مازندشورا: دکتر قاسم اویس روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: 520 پزشک در سطح استان به صورت تک وقت و تمام وقت بیماران را تحت نظر دارند که درصورت نبود پزشک خصوصی بیماران می توانند به پزشک جانشین در مراکز درمانی یا مطب مراجعه کنند.
وی تاکید کرد: در صورت نیاز به مراجعه بیمار به پزشک متخصص، پزشک طبق تخصیص بیمار را به پزشک مربوطه ارجاع می دهد و در مواقع اورژانسی نیز بیماران به بیمارستان معرفی می شوند که براین اساس تنها ملزم به پرداخت 5 درصد هزینه های درمان هستند.
دکتر اویس به تجهیز کلینیک تخصصی 'طوبی' از سوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران جهت مراجعه بیماران به پزشک متخصص و فوق تخصص اشاره کرد و افزود: مردم با پرداخت 10 درصد هزینه های رایج می توانند از خدمات پزشکی متخصصین استفاده کنند که این مساله ازدحام بیماران را به دنبال دارد و شلوغی یک امر طبیعی است.
وی ضمن اشاره به کافی بودن پزشکان متخصص، افزایش تعداد کلینیک های تخصصی جهت رفع ازدحام بیماران را نیز نیازمند فضاسازی دانست و خاطرنشان کرد: برای کاهش ازدحام بیماران و رفع مشکل، در حال راه اندازی کلینیک های طوبی در تمامی شهرستان های مازندران هستیم.
***تغییر رویکرد زمان بر است
دکتر اویس در زمینه عملکرد پزشکان طرح براساس برنامه پزشک خانواده و جدی گرفتن بحث مراجعه دوره ای بیماران گفت: مردم خود نیز باید به این باور برسند که طرح در مسیر ارائه خدمات به آنان و بهبود سلامت فردی است بنابراین بیماران دارای بیماریهای مزمن و گروه های مختلف سنی بر حسب شرایط خود باید به صورت دوره ای به پزشک خصوصی خود مراجعه کنند.
وی افزود: براساس این طرح پزشک باید در صورت عدم مراجعه بیمار در زمان مقرر مکاتبه و پیگیری لازم را انجام دهد که در هر حال حاضر این برنامه توسط تعدادی از پزشکان طرح در استان انجام می شود اما هنوز به وضعیت ایده آل نرسیده ایم و این مساله نیازمند گذشت زمان است.
***پرونده الکترونیک تمام مردم استان در سامانه سیب
کارشناس مسئول پزشک خانواده شهری مرکز بهداشت مازندران نیز گفت: در حال حاضر پرونده الکترونیک تمام مردم در سامانه سیب ثبت شده و پزشکان طرح قابلیت دسترسی به پرونده بیماران را داشته و ملزم به ثبت هرگونه ویزیت و معاینه، ارجاع و تجهیز دارو در پرونده هستند.
آزاده موجرلو افزود: ثبت پرونده الکترونیک افزایش بیماریابی و پیشگیری از بسیاری بیماری ها را به دنبال داشته است.
وی گفت: تا پیش از اجرای طرح پزشک خانواده پزشکان درمان نگر بودند اما با گذشت زمان و اجرای طرح در چند سال گذشته دید پزشکان به سمت سلامت نگری رفته و پیشگیری را بر درمان اولویت می دهند.
وی تاکید کرد: افزیش فرصت اشتغال پزشکان و پیراپزشکان، افزایش بسته های خدمتی براساس 6 گروه سنی و کاهش پرداخت هزینه از جیب مردم در موارد سرپایی شامل حق ویزیت، تزریقات و سرم تراپی و ارتقای کیفیت ارائه خدمات در پایگاه های پزشکان خانواده از جمله اثرات اجرای این طرح بوده است.
موجرلو گفت: تشخیص به هنگام بیماریهای نهفته، جلوگیری از مصرف بی رویه دارو و تداخل دارویی به دلیل عدم مراجعه به پزشکان متعدد و بهره مندی مردم از خدمات کارشناسان تغذیه و روان در مراکز درمانی دولتی از دیگر آثار و فواید این طرح در حال اجرا در مازندران است.
وی بسته های بهداشتی موجود در طرح برای مادران باردار، نوزادان در زمینه اندازه گیری قد و وزن و دیگر خدمات متنوع در این بخش و قشر سالمندان از جمله فشارگیری و غیره را از موارد مورد استقبال مردم در طرح پزشک خانواده برشمرد.
پزشک خانواده طرحی از تحول سلامت که قرار بود در دولت دهم اجرایی شود به دلیل عدم حمایت های این دولت و مشکلات حل نشده ای در برنامه و اجرا در کما ماند تا به دولت یازدهم برسد و با نگاه تدبیرانه تری به کم و کیف و چون و چرای طرح و اجرا در جامعه پرداخته شود.
طرح پزشک خانواده از سال 91 به عنوان پایلوت در استان های مازندران و فارس کلید خورد و گام به گام حرکت کرد، اشکالاتی از سوی مردم در زمینه عدم اجرای صحیح طرح از جمله پیگیری نکردن پزشک در مورد عدم مراجعه دوره ای لازم بیمار، اتلاف وقت و زمان در کلینیک های تخصصی در سیستم ارجاع و زمان بربودن و دردسترس نبودن به موقع پزشک در زمان نیاز مطرح است.
طرح پزشک خانواده گامی موثر در سلامت جامعه است اما آنچه مسلم است اجرای موفق این طرح نیازمند اعتبارات ویژه، اجرای دقیق از سوی مسئولان و برنامه ریزی برای زیرساخت هاست.
از سویی نگاه مردم نیز باید تغییر کند، در بسیاری موارد پزشک عمومی می تواند به درمان بیمار کمک کند اما به اصرار بیمار ناچار به ارجاع به متخصص می شود و بسیاری از بیماران حتی قبل از مراجعه به پزشک خصوصی خود به متخصصین مراجعه و تنها برای مهرزدن دفترچه بیمه به پزشک خود مراجعه می کنند.
بسترسازی جهت زیرساخت ها، تغییر رویکرد و نگاه پزشکان به سمت سلامت نگری و فرهنگ سازی در بین مردم و آگاه سازی در مورد فواید و قواعد طرح از جمله راهکارهایی است که می تواند به موفقیت هرچه بیشتر طرح در دستیابی به اهداف سلامت کمک کند.
خبرنگار: فاطمه رحمتی**انتشاردهنده: سید محسن حسن نیا
3009/1899