ابهام در کشف ردپای دایناسورهای ۱۷۰ میلیون ساله در بلده

مازندشورا: ساری - درحالی ردپای دایناسورهای ۱۷۰ میلیون ساله در بلده نور گزارش می‌شود اما هنوز این ادعا از سوی متولیان امر در مازندران اثبات نشده است.

مازندشورا:خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: در پی کشف مجموعه غنی از ردپای دایناسورها در البرز مرکزی، پژوهش‌های اخیر دانشمندان نشان می‌دهد که در میان این خزندگان انقراض یافته، دایناسورهای پردار از گروه دونده خزندگان نیز در ایران ازجمله در مازندران زندگی کرده‌اند.

دانشمندان با همکاری اساتید دانشگاه‌های پکن و کلرادو موفق به یافتن ردپای دایناسورهای پَردار در ایران شدند و برخی یافته‌ها وبررسی رسوبات ژوراسیک میانی منطقه بلده استان مازندران ردپای دایناسورهای دوانگشتی پیدا شد که مربوط به گروه دایناسورهای پیراپرنده است.

درحالی یک استادیار دانشگاه زمین‌شناسی مدعی که شد ردپای دایناسورهای پردار در مازندران کشف‌شده که مسئولان محیط‌زیست و میراث فرهنگی مازندران درباره این یافته‌ها، تردید دارند.

مستنداتی از کشف ردپا و زیست دایناسور در بلده نداریم

حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیرکل محیط‌زیست مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره کشف ردپای دایناسورهای پردار در منطقه بلده نور مازندران اظهار داشت: هنوز مستندانی درباره این ادعای اثبات نشده نداریم و به دلیل آنکه این موضوع بسیار مهم است باید از سوی دیرینه شناسان اظهارنظر شود.

وی افزود: محیط‌زیست مازندران تاکنون گزارشی مبنی بر کشف دایناسورهای پیراپرنده دریافت نکرده است اما با توجه به غنای حیات‌وحش این مسئله مهم موردبررسی و پیگیری قرار خواهد گرفت.

همچنین دلاور بزرگ نیا مدیرکل میراث فرهنگی مازندران درباره کشف ردپای دایناسورهای ۱۷۰ میلیون ساله در مازندران گفت: با توجه به کشف ردپای دایناسور در دیگر مناطق ایران، احتمال کشف آن در مازندران نیز وجود دارد اما هنوز مستنداتی در این زمینه نداریم.

وی یادآور شد: مسائل مربوط به حوزه حیات‌وحش و دیرینه‌شناسی گونه‌ها در حوزه کاری محیط‌زیست بوده و قطعاً کارشناسان این حوزه بهتر می‌توانند اظهارنظر کنند.

وی تصریح کرد: کشف ردپای گونه‌هایی نظیر دایناسور نیازمند اظهارات کارشناسی است و قطعاً باید در این زمینه پژوهش صورت گیرد اما تاکنون باستان‌شناسان و کارشناسان میراث مازندران چنین چیزی را تأیید نکرده‌اند.

درحالی مسئولان حوزه میراث فرهنگی و محیط‌زیست مازندران، ردپای دایناسورهای باستانی را در مازندران تأیید نمی‌کنند اما یک دانشیار رشته زمین‌شناسی دانشگاه زنجان می‌گوید: با همکاری اساتید دانشگاه‌های پکن و کلرادو موفق به یافتن ردپای دایناسورهای پَردار در ایران و مازندران شدیم.

نصرالله عباسی گفت: در پی کشف مجموعه غنی از ردپای دایناسورها در البرز مرکزی، پژوهش‌های اخیر دانشمندان نشان می‌دهد که در میان این خزندگان انقراض یافته، دایناسورهای پردار از گروه دونده خزندگان نیز در ایران زندگی کرده‌اند.

وی ادامه داد: با همکاری پروفسور لیدا زینگ از دانشگاه علوم زمین پکن و پروفسور مارتین لوکلی از دانشگاه کلرادو با بررسی رسوبات ژوراسیک میانی منطقه بلده استان مازندران ردپای دایناسورهای دوانگشتی پیدا شد که مربوط به گروه دایناسورهای پیراپرنده است.

دانشیار دانشگاه زنجان افزود: قدمت این ردپاها به ۱۷۰ میلیون سال پیش‌برمی‌گردد. این کشف از دو جنبه اهمیت دارد. یکی این‌که زیست دایناسورهای پردار را در ایران به اثبات می‌رساند و دیگر این‌که وجود ردپای دوانگشتی دایناسورهای پردار پیش‌تر از زمان کرتاسه کمتر شناخته‌شده است و وجود ردپای این گروه از دایناسورها در زمان‌های قدیمی‌تر همراه با ابهاماتی است.

وی افزود: شاید بتوان با این یافته که چهارمین یافته در نوع خود در سطح دنیا است در بازسازی چگونگی پراکنش این دسته از دایناسورها در زمان پیش از کرتاسه گام برداشت.

باستان شناسان ایران و چین در پی اکتشافات به‌عمل‌آمده در شهر بلده نور، ردپای دایناسور دوپا را در این شهر کشف کردند. گفته می‌شود قدمت این ردپاها، که مربوط به دایناسورهای پردار است، به ۱۷۰ میلیون سال پیش‌بر می‌گردد. این فسیل‌ها در جریان عملیات عمرانی آزادراه تهران - شمال کشف شد.

دایناسورهای ردپای مازندران پردار محیط‌زیست دانشگاه دایناسور یافته مربوط خزندگان میراث میلیون درباره دایناسورها همکاری شناسان افزود کلرادو منطقه فرهنگی مسئولان دوانگشتی پیراپرنده دانشمندان اثبات مستنداتی نداریم مدیرکل قطعاً پروفسور زنجان ردپاها این‌که کرتاسه دانشیار تأیید تاکنون حیات‌وحش زمینه کارشناسان اظهارنظر میانی انقراض دونده زندگی کرده‌اند می‌دهد پژوهش‌های مجموعه البرز مرکزی اساتید دانشگاه‌های دیرینه استان درحالی ژوراسیک رسوبات یافتن پَردار یافته‌ها زمین‌شناسی