اختصاصی مازندشورا: احسان حسنزاده متولد ساری و دانشآموخته رشته برق قدرت است. عضویت در هیات مدیره شرکت تعاونی توسعهاندیش احیای مازند، مدیرعاملی مجموعه خورشید زندگی طبرستان، مسئول اجرایی انجمنهای ورزشی استان مازندران، مسئول ستاد تبلیغات مهدیه ساری و عضویت در هیات مدیره دو مجموعه خیریه دیگر، از جمله فعالیتهای وی در سالهای اخیر بوده است. حسنزاده، از فعالان فضای مجازی است که سعی دارد تاثیر شبکههای اجتماعی به خصوص در انتخابات را با دانش روز، مهندسی کند. حسنزاده مجری طرح شهروند الکترونیک در استان مازندران از ۸۸ تا ۹۲ بود. گفتوگوی ما با ایشان با محوریت تاثیر فضای مجازی بر انتخابات آینده از نظرتان میگذرد:
انتخابات بعدی ایران، جنگ فضای مجازی خواهد بود
حسنزاده، درباره تاثیر فضای مجازی در جامعه و انتخابات، اظهار کرد: نگاه بنده به این صورت است که در دوره قبل انتخابات (انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی)، ما یک مانور مجازی را شاهد بودیم یعنی فضای مجازی برای اولین بار تاثیر خودش را در انتخابات نشان داد و بزرگان و فعالان سیاسی به قدرت این فضا پی بردند.
وی، با بیان اینکه این دوره از انتخابات (انتخابات شورای پنجم) ما جنگ فضای مجازی را تجربه خواهیم کرد، گفت: در این دوره نامزدها و فعالان سیاسی با جدیت بیشتری به این فضا وارد میشوند تا از اثرگذاری آن استفاده کنند.
فعال فضای مجازی مازندران، با اشاره به تاریخچهی فعالیتهای بشر در فضای مجازی، بیان کرد: بعد از جنگ جهانی دوم، فعالیتهای مجازی به صورت جنگ نرم آغاز شد و سیستمهای ماهوارهای، میکروفنهای بیسیم، شبکههای جاسوسی و ... در قالب کامیپوترهایی که به اندازه یک اتاق بودند، فعالیت میکردند که امروزه با پیشرفت این تکنولوزی هم فضای کمتری ( از لحاظ اندازه) اشغال میکنند هم بسیار گسترش یافتند و پای آنها به همه کشورها و در تکتک خانهها باز شد. بهطوریکه این رقابت همهگیر شد و تمام مردم دنیا مسلح به این سلاح شدند.
حسنزاده، با اشاره به تحولات عظمیم فناوری اطلاعات در یک دهه اخیر، اذعان کرد: این تحولات موجب ارتباطات نوین و تغییر نوع بیان و نوع نگاه کنشگران سیاسی شد. چرا که قدرت فضای مجاری اثبات شده است و اصلیترین ویژگی آن ماهیت بیزمانی و بیمکانی آن است یعنی این اختیار را به شما میدهد که در هر زمانی و در هر مکانی به اشخاص و گروههای مختلف دسترسی داشته باشید و مواضع خود را اعلام کنید.
فضای مجازی تعصبات و تصمیمات قومی و قبیلهای را کاهش میدهد
وی، با بیان اینکه فضای مجاری به کاربرانش، اختیاراتی با بالاترین ماهیت را ارائه میدهد، گفت: ما در بحث انتخابات اخیر قطعا یک نوع رقابت جدید را تجربه خواهیم کرد که موجب تغییر رویکرد انتخابات میشود یعنی کاندیداها روشهای انتخاباتی خود را تغییر میدهند و لیدرهای انتخاباتی و برگزاری جلسات حضوری، جای خود را به مدیران گروهها و دورهمیهای مجازی میدهند.
فعال اجتماعی مازندران، تصریح کرد: پیشبینی میکنم در این دوره از انتخابات برای آخرین بار، برگزاری جلسات حضوری و لیدرهای انتخاباتی را مشاهده خواهیم کرد. چون فضای مجازی با شکستن دیوارهای بین افراد و جوامع، موجب شد افراد به حریم خصوصی هم وارد شوند و اینگونه نقش جغرافیای مکانی کمرنگتر شود و تعصبات و تصمیامات قومی و قبیلهای را کاهش دهد.
حسنزاده، ایجاد مساوات بین کاندیداها را از محاسن فضای مجازی خواند و گفت: کمکم از نقشآفرینی پول و قدرت کاسته میشود و تقریبا فرصتی یکسان در اختیار کاندیداها قرار میگیرد و نیازی به هزینههای آنچنانی برای برگزاری جلسات مختلف نیست. نامزدها میتوانند با راهاندازی و در اختیار گرفتن چند کانال، گروه و نرمافزارهای دیگری که در آینده به وجود میآید، به معرفی و تبلیغات خود بپردازند.
وی، با بیان اینکه اصل آزادی این است که زمینههای آگاهیسازی و دسترسی آسان اخبار و اطلاعات جامعه در اختیار مردم باشد، ادامه داد: فضای مجازی تا حدود بسیاری این امکان را فراهم کرد. حتی دولت هم اخیرا به مساله حقوق شهروندی پرداخت که در راستای همان حق عمومی مردم هست.
