدید دمای هوا و یخبندان مواجه شدند ، با سواستفاده از این فرصت و مغایر با قرارداد منعقد شده ، قیمت گاز صادراتی خود به ایران را 9 برابر کرد و از 40 دلار به ازای هر هزار مترمکعب به 360 دلار افزایش داد.
دولت وقت ایران، به هر دلیلی در آن مقطع زمانی با این درخواست غیرمنطقی موافقت کرد و بدین ترتیب براساس محاسبات ترکمن ها، طلبی حدود 1.8 میلیارد دلار به حساب ایران نوشته شد.
شرکت ترکمن گاز هم اکنون بار دیگر با مشاهده سرمای کم سابقه در مناطق مختلف ایران به دنبال سواستفاده از موقعیت افتاده و ادامه صادرات گاز به ایران را به دریافت طلب واهی 1.8 میلیارد دلاری مشروط کرده است .
دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته علاوه بر پرداخت ماهانه پول گاز وارداتی از ترکمنستان و تسویه تمامی بدهی های قانونی ، میزان واردات گاز از این کشور را هم کاهش داده است .
شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که با توجه به رفتار خلاف قرارداد شرکت ترکمن گاز ، ایران با قطع واردات گاز از ترکمنستان با شتاب بخشیدن به ساخت خط لوله های در دست ساخت و تغییر موقت سوخت صنایع از گاز به سوخت مایع، می تواند نیاز نواحی شمالی وشرقی کشور را رفع کند .
کارشناسان حقوقی و اقتصادی معتقدند شرکت ترکمن گاز بازنده اصلی این ماجرا خواهد بود زیرا بزرگ ترین مشتری خود را از دست خواهد داد.
خبرنگار: سید رضا هاشمی کروئی ** انتشار دهنده:سید محسن حسن نیا
/1899/6990