مازندشورا:پژمان گل آزادی در حاشیه آیین اختتامیه سمپوزیوم گل و گباهان زینتی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در این سمپوزیوم ۸۰ محقق، از ۱۲ کشور حضورداشته و حدود ۲۸ سخنرانی در این سمپوزیوم ارائه شد.
وی افزود؛ سخنرانیهای کاربردی و مهمی درزمینهٔ گل و گیاهان زینتی از کشورهای بلژیک، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، تایلند، شیلی، لبنان، آفریقا و روسیه و ...در این سمپوزیوم ارائه شد.
آزادی بابیان اینکه ۴۱ پوستر نیز در این رویداد مهم بینالمللی ارائه شد، اضافه کرد: اطلاعات و تجربیات نو و بسیار ارزشمندی درزمینهٔ حفاظت از منابع ژنتیک بومی از دانشمندان خارجی و داخلی در این سمپوزیوم تبادل شد.
وی اظهار داشت: مهمترین موضوعی که در این سمپوزیوم موردبحث و بررسی قرار گرفت، چگونگی بهرهبرداری صحیح و استفاده عاقلانه در برنامههای بهنژادی و معرفی عوامل جدید در پرورش گل و گیاه زینتی بوده که درواقع ضعف بزرگ کشورمان در این زمینه محسوب میشود.
مسئول انجمن گل و گیاهان زینتی کشور بابیان اینکه دانشمندان کشورمان این ضعفها را میشناسند، تصریح کرد: اما در این زمینه کار خاصی انجامنشده است.
وی ادامه داد: البته در پژوهشکده گل و گیاهان زینتی و برخی دانشگاهها مانند دانشگاه فردوسی کشور اتفاقات خوبی در بخش گل و گیاهان زینتی رخداده اما بسیار اندک بوده و جای کار بسیاری در این زمینه در کشور وجود دارد.
آزادی بابیان اینکه روشها و راهکارهایی باید در کشور انجام شود تا اقلام ژنتیک بومی را به شکل ارقام تجاری تبدیل کنیم که در این زمینه هم تبادل تجربه قابل قبولی انجام شد.
وی با تأکید براینکه هدف ما انتقال دانش فنی است، گفت: با چند محقق خارجی رایزنیهایی جهت تعریف پروژه مشترک داشتیم که امید میرود در پیشرفت و توسعه پرورش گل و گیاهان زینتی مثمر ثمر واقع شود.
این مسئول بابیان اینکه حدود سه دهه است که در اروپا درزمینهٔ اصلاح و بهنژادی گل و گیاهان زینتی کارشده است، تصریح کرد: اگر از منابع ژنتیک بومیمان بهرهبرداری صحیح کنیم، میتوانیم به رقم یک میلیارد دلار درآمد صادرات در این بخش دست پیدا کنیم.
وی اضافه کرد: متأسفانه از این منابع در کشور ما بهدرستی استفاده و حفاظت نشده و ما هیچ قانونی در این زمینه نداریم.
آزادی بابیان اینکه دولت نقش کلیدی در این بخش دارد، افزود: ما هیچ قانون در ایران نداریم که به ما بگوید که از چه منابعی باید در کشور استفاده شود یا چه گیاهانی در کشور کشت شود.
وی با تأکید بر اینکه ایران با مشکل آب مواجه است، اظهار داشت: باید درزمینهٔ فضای سبز تغییر رویه بدهیم و این مسئله مهم با استفاده از منابع ژنتیک بومیمان که با کمترین آب در حال زندگی هستند، میسر میشود.
آزادی گفت: باید روی سازگاری گیاهان در محیط کارکرده و اعتقادم بر این است که آییننامههای در این زمینه تقدیم کنیم تا قوانین لازم تصویب شود.