جایگاه ساری را باید به دو بخش قبل و بعد عبوری تقسیم کرد/ گردشگری خط مقدم جبهه عمل‌گرایی

اختصاصی مازندشورا: شهردار جوان ساری آقای عبوری گردشگری را خط مقدم جبهه عمل‌گرایی و یکی از محورهای توسعه و پیشرفت ساری عنوان کرد و باید در الویت برنامه شورای پنجم و شهرداری قرار داده شود/ در این 18 سالی که از عمر شورا می‌گذرد حتی یک نماینده‌ در حوزه کشاورزی در شورای شهر نداشته‌ایم. نبود کارشناس حوزه کشاورزی در مدیریت شهری و نبود نماینده‌ای از حوزه کشاورزی در شورا از دلایل ناموفق بودن فضای سبز ساری است

اختصاصی مازندشورا: «احمد زیارلاریمی» عضو شورای استانی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی مازندران است. زیار لاریمی متولد 1354 در شهر ساری است و در حال حاضر دانشجوی روزانه مقطع دکتری در رشته کشاورزی در دانشگاه سراسری علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری است. 

زیارلاریمی به غیر از حضور در شورای استانی سازمان نظام مهندسی کشاورزی، قریب به سه سال مسئول دفتر صدور مجوزهای حوزه کشاورزی شهرستان ساری نیز هست. زیارلاریمی از سال 86 شروع به تدریس در دانشگاه‌های استان مازندران در رشته تخصصی کشاورزی کرد. مصاحبه تفصیلی ما به احمدزیار لاریمی را در ادامه می‌خوانید:

 

کشت گیاهان دارویی؛ صنعت نوپایی که مغفول مانده

مازندران و شهرستان ساری ظرفیت‌های فوق العاده در بخش کشاورزی دارد و دارای خاک و زمین‌های مستعد کشاورزی است که بخش عظیمی از این زمین‌ها بلااستفاده قرار گرفته است. در چهاردانگه و دودانگه ساری زمین‌هایی هستند که سال‌ها است با وجود قابلیت کشت فوق العاده به دلیل نبود برنامه مدون کشاورزی اصلا زیر کشت نمی‌روند. باید برنامه‌ای مدون تعریف و ترویج شود تا از این ظرفیت خدادادی استفاده شود. مثلا زمین‌های دودانگه زمینه کاشت گیاهان دارویی را دارند تا کشاورزان به آن سمت بروند و دولت هم خریداری تضمینی کند.

گیاهان دارویی جزو صنایع نوپا در مازندران است که ظرفیت‌های بالقوه‌ای در ساری و بخش دودانگه وجود دارد. در حوزه شهری کشورهایی همچون ژاپن و چین که مزارع اندکی نسبت به جمعیت خود دارند از حداقل فضاهایشان مانند پشت بام‌ها  برای کشت استفاده می‌کنند. فضای ما هم کم کم به سمت کشت مصنوعی و گلخانه‌ای و هیدروپونیک رفته و سیفی‌جاتی از جمله کاهو، گوجه، کلم، خیار و قارچ و ... که از آنها استفاده می‌کنیم اکثرا گلخانه‌ای هستند و می‌توان این محصولات را در فضای بسته و گلخانه‌ای پرورش داد تا هم سبب اشتغال و هم سبب رونق اقتصادی خانواده‌ها و مرکز استان شود.

 

آمادگی همکاری با شهرداری‌ها‌ را داریم

سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی این ظرفیت را دارا است که در بحث پسماند (که یکی از سازمان‌های شهرداری ساری است) کمک حال مدیریت شهری باشد. ما در سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی قریب به 700 فارغ التحصیل مقطع کارشناسی تا دکتری رشته محیط زیست داریم که می‌توانند در حوزه زیست محیطی شهر کمک حال مدیریت شهری باشند اما متاسفانه در ادوار گذشته هیچ استفاده‌ای از این ظرفیت و پتانسیل در ساری نشده است.

در حوزه فضای سبز نیز فارغ التحصیلانی در بخش گیاه پزشکی و گیاه شناسی داریم که می‌توانند در خصوص فضاسازی پارک‌ها، میادین، بلوارها و پیاده‌روها کمک حال مدیریت شهری باشند. این کارشناسان می‌توانند اقلیم منطقه را شناسایی کنند و ببینند چه گیاهی مناسب منطقه است و از آفات به دور و مقاومت بیشتری دارند که متاسفانه از این کارشناسان تاکنون هیچ استفاده‌ای نشده است. امیدواریم تفاهم نامه‌ای بین سازمان نظام مهندسی و شهرداری صورت گیرد و از این ظرفیت‌های موجود در حوزه فضای سبز، پسماند، میادین میوه و تره بار استفاده شود.