فضای مجازی موجب مشارکت حداکثری میشود
فعال فضای مجازی مازندران، درباره معایب فضای مجازی، اظهار کرد: مشکل اخبار و اطلاعات فضای مجازی این است که بدون منبع موثق و موجه است که گاها اثرگذاری زیادی روی مخاطبان دارد اما با گذشت زمان و کسب تجاربی ارزشمند، شاهد شکلگیری یک فرهنگ رفتاری با این فضای هستیم و افراد در گروههای مطابق با ایده و سلیقه خود عضو میشوند و برداشتها از فضای مجازی بر اساس نیازها شده است.
حسنزاده، افزود: من احساس میکنم فضای مجازی علاوه بر افزایش آگاهی و شناخت بیشتر مردم، زمینههای مشارکت حداکثری آنها را در انتخابات فراهم میکند. چون افراد بیتفاوت و بیرغبت که معمولا میگویند رای بدهیم که چه بشود یا حرفهایی از این دست، خواسته یا ناخواسته در فضای مجازی با مباحث و مسائل انتخاباتی مواجه و درگیر آن میشوند.
وی، تصریح کرد: اتفاق خوب دیگر این است که افراد، دیگر پای صندوقها تصمیم نخواهند گرفت که به چه کسی یا کسانی رای بدهند بلکه از قبل نامزدهای احتمالی خود را در اثر فعالیت در فضای مجازی و بررسی نقاط مثبت و منفی نامزدها، انتخاب خواهند کرد.
راههای کنترل بیاخلاقیها و تخریبهای فضای مجازی
مجری طرح شهروند الکترونیک مازندران، درباره راههای کنترل بیاخلاقیها و شایعات و تخریبهای فضای مجازی، گفت: طبیعتا هرچه به ایام انتخابات نزدیکتر شویم اتفاقی چون پخش شایعات مختلف، حککردن و برخی افشاگریهای خصوصی و ...، خواسته یا ناخواسته اتفاق خواهد افتاد و متاسفانه شاید برخی کاندیداها کارگروه تخریب هم داشته باشند که فقط به نقاط ضعف و اشتباهات رقبا میپردازند و آنها را پررنگ میکنند.
حسنزاده، ادامه داد: خوشبختانه نامزدهای انتخاباتی ما همه تحصیلکرده و از خانوادههای اصیل هستند. به همین جهت انتظار میرود این اخلاقمداری را اول از همه، خود کاندیدا رعایت کنند و بر فعالیتهای مجازی گروههای خود نظارت داشته باشند تا اطرافیان و هواداران آنها نیز به سمت فضای تخریبی نروند.
وی، تصریح کرد: در بحث نظارتی هم نیاز است پلیس فتا و فرمانداری نظارت دقیقتری داشته باشند و متخلفین را به سرعت مجازات کنند که این جسارت ایجاد و همهگیر نشود تا حرمت بزرگان و ریشسفیدان شهر همچنان حفظ شود.
آسیبهای حباب فکری در دورههای بعدی انتخابات کاهش مییابد
فعال فضای مجازی مازندران، درباره معضل حبابهای فکری و تحقیق کاربران از شبکهها و گروههای خاص، گفت: این حبابها خواسته یا ناخواسته ایجاد خواهد شد چون ما در شرایطی قرار داریم که از ساختار انتخابات سنتی به سمت ساختار انتخابات مدرن میرویم و نمیتوان توقع داشت یک شبه این مسیر با درستی کامل و بدون عیب و نقص پیموده شود. حبابهای فکری در این دوره با آسیبها و جنگ خود ورود پیدا میکند و در دورههای بعد آسیبها و نقاط ضعف آن کمتر خواهد شد و به ایدهآل تقریبی میرسد. یعنی هم مردم به آن بلوغ فکری و فرهنگ لازم دست مییابند هم برگزارکنندگان و دستگاههای نظارتی، قوانین جامعتری برای پیشگیری از چنین وقایعی خواهند داشت.
رسمی شدن تلگرام گامی مثبت در قانونمند کردن فضای مجازی است
حسنزاده، درباره رسمی و قانونمند شدن فضاهای مجازی چون تلگرام، بیان کرد: نرمافرازهای مختلف چون وایبر و واتساپ و... اثرگذاری کوتاهمدتی داشتند اما تلگرام تاکنون اثرگزاری و محبوبیت خود را حفظ کرده و مثل سایتها و روزنامهها در حال نقشافرینی محکم کردن جای پای خود در جامعه است تا جایی که دولت به فکر ساماندهی آن و گروههای با عضو بالای 5 هزار نفر آن افتاده است تا جلوی بسیاری از آسیبها گرفته شود و بهرهبرداری بهتری داشته باشیم که میتواند گامی مثبت در قانونمند کردن فضای مجازی و صحت اخبار منتشره در آن میشود. وی، در پایان تاکید کرد: در حالت کلی، منافع فضای مجازی بیشتر از معایب آن است.