کندی قیچی ماماها در بریدن ناف سزارین

مازندشورا: ساری - ایرنا - تشویق مادران باردار برای زایمان طبیعی در سال های اخیر از حد شعارهای بهداشتی فراتر رفته و تبدیل به یک برنامه مدون در وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی شده و در دولت یازدهم به خاطر اهمیت آن در برنامه تحول نظام سلامت گنجانده شده است .

مازندشورا: زایمان طبیعی به اعتقاد کارشناسان بهداشتی ، بی دردسر ترین روش زایمان است که می تواند تولد را برای مادر و فرزند لذت بخش سازد.
این روش زایمان در برنامه نظام تحول سلامت وزارت بهداشت به صورت ویژه دیده شده و تمامی بیمارستان های و مراکز درمانی دولتی با هدف تشویق زایمان طبیعی موظف به ارائه خدمات رایگان به مادران باردار هنگام زایمان شده اند.
با این وصف و با وجود اطلاع رسانی های گسترده با ابزارهای مختلف ، هنوز اهداف تعیین شده برای افزایش زایمان طبیعی و کاهش سزارین در جامعه محقق نشده است که به اعتقاد کارشناسان مهم ترین دلیل آن کم رنگ شدن نقش ماماها بوده است .
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در این باره گفت : برای کاهش سزارین و ترویج و افزایش زایمان طبیعی باید در جامعه و بین مادران باردار فرهنگ سازی کرد.
دکتر صغرا خانی روز شنبه همزمان با روز ماما در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در طرح تحول سلامت قوانین مناسبی همچون موظف شدن دانشگاهها به کاهش 10 درصدی سزارین ، صفر شدن تعرفه زایمان طبیعی و راه اندازی اتاق های خصوصی مادر و نوزاد ابلاغ شد که اصولا باید در کاهش آمار سزارین جامعه اثر گذار باشد.
وی ادامه داد : ولی در عمل شاهد چنین اتفاقی برابر اهداف برنامه تعیین شده در جامعه نیستیم زیرا در ترویج نوع زایمان، عوامل زیادی موثرند و تنها نمی توان به جنبه مالی و رفع مشکلات این بخش بسنده کرد.
** کم رنگ شدن نقش ماماها
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت : فرهنگ سازی در مورد مزایای زایمان طبیعی و مضرات سزارین و نیز تبیین و توجه به نقش موثری که ماماها می توانند در کمک و حمایت از زنان باردار در طول دوره بارداری ایفا کنند و بهسازی سیستم مدیریت و ارجاع از جمله عوامل اصلی و موثر هستند که نقش بسیار بالایی در ترویج زایمان طبیعی در جامعه دارند.
وی افزود : زایمان طبیعی باید توسط ماما انجام گیرد ، اما در طول سالیان ، انجام این کار از ماماها گرفته و به پزشکان متخصص واگذار شد ، در حالی که ماما برای این کار تربیت شده و علاوه بر مشاوره دوران بارداری، با تیم همراه می تواند زایمان فیزیولوژیک بی خطری را برای مادران باردار رقم بزند.
خانی گفت : مداخلات غیرضروری پزشکی و رفتارهای نامناسب تشدیدکننده درد زایمان و ترس مادران باردار، در طول سال های گذشته موجب تبلیغات منفی زایمان طبیعی شد ، در حالی که باید فرهنگ سازی و توجه شود که زایمان طبیعی به شکل کنونی با زایمان فیزیولوژیک که حرفه ماماست، متفاوت است.
وی افزود : کار ماما ، خوشایند سازی فرایند زایمان طبیعی است ، اما زایمان طبیعی که درحال حاضر در حال انجام است ناخوشایند است ، در حالی که اگر زایمان فیزیولوژیک اجرا شود در کنار فرهنگ سازی در سطح جامعه، شاهد کاهش سزارین خواهیم بود.
** نقش رسانه ها در فرهنگ سازی ترویج زایمان طبیعی
مسئول روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم گفت : بسته ترویج زایمان طبیعی ، از مهم ترین بسته‌های حمایتی طرح تحول نظام سلامت است که به ارتقای شاخص‌های سلامت مادران و نوزادان کمک می‌کند.
دکتر محمد سلطان تویه افزود : رایگان شدن تعرفه زایمان طبیعی ، ایجاد بلوک های زایمان و برقراری چتر حمایتی کارشناسان مراقب سلامت و پزشکان خانواده و نیز تجهیز بیمارستان ها به اتاق خصوصی مادر، از جمله اقداماتی بود که در این بسته جهت ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین مدنظر قرار گرفت.
وی ادامه داد : اجرای طرح تحول سلامت به تنهایی در بخش کاهش سزارین بی تاثیر بوده و حدود 10 سال فرهنگ سازی در این زمینه در سطح جامعه لازم است که نقش اصحاب رسانه در این بحث بسیار می تواند پررنگ باشد.
سلطان تویه تاکید کرد : برای تشویق مادران به زایمان طبیعی ، 9 ماه کارکردن بر روی ذهن زن باردار در مورد فواید این نوع زایمان نیاز است و در طول این دوران ماماهای کاردان با مشاوره و آموزش ورزش های لازم ، می توانند خطرات این دوران را برای زن باردار برطرف کنند.
وی افزود : برای کاهش سزارین باید علاوه بر عوارض جسمی ، اختلالات روحی ، افسردگی و اضطراب های ناشی از آن نیز برای زنان باردار اطلاع رسانی و بازگویی شود.
** مدرن سازی بیمارستان ها برای زایمان طبیعی
بر اساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، هم اکنون 29 بیمارستان در این استان دارای بخش زایمان هستند و پس از ابلاغ و اجرای طرح تحول سلامت، 42 اتاق خصوصی مادر و نوزاد در تعدادی از این بیمارستان ها که دارای ساختار فیزیکی مناسب بودند، آماده و تجهیز شده است .
سالانه بیش از 35 هزار زایمان در مازندران صورت می گیرد و حدود 700 ماما در بخش بهداشت و درمان این استان فعالند.
پنجم ماه می ، مصادف با 15 اردیبهشت از سوی سازمان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی به نام روز جهانی 'ماما' نامگذاری شده است.
خبرنگار : فاطمه رحمتی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
3009/1654

زایمان طبیعی سزارین باردار جامعه سلامت فرهنگ مادران ترویج افزود پزشکی ماماها مازندران بیمارستان دانشگاه بهداشت تواند کارشناسان فیزیولوژیک دوران مامایی خصوصی اطلاع تشویق مشاوره علاوه بسیار پزشکان رسانه حمایتی دارای جهانی استان اجرای سلطان تجهیز بارداری توانند اهداف رسانی برنامه تعیین دانشکده افزایش خبرنگار اعتقاد ادامه عوامل ابلاغ نوزاد تعرفه رایگان پرستاری