مازندشورا: در فرهنگ عمید ، خبرگزاری ، اداره یا بنگاهی تعریف شده که خبرهای دنیا را با وسائل مختلف جمع آوری کرده و برای روزنامه ها یا سایر موسسات می فرستد ، یا به اصطلاح امروزی به نوعی منبع تغدیه این مجموعه ها می شود.
در این تعریف که بنا به اذعان کتاب ' شناسنامه خبرگزاری های جهان ' بر خلاف سایر تعاریف ، دارای مرزبندی روشن بین خبرگزاری و دیگر موسسات اطلاع رسانی است ، آنچه جلب توجه می کند تعریف خبرگزاری به یک بنگاه خبری است ، چیزی که تقریبا بدون استثنا در هیچ یک از ساختمان های تعبیه شده برای خبرگزاری رسمی ایرنا در سراسر کشور به عنوان یکی از معتبرترین رسانه های داخلی و بین المللی قابل لمس نیست.
خبرگزاری جمهوری اسلامی در تمامی مراکز استانی و شهرهایی که از این اداره برخوردارند در قالب ساختمان هایی فرسوده با عمر و قدمتی بالای 30 سال و اکثریت به صورت سازه هایی عظیم الجثه با مساحت و زیربنایی بسیار فراتر از یک اداره خبری و معمولا در چند طبقه فعالیت دارد.
ساختمان های ایرنا در حال حاضر در بعضی شهرها با تنها 2 تا سه نفر نیرو ، در نخستین نگاه هیچ شباهتی به یک بنگاه تولید خبر ندارد و بیشتر مانند اداراتی با کارمندان انبوه جلوه می کند که برای پذیرایی از ارباب رجوع های متفاوت و فراوان ساخته شده اند.
این اوضاع فیزیکی جدا از فضای غیرمتمرکز و سرد روانی ، به دلیل تحمیل هزینه های گزاف و بیهوده بر گرده سازمان معضل چالش برانگیز و رفع آن دغدغه ای با تفکر وسواس گونه برای مدیران ایرنا در چندسال اخیر به همراه داشته است.
از نمونه این ساختمان های فرسوده و بیهوده وسیع و بی روح را در مرکز ایرنای ساری شاهد بودیم؛ ساختمانی که این روزها کارکنانش در انتظار بهره برداری از نخستین سنگ بنای این ساختارشکنی فیزیکی در کشور و وداع با سازه قدیمی و حضور در ساختمانی در قد و قواره یک بنگاه خبری شیک هستند.
یاد روزهای نخستین حضورم در مرکز ساری همچون حلقه فیلمی ناخودآگاه از ذهنم می گذرد، ساختمانی چهار طبقه با قدمتی 30 ساله که کمی پیرتر هم می نمود، در هیبت یک مجتمع مسکونی آپارتمانی بی هیچ شباهتی با اداره، شاید اگر تابلوی نام آشنای خبرگزاری جمهوری اسلامی نبود، شاید که نه، قطعا، ساختمان را رد می کردم تا به اداره مانندی برسم.
عبور از پارکینگ همکف و راه پله ای که یک خط در میان به واحدی می رسید نیز هیچگونه ذوقی از ورود به یک بنگاه خبری در ذهنم نیافرید، با احتساب نیم طبقه ها باید تا چهارمین واحد، پله ها را بی محابا می پیمودی، واحد خبرگزاری پرواضح با آن آشپزخانه اپن و طرح دارش به یک منزل مسکونی بیشتر شباهت داشت، سالن پذیرایی به عنوان اتاق خبرنگاران و راهرویی با اتاق های خواب که کارایی اصلیشان زیر رنگ و لعاب چینش اداری جار می زد و تو را به یاد تلگرافخانه های قدیم می انداخت.
کارکنانی جوان با وسایل و امکانات و ساختمان دهه شصتی بی درنگ مرا به یاد سمن ها و تشکل های مردم نهاد انداخت که بی هیچ پشتوانه مالی و با جیب و حضور داوطلبانه فعالان اداره می شود.
در فکرم می گذشت ایرنا 82 ساله در یک مرکز استانی باید ساختمانی حداقل با اسلوب اداری قابل توجیه داشته باشد اما واقعیت با آنچه در تصور من از ساختمان های مدرن و امروزی و مجهز مراکز با یک سر و گردن بالاتر از دفاتر بود، تفاوتی از زمین تا آسمان دارد.