ساری ظرفیت‌های بسیاری در حیطه گردشگری دارد

شهر ساری از شهرهای تاریخی و قدیمی استان مازندران است که قدمت تاریخی 6 هزار ساله و سابقه مدنیت و تاریخی 2500 ساله دارد. مکان‌های فاخری در ساری وجود دارد که پس از انقلاب تا به الان مغفول مانده است. به عنوان مثال مجموعه عباسی فرح آباد را در نظر بگیرید. ظاهرا این مجموعه با منار جنبان اصفهان در یک دوره طراحی شده است. چطور منار جنبان اصفهان تبدیل به محل تجمع جهان اسلام می‌شود و از کل دنیا بازدید و سالانه میلیون‌ها دلار درامدزایی دارد در حالی که ما همان مجموعه را در ساری  داریم و از آن هیچ استفاده‌ای نمی‌شود. مثال دیگر حمام وزیری می‌باشد که حدود 80 درصد اهالی شهر ساری نمی‌دانند این حمام در کجای ساری واقع شده است و در حالی که همانند آن حمام فین کاشان است با آن همه بازدید کننده در سال. خانه سردار جلیل و برج رسکت و مجموعه سورت و... هم از ظرفیت های خوب شهر ساری است که راه اندازی این مجموعه‌ها باعث جذب گردشگر و ایجاد اشتغال و رونق معیشت مردم مرکز استان خواهد شد.

استان‌های دیگر با تبلیغات گسترده گردشگران را به استان خود جذب می‌کنند در حالی که این ظرفیت بالقوه گردشگری در مازندران وجود دارد اما بستری را فراهم نکرده‌ایم تا مسافر 24 تا 48 ساعت در ساری توقف داشته باشند. طبق آخرین گزارش آقای بزرگ‌نیا، در ایام نوروز 15 میلیون نفر وارد مازندران می‌شوند ولی ساری تنها، شهر مسیر بوده و هیچ وقت شهر مقصد نبوده است. ما از این ظرفیت هیچ استفاده‌ای نکرده‌ایم و تنها عواید ما مشکلات ترافیکی و زباله بوده است. نگاه مدیران ما در طی این چند سال نتوانسته این مجموعه‌ها را فعال کند و علاوه بر اشتغال، درآمد زایی برای شهر داشته باشد. شهردار جوان ساری آقای عبوری گردشگری را خط مقدم جبهه عمل‌گرایی و یکی از محورهای توسعه و پیشرفت ساری عنوان کرد و باید در الویت برنامه شورای پنجم و شهرداری قرار داده شود.

حرکت کشورهای پیشرفته به سمت  اگرتوریسم (Agritourism)

یکی از مباحثی که در کشورهای پیشرفته مورد توجه قرار گرفته بحث اگرتوریسم یا گردشگری کشاورزی می‌باشد. گردشگری کشاورزی یعنی گردشگر و مسافر مستقیما به مجموعه مزارع رفته و از نزدیک با فضا و نحوه پرورش آشنا شوند و محصولات را برداشت و حتی در آن مکان مصرف کنند. یکی از پردرآمدترین حوزه‌های بخش توریسم در کشورهای اروپایی همین ساز و کار اگرتوریسم است که این ظرفیت را ما در مازندران و شهرستان ساری داریم. باغات زیبای سیب در کیاسر، مزارع پرورش ماهی و ارتفاعات دودانگه و ... از جمله اینها است. باید نگاه مسئولان نگاه گردشگری باشد و چشم اندازی را برای شهرستان ساری تعریف کنند.

تاکنون نماینده‌ای از بخش کشاورزی در شورای شهر ساری نداشتیم

از نظر بنده عملکرد مدیریت شهری و شهرداری ساری را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد، قبل و بعد از مدیریت آقای عبوری. قبل از مدیریت آقای عبوری شهر ساری هیچ وقت در جایگاه خودش به عنوان مرکز استان نتوانست بدرخشد. ساری هیچگاه در مقام قیاس با سایر مراکز استان‌های دیگر واقع نشد و همیشه با شهرهای هم‌عرض خودش در استان مقایسه شد و به همین دلیل نتوانست پیشرفتی داشته باشد. آقای عبوری مدیری جهادی، مکتبی و از جنس عملگرایی است و اتفاق‌های خوبی در شهر ساری رخ داده است و کم کم به سمت جایگاه مرکز استانی پیش می‌رود. پروژه‌های خوبی انجام شده و پروژه‌هایی مانند بوستان ولایت، میدان ابن شهر آشوب و بوستان بانوان در حال انجام است.

در ساری آنطوری که باید به فضای سبز پرداخته نشده است شاید به این دلیل که در مدیریت شهری کمیسیون بخش کشاورزی تعریف نشده و در این 18 سالی که از عمر شورا می‌گذرد حتی یک نماینده‌ در حوزه کشاورزی در شورای شهر نداشته‌ایم. نبود کارشناس حوزه کشاورزی در مدیریت شهری و نبود نماینده‌ای از حوزه کشاورزی در شورا از دلایل ناموفق بودن فضای سبز ساری است. بالغ بر 90 درصد معیشت روستاییان ساری از طریق کشاورزی و شغل دوم بیش از 70 درصد مردم شهر ساری هم به کشاورزی وابسته است. امیدواریم در این دوره یک نماینده از بخش کشاورزی ورود پیداکند و از حق و حقوق کشاورزی ساری دفاع و برنامه‌های مرتبط با این حوزه را پوشش دهد.

احمد زیار لاریمی زیار لاریمی کشاورزی جریان عملگرایی شورای شهر گردشگری