اختصاصی مازندشورا: در ماههای گذشته بحث پیرامون دفن پسماند شهرستان ساری در منطقهای چهاردانگه بسیار خبرساز شده بود و اعتراضات بسیاری از طرف شهروندان این مناطق صورت گرفته بود. به همین منظور به سراغ علی اکبر زلیکانی عضو شورای اسلامی شهر ساری رفتیم که به عنوان کارشناس این حوزه بیشتر در این مورد مطلع شویم. مصاحبه پایگاه خبری مازندشورا با این عضو شورای شهر را در ادامه میخوانید:
شهرداری تنها مجری تصمیمات نهادهای بالادست است
شهرداری ساری در مدیریت حوزه پسماند مجری تصمیماتی است که در شوراهای فرادستی در کارگروههای مدیریت پسماند شهرستان و استان گرفته می شود. در سال 1384 تصمیمی راجع به محل دفن زباله، که یکی از روشهای دفع بهداشتی زباله است گرفته شد و به چهاردانگه انتقال پیدا کرد.
به خاطر دارم که در دوره چهارم شورا همه ما با این موضوع مخالفت کردیم و شهرداری نیز مخالف است چون هزینه های زیادی به آن تحمیل می شود. بالاخره با آزاد شدن قیمت حامل های انرژی و گران شدن سوخت ها و مسائلی از این قبیل در حال حاضر حدود 20 میلیارد تومان هزینه انتقال می دهیم و خودمان از اینکه ناچاریم زباله را به منطقه ی زیبای چهاردانگه ببریم ناراحت و نا راضی هستیم. جالب است که ما را به عنوان شاکی به جایگاه متهم میبرند و متهم را به جایگاه شاکی! یکی از ایرادات فعلی این است.
شورا و شهرداری با انتقال زباله به چهاردانگه مخالفند
در مورد نیروگاه زباله سوز که شهرداری ساری به صورت BOT مجری آن است، جانمایی و محلی که برای این نیروگاه در نظرگرفته شده و حتی روش نیروگاه زباله سوز که به صورت مخلوط سوز است مورد انتقاد ما میباشد و ناراضی هستیم. مسیر زیبای جاده دریا اصلا جای مناسبی برای حمل و نقل زباله و مسائلی مانند اینها نباشد بهتر است اما تصمیمات در سطح کلان است و در دولت قبل گرفته شد و تمکین از آن دستور برای همه لازم و واجب است.
شهرداری هم این کار را انجام می دهد و با جرات بگویم ما کاری را انجام می دهیم که ممکن است رضایت قلبی در آن نباشد. الان هم از متولیان امور در استان و کارگروه مدیریت پسماند خواهش دارم که به جای متهم کردن و زیر سوال بردن یکدیگر و اینکه با فرافکنی مسئولیت های خود را بر دوش دیگری بیندازند، طرح جامع مدیریت پسماند را تهیه کنند که در آن وظیفه هر شهرستان مشخص باشد. باید مازندران را کلان شهر ببینیم نمی شود تصمیمات را جزیره ای و نقطه ای گرفت.
دوستان به جای فرافکنی و انداختن مسئولیتها بر گردن دیگران برنامهای تدوین کنند
رئیس کارگروه مدیریت پسماند، استاندار محترم است که البته اکثر جلسات توسط معاونت محترم عمرانی و مدیر کل حفاظت محیط زیست استان به عنوان دبیر، مدیریت میشود. اینها وظیفه دارند در قالب اعتبارات استانی و ملی برای مازنداران که زباله برای آن در حال تبدیل شدن به موضوع حاد و پیچیده ای است، طرح جامعی را که در آن هر کدام از عناصر هشت گانه پیش از تولید، تولید، نگهداری، جمع آوری، انتقال، بازیافت، دفع بهداشتی، پس از دفع دیده شده باشد تهیه و به دیگر دستگاهها و حتی به روستاها ابلاغ گردد و بر آن اساس بر حسن اجرا نظارت شود.
الان بنده گمان می کنم هیچ گونه نظارتی بر حسن اجرا نداریم و به نظر می رسد که متاسفانه خیلی اهتمام برای اینکه با متدهای نوین دنیا در حوزه محیط زیست و پسماند مدیریت کنیم وجود ندارد بر همین اساس وقتی طرح و برنامه ای نیست شهرداری ساری خود را ملزم دید برای کاهش هزینه ها و مدیریت بهتر و دوری از تبعات زیست محیطی، خود وارد کارزار شود. طرح جداسازی از مبدا یکی از همان برنامه هایی است که معمولا در عنصر موظف پیش از تولید مورد استفاده قرار می گرفت. به همین دلیل فکر میکنم دوستان به جای فرافکنی و انداختن مسئولیت ها بر گردن دیگران برنامه ای تدوین کنند و شهرداری را در حوزه اجرا ملزم کنند.
