مازندشورا:دکتر زینت السادات بوذری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بیمار خانم ۶۵ ساله با درد مفصل زانو به این مرکز مراجعه نمود که در سونوگرافی و رادیوگرافی جهت جراحی، جسم خارجی در رحم (IUD) تشخیص داده شد.
وی با اشاره به این که این خانم که دارای ۶ فرزند است، گفت: برای پیشگیری از بارداری، ۳۸ سال قبل از آی یو دی (IUD) استفاده کرده بود که از اولین نوعهای آی یو دی بوده است و احتمال میداده است که IUD افتاده باشد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی بابل اضافه کرد: پس از جراحی این بیمار مشخص شد که این IUD، از نوع لیپس لوپ بوده که پلاستیکی و مارپیچی است و اولین بار در سال ۱۹۶۴ به بازار عرضه شد که پس از ان انواع دیگر از جمله سافت کویل از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۸۳، نوع مس از ۱۹۷۳ تا ۱۹۸۶ ونوع T. شکل مس TA۳۸۰ در سال ۱۹۸۴ و نوع پروژستاسرت در ۱۹۷۶ به بازار آمد.
وی گفت: آی یو دی IUD وسیله ای پلاستیکی است که معمولاً توسط ماما یا پزشک در روزهای پایانی قاعدگی درون فضای رحم قرار داده میشود تا از بارداری پیشگیری کند که آی یو دیهای موجود؛ معمولاً ماده ای آزاد میکنند تا اثر آنها را در پیشگیری از بارداری افزایش دهد.
این متخصص بیان داشت: معمولترین آی یودی ها، به شکل T بوده و به مدت ۱۰ سال مس آزاد میکند و همچنین انواع کم عارضه تر آی یودی های مس دار که ۵ سال دوام دارند و درد و خونریزی پریود به دلیل سایز کوچکتر و بازوهای خمیده آنها کمتر است.
دکتر بوذری ادامه داد: انواع گران قیمت تر ای یو دی نیز اخیراً به بازار ایران وارد شده که هورمون پروژسترون ازاد میکند و میرنا نام دارد، به مدت ۵ سال در حفره رحم قرار گرفته و مقدار اندکی پروژسترون آزاد میکند. که هم میزان خونریزی را کاهش میدهد و هم به دلیل خمیدگی بازوهای آن درد قاعدگی با وجود آن کمتر است و متاسفانه تنها مشکل این نوع از آی یو دیها قیمت بالای انهاست، گرچه این نوع از آی یو دیها خود به عنوان درمان خونریزیهای شدید حوالی یائسگی نیز کاربرد دارد.
وی با ذکر این نکته که آی یو دی یک روش پیشگیری از بارداری بسیار امن و مؤثر است، گفت: آی یو دیها یکی از کمترین میزانهای شکست را در بین روشهای پیشگیری از بارداری دارند.
این متخصص با اشاره به این که آی یو دی روشی بسیار مؤثر وطولانی اثردرجلوگیری ازحاملگی است و پس ازکارگذاری، نیاز به یادآوری روزانه برای استفاده ندارد، ادامه داد: تداخل نداشتن در تماس جنسی، نداشتن آثار وعوارض روشهای هورمونی، تاثیرنداشتن برشیردهی از مزایای استفاده از این روش است که تا دوران یائسگی قابل استفاده میباشد و پس ازخارج کردن آی یو دی قابلیت باروری بلافاصله برخواهد گشت.
دکتر بوذری گفت: آی یودی حتماً باید توسط پزشک یا ماما در داخل رحم کارگذاشته شود و همچنین خروج آن نیز باید توسط آنها انجام شود و احتمال خروج خودبخودی این وسیله از داخل رحم وجود دارد.
وی گفت: این وسیله از انتقال بیماریهایی که از راه تماس جنسی منتقل میشوند جلوگیری نمیکند و کسانی که از آی یو دی استفاده میکنند حتماً باید برای معاینه دوره ای مراجعه نمایند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی بابل بیان داشت: افزایش خونریزی و درد هنگام قاعدگی، افزایش ترشحات از واژن عوارض شایع این روش است