محدوده تبلیغات زودهنگام چیست؟

اختصاصی مازندشورا: از زمان ثبت نام تا اعلام صلاحیت، به طور مطلق تبلیغات ممنوع است چه با عنوان کاندیداتوری باشد، چه بدون آن. در پیش و پس از بازه زمانی فوق، تبلیغات آزاد است مشروط به اینکه رسماً تحت عنوان کاندیداتوری نباشد

اختصاصی مازندشورا: هدی حسین نیا*-  با توجه به نزدیکی ایام انتخابات ، تبلیغات که جزء جدایی‌ ناپذیرانتخابات است صورت میگیرد آنهم به شیوه های متفاوت همچون نصب بنر، نصب و توزیع پوستر و بروشور در انظار عمومی، استفاده از بلندگوهای دستی در جلسات، راه اندازی کارناوال تبلیغاتی در سطح شهر ،و تشکیل گروه ها و کمپین های متفاوت درفضای مجازی ، اما بر اساس قانون، هرگونه تبلیغات علنی زودهنگام و پیش از موعد مقرر نامزدهای انتخاباتی ممنوع است و تخلف محسوب می شود ، و نیز هر فعالیتی که در فضای عادی ممنوع باشد، در فضای مجازی هم نباید صورت بگیرد ، با در نظر گرفتن  این موضوع که ﺍﻧﺘﺨﺎﺑﺎﺕ ﺩﺭ ﮐﺸﻮﺭ ﺟﺎﯾﮕﺎﻩ ﺧﺎﺻﯽ ﺩﺍﺭﺩ باید آن ﺭﺍ ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﻗﻮﺍﻧﯿﻦ ﻣﺼﻮﺏ ﺍﺟﺮﺍ ﮐﻨﯿﻢ چون مردم و مسولین بسیار هوشیار هستند و تمام اتفاق ها را رصد میکنند و حتی رفتار کاندیدهای احتمالی را به قضاوت مینشینند و معتقد هستند کسانی که به قانون احترام نمی‌گذارند و قانون گریز هستند نباید به عنوان نماینده مردم انتخاب شوند پس با توجه به نص صریح قانون کاندیداها نباید پا را فراتر از قانون بگذارند و باید مطیع و در چارچوب قوانین انتخابات قدم بردارند و بدان عمل کنند.

اما لازم است بدانیم روند انتخابات پنج مرحله است : 1. تشکیل هیأت های نظارت و دستور شروع انتخابات توسط وزارت کشور و تشکیل هیأت اجرایی 2. ثبت نام داوطلبان 3. احراز یا رد صلاحیت و اعلام رسمی آن 4. تبلیغات 5. رای گیری اشخاصی که در انتخابات ثبت نام کرده اند داوطلب انتخاباتی هستند و پس از طی مراحل قانونی نامزد انتخاباتی نامیده می شوند  و براساس قانون انتخابات، شروع زمان تبلیغات از" اعلام و انتشار رسمی اسامی نامزدهای شروع و تا 24 ساعت قبل اخذ رأی ادامه خواهد داشت " تعیین شده است.

و این بدان معنا آن است بازه زمانی مشخصی برای تبلیغات پیش بینی شده است و اگر طبق قانون تبلیغات صورت نگیرد به عنوان تبلیغات زودرس محسوب میگردد و تبلیغات زودهنگام نامزدها آن هم در فضای مجازی به صورت غیرقانونی ، سبب رد صلاحیت افراد می‌شود:

 اما این قانون دارای ابهاماتی بوده است و سوالی که که مطرح میشود این است :

آیا داوطلبین میتوانند تا قبل از ثبت نام و اعلام رسمی تبلیغ کنند اما به شرطی که تحت عنوان کاندیداتوری نباشد؟اما آیا این امکان دارد  فردی تبلیغات انجام دهد  اما نگوید کاندید  انتخابات است ؟

تا زماني‌ که داوطلب ها ثبت‌نام نکرده اند ، و صلاحیت آن ها  احراز نگردید ،  حق تبلیغات ندارند و اگر اقداماتی انجام دهد که مصداق تبلیغات پیش از موعد باشد تخلف صورت گرفته است اما اگر این داوطلبین در طول سال با عنواین متفاوت به‌عنوان‌ مثال یک مصاحبه یا سخنرانی از جایگاه یک چهره سیاسی یا اجتماعی انجام دهند و فعالیتی داشته باشند که در راستایی انتخابات نباشد منعی وجود ندارد و به عنوان جرم انتخاباتی محسوب نمیگردد.

پس در نتیجه شرط تخلف محسوب نشدن تبلیغات در غیر از مدت هشت روز این است که:

1.از زمان ثبت نام تا اعلام صلاحیت، به طور مطلق تبلیغات ممنوع است چه با عنوان کاندیداتوری باشد، چه بدون آن.

2.در پیش و پس از بازه زمانی فوق، تبلیغات آزاد است مشروط به اینکه رسماً تحت عنوان کاندیداتوری نباشد.

3.پس از فرصت هفت روزه، در بیست و چهار ساعت پایانی هرگونه فعالیت رسمی تبلیغاتی ممنوع است.

اما متاسفانه رشد شبکه‌های اجتماعی بعضا به بروز جرائم و تخلفات انتخاباتی دامن زده است، به طوری که تبلیغات زودهنگام در فضای مجازی  آن هم خارج از مهلت قانونی از شایع‌ترین مصادیق تخلفات انتخاباتی محسوب میگردد.

* کارشناس حقوق

دهکده آموزشی دهکده آموزشی مازندشورا تبلیغات زودهنگام مصادیق تبلیغات