ممکن است بعضی از دوستان بگویند شهرداری ساری در حوزه اجرا خوب عمل نمی کند. از عزیزانی که این حرف را می زنند خواهشمند هستم که مستند بگویند که در کجا به شهرداری ساری در حوزه مدیریت پسماند برنامه ای داده شده و شهرداری مغایر آن برنامه عمل کرده است و کجا شهرداری ساری در حوزه مدیریت پسماند مغایر روش های علمی عمل کرد.
به نظر می رسد که تذکر ندادن به شهرداری ساری در این حیطه در همه این سالها تاییدی بر رفتارهای شهرداری است خواهشم این است که دوستان بنشینند و برنامه ای جدی بگذارند و مردم ساری و استان را از این مصیبتی که تبعات زیست محیطی و هزینه های آن دامن گیر آنها می شود نجات دهند.
مردم چهاردانگه حق دارند ناراضی باشند
قطعا مردم چهاردانگه حق دارند که ناراضی باشند. فکر میکنم به جای اینکه چهاردانگه زیبا را به محل دفن زباله تبدیل کنیم به عنوان منطقه ی زیبای گردشگری از ظرفیت آن استفاده کنیم بالاخره همه نقاط مازندران زیباست اما نکته ای که وجود دارد این است که زباله کل شهرستان ساری به این منطقه انتقال داده می شود نه فقط شهر ساری امیدوارم که همان حساسیتی که دوستان به شهرداری نشان می دهند در ارتباط با دیگران هم وجود داشته باشد ما از نظارت خوشحال می شویم و خود من هم بارها خواستم و تذکر دادم و احساسم این هست که الحمدلله الان وضعیت خوب است و ماشین های انتقال و جمع آوری زباله خوب هستند و در عنصر تولید برنامه هایی به تازگی شروع شد در عنصر موظف نگهداری یکسری از کارها فرهنگ سازی شده است و مردم می دانند که زباله ها را چه ساعتی بیاورند و تحویل دوستان و زحمت کشان حوزه خدمات بدهند.
دوستان به ایستگاه انتقال می برند و از آنجا انتقال می یابد. ماشین های حمل زباله در محدوده برون و درون شهری وضعیت مناسب جمع آوری شیرآبه دارند. بخش عمده ای از شیرابه ها به خصوص در منطقه تاکام تا منطقه ی پشت کوه در لاین راست دیده می شود ممکن است ماشین های شهرداری نباشد بالاخره غیر از دوستان ما در شهرداری دیگران هم زباله های خود را از نقاط مختلف ساری،دودانگه و بخش مرکزی به آنجا می برند و ممکن است پیمانکار ما با آنها قرارداد بسته باشد. آنچه که مربوط به ما و زباله های ما است رعایت میشود بنابراین من فکر میکنم در این حوزه هم باید شفاف سازی صورت بگیرد.
انتقال زباله هزینه های زیادی به شهرداری تحمیل میکند
در رابطه با زباله عدم آگاهی در سطح مدیران هم درسطح شهرستانی و هم استانی را مانع بزرگی میدانم. تبعات زیست محیطی زباله در کنارمشکلات اقتصادی هزینه های زیادی به مردم شهر تحمیل می کند همین بعد مسافت یکی از علت های افزایش بهای خدمات پسماند می باشد و این باعث شده است که هزینه تمام شده شهرداری زیاد شود و یارانه ای هم از طرف دولت در این خصوص پرداخت نمی گردد و شهرداری باید از محدوده شهری این عوارض را دریافت کند. سالی 20 میلیارد هزینه می کنیم وقتی در بین این تعداد افراد این مبلغ توزیع می گردد هزینه ها بالا می رود و با این وضعیت اگر سال آینده بهای بنزین بالا رود هزینه های تمام شده بالاتر می رود و این عوارض ممکن است مردم را بیشتر بیازارد.
امیدواریم که دوستان ما با حل این مشکل کمک کنند که ان شاءالله در سالهای آینده مردم بابت دفن بهداشتی زباله و مدیریت پسماند هزینه کمتری بپردازند. پیش بینی ما این است ان شاءالله اگر که اتفاق بیفتد تا یک چهارم هزینه ها را کاهش دهیم