استاد علوم سیاسی : مریم میرزاخانی یک الگوی نقش آفرین برای زنان ایرانی است

مازندشورا: ساری - ایرنا - استاد علوم سیاسی دانشگاه مازندران گفت : مرحوم مریم میرزاخانی نابغه ریاضی جهان به کی الگوی نقش آفرین برای زنان ایرانی تبدیل شده است .

مازندشورا: به گزارش خبرنگار ایرنا ، دکتر علی کریمی مله یکشنبه شب در مراسم یادبود این نابغه ریاضی در قائمشهر ، برگزاری این مراسم را برای بانوی دانشمند ایرانی از سه زاویه قابل تقدیر دانست و افزود : اول این که این مراسم برای نکوداشت یک زن در جامعه ای است که تار و پود آن با فرهنگ ها ، باورها و سنت مردسالاری بافته شده است .
وی ادامه داد : مریم میرزاخانی به عنوان یک ایرانی فارغ از ممیزات جنسیتی نه تنها نام خود بلکه نام ایران و نام رشته ریاضی را در جهان طنین انداز کرده است .
کریمی مله گفت : زاویه دوم این که مریم میرزاخانی اهل علم بوده است و ما برای بزرگداشت اهل علم در این مکان جمع شده ایم که این واکنش جامعه ما به درگذشت انسانی است که جهان علم را با اندیشه و یافته های خود متحول کرده است .
استاد دانشگاه علوم سیاسی زاویه سوم قابل تقدیر در برگزاری مراسم یادبود مریم میرزاخانی را پاسداشت یک مهاجر جهان سومی دانست و افزود : بنده به عنوان کسی که سیاست خوانده ام ، مهاجرت را از لحاظ سیاسی یک بیماری تلقی می کنم که دامن گیر جوامع جهان سومی شده است .
وی با اظهار این که مهاجرت برای اهل علم یک امر ممدوح است ، گفت : کسانی که برای علم مهاجرت می کنند اقدام بسیار در خور شایسته انجام داده اند و مستلزم سرزنش نیستند ، اگر چه وقتی از زاویه از دست رفتن سرمایه های عظیم نگاه کنیم ، جامعه ما دچار خسران شده است .
عضو هیات علمی دانشگاه مازندران گفت : با مهاجرت نخبگان در طول سال ، ما معادل 38 میلیارد دلار درآمد نفتی که کسب می کنیم به همین میزان از دست می دهیم و این برای جامعه ما که برای یک دلار باید متحمل خسارت زیاد شود ، بسیار درآمد هنگفت است.
کریمی مله بخش مهمی از چرایی ها برای مهاجرت نخبگان و پاسخ آن را در نارسایی های سیاسی جامعه ، تنگناهای اجتماعی و نبود فضا و میدان برای اندیشه ورزی دانست و افزود : ما برای برای فهم چرایی پدیده مهاجرت نیازمند آن هستیم تا نسبت علم و جامعه را از نگاه جامعه شناسی بررسی کنیم و از این زاویه مهاجرت عالمان به این دلیل است که آنان در جایگاه واقعی خود نیستند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه مازندران با بیان اینکه امروز چون میرزاخانی از بین ما رفته است ما از او یاد می کنیم ، گفت : ما باید بدانیم که جامعه ما مملو از میرزا خانی هاست که شناخته نشده اند و در جامعه ای که عالم شناخته نشود به جایی نخواهیم رسید .
کریمی مله افزود : هنگامی که علم در جامعه شناسی ما موضوعیت پیدا کند و عالم در جایگاه خود قرار بگیرد نگاه ها نسبت به عالم ها مثبت خواهد شد و محیط اجتماعی با سیاست عجین می شود.
مسئول تشکل مردم نهاد زنان مبارز با آلودگی محیظ زیست قائمشهر هم در این مراسم گفت : مریم میرزاخانی نمونه بارز یک جوان ، بانو و یک فعال در کشور ماست که نشان داده است برای موفقیت نیازمند قدرت ، پول و پارتی نیست .
فریبا قلی پور افزود : همه فاکتورهایی را که باید یک انسان خوب و وارسته داشته باشد بانو مریم میرزاخانی داشت ، او دختر ایران زمین است اگر چه صفت نابغه ایران را بیگانگان به او داده اند اما او برای ما همیشه مریم میرزاخانی است .
وی با تاکید بر این که دنیای علم ریاضی بعدها خواهد فهمید که او چه نقش آفرینی بزرگی در این رشته و به طور کلی در زمینه علمی کرده است ، گفت : مریم میرزاخانی برای کسب علم مهاجرت کرد و مهاجرت اگر به قصد ادامه تحصیل برای کسب علم ، درآمد و تجارت باشد نه تنها بد نیست بلکه بسیار خوب است .
مریم میرزاخانی، ریاضیدان نابغه ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد آمریکا متولد 13 اردیبهشت 1356در شهر تهران بود که در سال‌های 1373و 1374در زمان تحصیل در دبیرستان با کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری به المپیاد جهانی ریاضیات در هنگ کنگ و کانادا اعزام شد و در المپیاد 1995 کانادا علاوه بر کسب مدال طلا، حائز بالاترین امتیاز در بین دانش آموزان جهان شد.
وی پس از اتمام تحصیلات متوسطه در دبیرستان فرزانگان تهران، تحصیلات کارشناسی خود را در رشته ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف به پایان برد.
میرزاخانی پس از پایان دوره کارشناسی برای ادامه تحصیل به دانشگاه هاروارد آمریکا رفت.
وی در سال 1999میلادی زمانی که در دانشگاه ' پرینستون ' به تحقیق و تدریس اشتغال داشت موفق شد راه‌حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند.
ریاضیدانان مدت‌های طولانی بود که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرم‌های هندسی هذلولی بودند و در این میان مریم میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راه‌حلی روشن در اختیار داشت.
وی در سال 2014 به خاطر کار بر روی ' دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ ای آنها ' برنده مدال ' فیلدز ' شد که بالاترین جایزه در ریاضیات است. وی نخستین زن و نخستین ایرانی برنده مدال فیلدز است.
میرزا خانی به دلیل بیماری سرطان در یکی از بیمارستان های آمریکا بستری بود و در 24 تیرماه امسال در سن 40 سالگی دار فانی را وداع گفت .
خبرنگار : مونا معینی کوچکسرائی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7334/1654

فرهنگي

مراسم يادبود

ميرزاخاني

قائمشهر

میرزاخانی جامعه مهاجرت دانشگاه ریاضی مراسم زاویه سیاسی ایرانی افزود استاد کریمی بسیار ریاضیات آمریکا المپیاد درآمد ادامه نابغه قائمشهر دانست تحصیل کانادا نخستین دبیرستان تهران فیلدز برنده پایان پرینستون کارشناسی یافتن راه‌حلی تحصیلات بالاترین مازندران عنوان اندیشه سیاست تقدیر برگزاری خبرنگار یادبود بیماری نیستند شناسی جایگاه میرزا نیازمند اجتماعی نخبگان چرایی شناخته