مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از مازندران، با توجه به اینکه سال آینده انتخابات ریاست جمهوری و شورای اسلامی شهر و روستاها را داریم، پرداختن به این مسئله که یک مدیر باید چه ویژگیهایی داشته باشد را در سلسه یادداشتهای برگرفته از کلام وحی در اختیار مخاطبان قرار میدهیم تا بتوانیم گامی برای تحقق آنچه که از جامعه اسلامی است، برداریم.
خودباختگی برخی دانشمندان و دانشجویان در برابر رویکرد غربی در حدی است که متأسفانه به رویکرد اسلامی مدیریت، اجازه رشد نمیدهد، این در صورتی است که وضعیت نامناسب برخی کشورهای دنبالکننده این الگوها در شاخصهایی نظیر بیکاری، فقر و اختلاف طبقاتی شدید، گواه ناکارآمدی الگوهای رایج غربی است.
وقتی صحبت از پیشرفت به میان میآید نباید توسعه به مفهوم رایج غربی آن تداعی شود با این افکار پیشرفت و توسعه خود را با معیارها و الگوهایی که غربیها آن را تدوین میکنند میسنجیم، این در صورتی است که ایران با بر هم زدن این معادله نشان داد که میتواند بدون توجه به الگوها و با توجه به الگوهای بومی و اسلامی پیشرفت کند.
تاریخ برای ما باید همیشه الگو باشد، اقدامات معاویه برای اسلامزدایی نمونه بارز غرضورزی دشمنان بر دین اسلام بوده؛ نخستین کار معاویه این بود که تعصب عربیت و تعصب قومیت و ملیت عربی را که اسلام میرانده بود از نو زنده کند، به مردم میگفت تا میتوانید به فرزندانتان شعر بیاموزید، شعر جاهلی که میراث فرهنگی عرب در جاهلیت است؛ میخواست مردم را به خلق و خوی جاهلیت برگرداند کار تبعیضها به آنجا رسید که نوشت تا عربی وجود دارد غیرعرب، هر که هست، حق امام جماعت ندارد و تا عربی هست غیرعرب حق ندارد صف نخست جماعت شرکت کند و سایر تبعیضهایی که میکرد؛ همه عواملی را که در دنیای اسلام بود به نفع خودش و در واقع علیه حقیقت اسلام بهکار میبرد.
حالا ببینید چه شرایطی در تاریخ اسلام بهوجود آمده است و چگونه ظاهر اسلام کاملاً محفوظ است و باطن اسلام آنچنان دارد معیوب میشود! پوسته چطور باقی و محفوظ است و هسته چطور از بین میرود! که حتی گاهی نتوانیم دینمان را باور کنیم و متوسل به اندیشههایی شویم که رنگ و بویی از ایمان نبرده است.
در اینجا با پرداختن به آیات کلامالله الهی تنها منبع هدایت بشر ثابت خواهیم کرد که اسلام ما تنها قدرتی است که میتواند نیازهای جهانی را در تمامی امور چه در علم مدیریت و چه در تمامی علوم موجود رفع کند و به نیازهای مردم جهان با مقیاس جهانی پاسخ گوید.
هدف پژوهشگر این است که با مدد از آیات کریمه الهی و سیره وسنت نبی اکرم (ص) و امامان (ع) از یک سو روشها و عملکردهایی را برای اداره کردن جامعه بیابد که در راستای هدف انبیا که همان فراهم آوردن زمینه رشد کمال انسان، این اشرف مخلوقات و خلیفه خدا باشد و از سویی دیگر دریابیم کسی که میخواهد این رسالت مهم را عهدهدار شود، چه صفات و خصوصیاتی باید داشته باشد و چگونه باید عمل کند تا از عهده این مهم برآید.
مدیر اصلح از دیدگاه قرآن چه کسی است؟
ویژگی مدیران
فلا تُطِعِ المُکَذِبینَ(۸) وَدّوا لَو تُدهِنُ فَیُدهِنُونَ(۹) ولا تُطِع کُلَّ حلّافٍ مَهین(۱۰) هَمّازٍ مشّاءٍ بِنَمیمٍ(۱۱) مَنّاعٍ لِلخَیرِ مُعتَدٍ أثیمٍ(۱۲)
عُتُلٍّ بَعدَ ذالِکَ زَنیمٍ(۱۳) سوره قلم
ترجمه
ای پیامبر! از دروغگویان پیروی نکن آنان دوست دارند که سازش کنی و آنان به نفاق با تو سازش کنند، از فرومایگان که بسیار سوگند میخورند پیروی نکن و نیز آنان که بسیار عیبجو و برای سخنچینی پرجنبوجوش هستند،آنان که مانع کار خیر میشوند، متجاوز و گنهپیشهاند و خشن و بیریشهاند.
نکته آیه
رهبران و مدیران باید سرچشمه نشاط، امید، وحدت و تقوا باشند و صفاتی همچون عیبجویی، سخنچینی، بخل و خشونت که هر یک عامل دلسردی و تفرقه است در آنان نباشد، زیرا در این آیات فرمانبری از صاحبان این خصلتها نهی شده است.
در دسترس بودن مدیر، استقلال رأی
واعلَموا انَّ فیکُم رَسول َاللّهِ لَو یُطیعُکُم فی کَثیر مِنَ الامرِ لَعَنِتُّم(۷) سوره حجرات
ترجمه
ای مردم! رسول خدا در میان شماست و شما باید از او تبعیت کنید و اگر او از شما تبعیت کند، قطعاً به سختی و مشقت خواهید افتاد.
پیام آیه
* مدیران و رهبران در نظام اسلامی باید در دسترس باشند تا بتوان با آنها بدون واسطه سخن گفت.
* مدیران و رهبران باید استقلال رأی داشته باشند و بتوانند در مسائل تصمیمگیری کنند تا تشتت آراء بهوجود نیاید.
انتهای پیام/3141/ج20