قرقاول خزری نامه رسان شد

مازندشورا: نوشهر - ایرنا - قرقاول خزری که از گونه های بومی استان مازندران و از پرندگان کمیاب ، حمایت شده و در معرض تهدید ارزیابی می شود روز پنجشنبه همزمان با هفته محیط زیست صاحب تمبر یادبود شد.

مازندشورا: به گزارش خبرنگار ایرنا ، این تمبر یادبود در همایش ' آب ، فاضلاب و تنوع زیستی ' در چالوس رونمائی شد تا همگان این پرنده زیبا و بومی حاشیه دریای خزر را به خاطر بسپارند و اجازه انقراض این گونه را با شکار بی رویه ندهند.
قرقاول که گفته می شود امروزه در تمامی قاره های جهان وجود دارد ، پرنده بومی حاشیه دریای خزر است .
نام علمی این پرنده ' فاسیانوس کلخیکوس Phasianus colchicus ' است که از کلمه لاتین ' فاسیس ' ( نام یونانی رودی در غرب گرجستان ) و ' کلخی ' ( نام قومی باستانی که در این منطقه زندگی می کردند ) ، گرفته شده است .
بنا به نوشته های تاریخی این پرنده اولین بار توسط یونانی ها از حاشیه دریای خزر به یونان برده شده و از آنجا به سایر نقاط اروپا و سپس دیگر قاره های جهان منتقل شده است .
** تیرنگ یا تذرو
قرقاول نام ترکی این پرنده زیبا و بومی حاشیه خزر است که در فارسی هم متداول شده است . مازندرانی ها مانند بسیاری از فارسی زبانان این پرنده را با نام ' تیرنگ ' یا ' ترنگ ' می شناسند . ' تذرو ' هم از دیگر نام های متداول برای قرقاول است که بیشتر در کتاب های آموزشی فارسی زبان کاربرد دارد . اما اگر خواسته باشید این پرنده زیبا را با شکل ظاهری آن نامگذاری کنید ، بهتر است مانند بسیاری از مردم به آنها بگوئید ' خروس صحرایی ' .
** شکل ظاهری
قرقاول به خاطر داشتن دم بلند و راه رفتن با گردنی افراشته و باشکوه ، بسیار زیبا جلوه می کند و همین دو ویژگی نیز سبب می شود تا خیلی ها این پرنده را با ' طاووس ' اشتباه بگیرند.
این پرنده بومی حاشیه دریای خزر ، خوش خوراک و متنوع خور است و عمدتا از برگ درختان ، حشرات ، دانه‌ها و میوه‌های جنگلی بویژه تمشک تغذیه می‌کند.
یکی از ویژگی های تیرنگ ، پرخوری است به گونه ای که پس از خوردن یک غذای کامل ، وزنش آن ‌قدر سنگین می‌شود که با دشواری می تواند پرواز کند و به همین خاطر نیز هنگام احساس خطر بلافاصله پرواز نمی‌کند ، بلکه به سرعت می‌دود و پنهان می‌شود. این پرنده در ارتفاع کم پرواز می‌کند و مدت پروازش هم به طور معمول کوتاه ‌است.
قرقاول نر دارای اندامی درشت تر از جنس ماده و همچنین پرهای رنگارنگ است . اندازه جنس نر اغلب به حدود 90 سانتی متر می رسد ولی در جنس ماده از 65 سانتی متر فراتر نمی رود . وزن قرقاول نر خزری در فصل بهار و تابستان به سه تا چهار کیلوگرم می رسد در حالی که وزن ماده بین یک و نیم تا 2 کیلوگرم است .
** شکار بی رویه
مهم ترین تهدید برای این پرنده زیبا و دارای گوشت لذیذ در سال های اخیر شکار بی رویه آنها توسط شکارچیان سودجو و غیرمجاز بوده است .
مناطق ییلاقی مازندران به خاطر داشتن جنگل های پهن برگ و مرطوب در جوار کشتزارهای گسترده گندم و جو که با موانع طبیعی مانند بوته های تمشک و دیگر گونه های گیاهی دانه دار و دارای خار احاطه شده ، مهم ترین زیستگاه قرقاول خزری محسوب می شود.
حواشی گندمزارها و جو زارهای این مناطق از ماه اردیبهشت تا اواخر شهریور در صورت مهار شکارچیان غیرمجاز و سودجو ، بهترین مکان برای مشاهده این پرنده زیبا در سن و سال و رنگ های مختلف است.
محیط زیست مازندران در سال های اخیر همزمان با فصل تخمگذاری و زادآوری این پرنده ، تدابیر سختگیرانه و هشدارهای آگاهی بخش را برای حفاظت و حمایت از قرقاول خزری به صورت گسترده به اجرا می گذارد ، ولی تنها راه چاره برای حفظ این گونه زیستی زیبا ، فعال سازی نیروهای مردمی و بومی منطقه است .
در حال حاضر شکار هر بال قرقاول برابر مصوبه مجلس شورای اسلامی چهار میلیون ریال جریمه برای شکارچی در پی دارد ، ولی با توجه به گستردگی زیستگاه این پرنده و نجابت آنها در مواجهه با انسان ها که تنها دویدن را برای حفاظت از خود انتخاب می کنند ، حمایت از آنها نیازمند آگاهی بخشی بیشتر به جامعه و تدابیر سختگیرانه تر از جمله افزایش جریمه هاست .
رونمائی از تمبر یادبود قرقاول خزری اگر چه می تواند گام مهمی برای یادآوری و حمایت از این پرنده طاووس گونه بومی منطقه باشد ولی به طور قطع ، برای مهار شکار بی رویه به عنوان مهم ترین تهدید این پرنده خوش پوش و خوش گوشت اقدامات مکمل دیگری هم لازم است که زنجیروار باید انجام شود.
خبرنگار : سیدمحمد اکبر موسوی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
1654/1295/ 1602/

پرنده قرقاول حاشیه دریای تیرنگ فارسی مانند پرواز منطقه حمایت دارای تهدید غیرمجاز سودجو مناطق شکارچیان تدابیر آگاهی حفاظت جریمه سختگیرانه کیلوگرم گسترده زیستگاه مازندران طاووس یونانی متداول رونمائی زیستی خبرنگار یادبود بسیاری بیشتر می‌کند تواند ویژگی داشتن ظاهری سانتی