اختصاصی مازندشورا: اشاره: در این شماره به بهانه حادثه پلاسکو، سراغ دبیر حزب اعتدال و توسعه ساری رفتیم تا نظر او را راجع به تخصص های لازم برای ورود به شورا و وضعیت لیست اعتدال و توسعه در مرکز استان جویا شویم.
شوراهای شهر به همه تخصصها نیاز دارد
ماده 100 قانون اساسی صراحت دارد، برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی، اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت میگیرد که اعضاءی آن را مردم همان محل انتخاب می کنند. شورای شهر مانند یک تیم ورزشی است و نباید انتظار داشت همه افرادی که در شورای شهر حضور دارند یک تخصص خاص را داشته باشند. شورا باید یک نهاد تخصصی باشد اما نباید تخصص تنها به رشتههای معماری، عمران و شهرسازی محدود شود. مهمترین رکنی که در شهر اهمیت دارد مردمی هستند که در آن شهر زندگی میکنند بنابراین نمی توان از مسائل فرهنگی و اجتماعی غافل ماند. وقتی موضوعات فرهنگی در جلسه شورای شهر مورد بحث قرار میگیرد چه کسی باید در این موارد نظر بدهند؟ آیا یک مهندس معمار صلاحیت دارد که در مورد مسائل فرهنگی و اجتماعی شهر نظرات خود را اعمال کند؟
مهمترین مسئلهای که باید در نظر بگیریم این است که به متخصصین و افراد توانا و کارآمد رای بدهیم. به غیر از قانون اساسی که در این مورد صحبت کرده اصل 76 قانون شوراها 34 مورد وظایف شورای شهر نام برده شده است که بسیاری از امور به مسائل فرهنگی و اجتماعی برمیگردد.
عضو شورا نمیتواند در همه زمینهها کارشناس باشد ولی انتظاری که از اعضای شورا میرود این است که اگر نمیتوانند در همه زمینهها طراح باشند، حداقل بتوانند آن را درک کنند و از مشاوره دیگران استفاده کنند. یک دکتر شهرسازی نمی تواند و قرار نیست که همه اصول مهندسی شهر را طراحی کند، که اگر این رویه کارا بود، چرا با وجود این همه متخصص عمران در شوراهای شهر، پل ها و زیرگذرهای عجیب را در سطح شهرهای کشور شاهد هستیم. حداقل من به عنوان کسی که در رشته فنی تحصیل کردم و در گروه عمران در حال تدریس هستم، راحتتر میتوانم بگویم با وجود اینکه شورای شهر به وجود چنین تخصصی نیاز دارد اما متخصص فقط مهندس عمران نیست. در شهر دغدغههای فرهنگی و اجتماعی نیز وجود دارد که رسیدگی به آنها نیز نیاز به متخصص دارد.
از فاجعه پلاسکو بهرهبرداری سیاسی نشود
به عنوان یک شهروند ایرانی از این حادثه بسیار تلخ و عبارت آموز متاثر شدم و به همه هموطنان عزیز تسلیت عرض میکنم. یقینا شورای شهر تهران در این مورد مقصر است و پایتخت نیازمند شورایی متخصص و متعهد هست اما نمی توان همه تقصیرها را معطوف به آنان دانست. بهرهبرداری جناحی و سیاسی از حادثه پلاسکو غیراخلاقی و مذموم است و برخی برای رسیدن به منافع گروهی و جناحی سعی در دامن زدن به حاشیه ها و تخریب دیگران را دارند که در این میان مقام معظم رهبری هوشمندانه اشاره داشتند که اولویت از زیر آوار درآوردن هموطنان است. البته من معتقدم که آتشنشانان فداکار ما زیر آوار بیخردی دو طرف ماندند و از دنیا رفتند.
اصلا چقدر شورای شهر اختیار دارد که جلوی این حوادث را بگیرد؟ اگر در تهران پلاسکو بسته میشد شاید یک آتش سیاسی تهران را فرا میگرفت. مشکلات آنقدر زیاد است که ما باید با نگاه کلان تر به قضیه بنگریم. به هیچ وجه این تقصیر متمرکز بر یک نفر و یا نهاد خاص نیست. برخی از ساده انگاریهای سیاسی و ترجیح منافع شخصی به منافع مردم باعث چنین رفتارهایی میشود. از سویی دیگر شهرداری و شورای شهر تهران هم نباید در اوج مصیبت، سناریوهای سینمایی دراماتیک را به نفع جریان سیاسی خویش اجرا می کردند. من به هیچ وجه مخالف حضور هنرمندان و ورزشکاران در شورای شهر نیستم. پارلمان شهری نیازمند افرادی است که در مسائل مختلف توانا باشند. ورزشکار مدیر و متعهد، هنرمند مدیر و آشنا به قوانین، این ها همه تخصص است و اشکالی ندارد. اشکال جایی است که ورزشکار خوب ما، در رشته ورزشی خود توانا بوده است اما چیزی از مدیریت، قوانین، محدودیت ها و پتانسیل های شهری، حتی در حوزه تخصص خود که ورزش است هم نمی داند.