شنیده بودم زمزمه هایی از جمع آوری این ساختمان های قدیمی عظیم الجثه بی مصرف و بی کارایی تقریبا بیشتر فضا، اپیدمی دست و پاگیر ایرنا در تمامی شهرها و استان های کشور است، ساختمان هایی که با توجه به محدودیت نیروهای خبری و مشخص بودن کامل جغرافیای نیروی انسانی تقریبا بیش از 70 درصد آن بلااستفاده و تنها هزینه ساز است که مخارج هنگفت در سبد بیت المال می نهد.
ساختمان هایی که اگر چه شاید ساخت یا خریدشان در زمان خودش توجیه پذیر بود ولی دیگر نه کارائی دارند و نه هزینه بری هایشان بویژه برای آن دسته ای که مخروبه محسوب می شوند با سنی بین 20 تا 30 سال ، قابل توجیه است .
اکنون آهنگ به بارنشستن زمزمه های چندین ساله تغییرات فیزیکی و عملی شدن این استراتژی مسلما تحولی چشمگیر در برنامه ریزی ها و چشم انداز ایرنا می تواند به ارمغان داشته باشد و اجرایی شدن آن علاوه بر بازگشت سرمایه های عظیم خوابیده در پس اسکلت های فیزیکی غیرمفید وسیع به صندوق اعتباری دولت راهی شفاف و روشن جهت پیشگیری از هزینه های بیهوده این ساختمان های فرسوده به واسطه قدمت است.
در پیاده سازی این برنامه معقول و هدفمند ایرنا ، قرعه فال برای نهادن سنگ بنای آغازین به نام سرزمین طبرستان خورد و رهایی از این ساختمان چهارطبقه عظیم دستاورد پیاده سازی تصمیمات سازمانی در این حیطه و بخش شد.
ساختمان جدید در نزدیکی استانداری مازندران در ساری در بالاترین قسمت یا به عبارتی 'پنت هاوس' یک ساختمان 6 طبقه اداری جاگرفته، واحدی شیک و با سبک و سیاق معماری هنرمندانه و مدرن امروزی و طراحی داخلی ام دی اف شیک و در عین حال سنگین و به دور از تجملات سبک سرانه .
حاصل ایده نوظهور ایرنا پس از بیش از 30 ، 40 سال در ساختمان جدید متبلور است ؛ اینجا فضای بیهوده کسی را آزار نمی دهد، تعبیه اتاق خبر با طراحی و تجهیزات امروزی، آشپزخانه و نمازخانه ای که در منطق اداری می گنجد در گوشه ساختمان، 3 تراس روباز و اتاق کنفرانسی که در کنار اتاق ریاست و به موازات پنجره ای رو به خیابان اصلی با چیدمانی اداری و رسمی و در عین حال شیک و مدرن تعبیه شده است.
بی درنگ به یاد مظلومیت اتاق های کنفرانس دفاتر و مراکز می افتم که یا در طبقه ای دیگر خارج از قد و قواره ایرنا به دور از نیروهای خبری چیده شده بود و یا اصلا با وجود انبوه فضاهای فیزیکی ساختمان ها، تنها به خاطر معماری بدون هدفگذاری شده بنا ، فاقد اتاق های کنفرانس هستند.
با پذیرش برخی اشکالات و ایرادات در نحوه و مسیر اجرای طرح معاوضه ساختمان های فرسوده ایرنا با سازه های جدید در این مرکز به عنوان اولین گام، ساختمان جدید دقیقا تولدی اداری را متبلور می سازد که این شادی را در شمالی ترین استان کشور در قالب جشن تولدی مجازی با تمام ایرناییها به مشارکت می نشینیم.
اگر بعد فیزیکی را به عنوان یکی از ابعاد بسیار مهم و تاثیرگذار در رسیدن به اهداف مشخص هر سازمانی فرض کنیم این سزارین اندیشمندانه فیزیکی و جمع بستن و اجرایی کردن آن در تمامی مراکز و دفاتر می تواند نوید بخش حیاتی جدید در ایرنا را به ارمغان بیاورد .
خبرنگار : فاطمه رحمتی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
3009/1654
فرهنگي
دفتر جديد ايرنا
مازندران
ساري