آب بعضی از چاههای مازندران شور و بی کیفیت شد

مازندشورا: ساری - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران نسبت به خالی شدن سفره های زیرزمینی استان هشدار داد و گفت که برداشت های غیرمجاز و بیش از اندازه سبب شوری و بی کیفیت شدن آب های زیرزمینی شده است.

مازندشورا: محمد ابراهیم یخکشی روز جمعه به خبرنگار ایرنا در آمل گفت : بر اساس داده های آماری و پایش آب زیرزمینی در بیش از 400 نقطه در مازندران ، گزارش های به دست آمده حکایت از شوری و تغییر کیفیت آب در برخی از مناطق دارد.
وی اضافه کرد : در برخی نقاط استان نشست زمین به مانند مناطق کویری و خشک رخ داده است که متاسفانه خسارت آن جبران ناپذیر و غیر قابل بازگشت است.
** ضرورت بازبینی چاههای در حال بهره برداری
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران فوری ترین راه حل برای جلوگیری از پیشروی بیشتر خشکسالی زیرزمینی را کاهش برداشت از سفره ها و مقابله با هرگونه برداشت غیرمجاز دانست .
وی گفت که هم اکنون بیش از 85 هزار حلقه چاه مجاز با پروانه در استان وجود دارد که در حال بازبینی نحوه فعالیت آنها هستیم .
یخکشی افزود : تاکنون حدود 70 هزار حلقه چاه را بازبینی کردیم که مشخص شد از این تعداد برای تعدیل پروانه فعالیت و برداشت 33 هزار حلقه امکان تعدیل و اصلاح وجود دارد.
وی ابراز امیدواری کرد که به مرور پروانه این چاهها اصلاح و میزان برداشتشان از سفره های زیرزمینی تعدیل شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران اجرای طرح های نصب کنتور هوشمند ، بستن چاههای غیرمجاز ، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی ، ایجاد و تقویت تشکل ها و ایجاد بانک اطلاعاتی از آب قابل برنامه ریزی را از دیگر راهکارهای قابل اجرا برای کنترل وضعیت آب های زیرزمینی موجود در استان برشمرد.
وی تاکید کرد : باید از موجودی آب استان حداکثر بهره وری کسب شود و نباید اجازه بدهیم کسی اضافه برداشت از سفره های زیرزمینی داشته باشد .
** مشارکت جدی مردم در حراست از آب های زیرزمینی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران همچنین نقش مردم را در این زمینه مهم توصیف کرد و گفت : برای جلوگیری از این خسارت باید در گام اول اطلاع رسانی و فرهنگ سازی را در جامعه بخصوص میان ذینفعان جدی بگیریم .
وی افزود : در کنار اطلاع رسانی باید مشارکت مردم را با ایجاد تشکل های مختلف و مرتبط جلب کنیم تا خود مردم در مدیریت آب فعال شوند.
یخکشی اقدامات سلبی را راهکار بعدی پس از مشارکت مردم و فرهنگ سازی دانست و
گفت : آنچه که دولت را ترغیب می کند تا محور توسعه استان را بر 2 محور کشاورزی و گردشگری پایه گذاری کند ، وجود منابع پایه از جمله آب و دریاست.
** توان ذخیره فقط 10درصد آب دراستان
وی با بیان اینکه با سدهای موجود در مازندران، اکنون فقط 10 درصد از منابع آب های جاری استان ذخیره می شود ، گفت : باید با تلاش مضاعف این عقب ماندگی را جبران کنیم.
او افزود : در شبکه آبیاری و آب شرب هم دچار مشکل هستیم و رودخانه ها که می تواند نعمت باشد ، تبدیل به تهدید می شود.
مدیرعامل آب منطقه ای مازندران با اشاره به وجود سدهای در حال ساخت استان از جمله سد هراز در آمل و سد گلورد در نکاء ، ابرازامیدواری کرد که با تکمیل و بهره برداری از این سدها ، شاخص برخورداری و ظرفیت ذخیره سازی آب در مازندران از 10 درصد فعلی به حدود 40 درصد افزایش یابد.
یخکشی با تشریح روند بارش و روان اب کشور در 15 سال اخیر ، گفت: به طور متوسط در طی 15 سال اخیر هم در کشور و هم در استان مازندران میزان بارش و روان آب در مقایسه با دوره شاخص 50 ساله رو به کاهش است .
وی با اظهار این که تقاضا و مصرف آب در کشور و استان رو به افزایش است ، نتیجه گیری کرد : این سبب عدم تعادل بین منابع و مصارف در بخش آب شده و چالش ها و مشکلاتی را ایجاد کرده است.
خبرنگار : مهدی غلامی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7327/1654

مازندران استان زیرزمینی ایجاد منطقه برداشت یخکشی تعدیل پروانه مدیرعامل اطلاع رسانی مشارکت چاههای منابع ذخیره بازبینی افزود اصلاح افزایش سدهای موجود فرهنگ میزان غیرمجاز اضافه خسارت مناطق خبرنگار کیفیت جبران برداری اکنون فعالیت دانست خشکسالی جلوگیری هستیم