ایرادی که به مجموعه شورا در برخی از شهرها گرفته میشود این است که به جای اینکه شورای شهر باشند، شورای شهرداری هستند. از یک جهت قانون آنها را محدود کرده است و فقط میتوانند در زمینه شهرداری اظهار نظر کنند و از جهت دیگر شورایی هستند که هرچه از شهرداری میآید میپذیرند. قرار نیست که آنها همهی اصول مهندسی را رعایت کنند اما آیا توانایی استفاده از مشاورین خوب را هم ندارند؟ ما نیازمند متخصصین متعهدی هستیم که بتوانند شهر را به سمت یک شهر آرمانی پیش ببرند.
میان عملکرد شهرداری و شورا تفاوت وجود دارد
به عقیده من همه عزیزانی که در چهار دوره اخیر از مردم خوب و فهیم ساری رای اعتماد گرفته اند در پیشرفت های امروزی ساری نقش داشته اند. شورای چهارم ساری نیز تلاش های خویش را به کار بسته است و عملکردشان مورد قضاوت مردم قرار خواهد گرفت اما من بین عملکرد شورا و عملکرد شهرداری تفاوت قائل هستم. افرادی که در ادوار گذشته عضو پارلمان شهری بودند و معتقدند در گذشته کاری انجام نشده است و دائماً بر طبل ناتوانی همه شهرداران ادوار ساری می کوبند، نمی توانند با ستایش عملکرد فعلی شهرداری ساری، خود را در این موفقیت ها سهیم بدانند. زیرا مردم هشیارند و خواهند پرسید چرا در گذشته شاهد این عملکرد مطلوب نبودیم؟ چطور شما در آن مقطع منشا تحول نبوده اید و امروز مدعی طراحی همه پروژه های شهری هستید. البته من تلاش مسئولین شهری در همه ادوار را ستایش می کنم و معتقدم همه آن ها با امکانات موجود دوره مدیریتی خویش، کمر همت به آبادانی ساری بزرگ بسته بودند. اما عده ای فکر نکنند که با سیاه نمایی گذشته می توانند از موفقیت های شهردار فعلی برای خویش کلاهی بدوزند.
احتمال شباهت 50 درصدی لیست اعتدال و توسعه با لیست امید
همه احزاب با آرمانهای حزبی خاص خود عجین شده اند. کسانی که در حزب فعالیت میکنند آرمان سیاسی خاصی دارند و یقینا کسانی میتوانند در آن حزب فعالیت کنند که چارچوب این آرمان سیاسی را رعایت کنند. مسئولین ارشد حزب اعتدال و توسعه وظیفه تهیه یک لیست منطقی از کاندیدهای شورای پنجم به منظور حمایت حزب از این افراد را برعهده دبیر شهرستان های مراکز استانها قرار داده است؛ لذا ماعلاوه بر در نظر گرفتن مشی اعتدالی افراد و هم جهت بودن با دولت تدبیر و امید، 19پارامتر را لحاظ کردیم تا این مشخصه ها خط کشی برای انتخاب آنها باشد. قطعا درانتخاب کسانی که میخواهند در لیست قرار بگیرند هم نگاه فردی خواهیم داشت و هم نگاه تیمی. نگاه فردی به این منظور که یک فرد خصوصیات های لازم و توانایی در کسب امتیازات از قبل تعیین شده را داشته باشد واز نظر تیمی به این منظور که پازل هایی که در کنار یکدیگر قرار میگیرند بتوانند مجموعهای توانمند را ایجاد کنند. ما حداکثر 9 نفر را میتوانیم معرفی کنیم ولی قطعا در شهر افراد بسیاری هستند که شرط لازم برای حضور در لیست اعتدال و توسعه را دارا میباشند.
ممکن است لیست ما الزاما 9 نفره نباشد ولی چون شورا یک کار تیمی است باید در نظر داشت که آیا یکایک افرادی که ما انتخاب میکنیم پارامترهای تعیین شده را دارند؟ همچنین آیا در کنار هم تیم خوبی را تشکیل میدهند؟ حزب اعتدال و توسعه شهرستان ساری هر هفته جلسات منظمی را برگزار میکند و به رصد هفتگی شرایط سیاسی نامزدهای شهر بزرگ و تاریخی ساری میپردازد. رزومه کاندیداها بررسی میشود و عملکرد، مدیریت و سوابق آنها زیر ذره بین کانون های حزب شهرستان است، همچنین به رده های سنی و تخصص های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی تقسیم بندی میشوند. همانطور که از اسم اعتدال و توسعه مشخص است این حزب مجموعه ای از اصلاح طلبان و اصولگرایان معتدل است ولی با توجه به پارامترهای لحاظ شده برای انتخاب افراد، پیش بینی شباهت 50% با لیست اصلاح طلبان دور از ذهن نیست.