فهم مشترک از وضعیت بحرانی اقتصاد اولویت نخست دولت دوازدهم باشد

مازندشورا: ساری - ایرنا - استاد اقتصاد دانشگاه مازندران گفت : ایجاد فهم و درک مشترک از وضعیت بحرانی اقتصاد کشور میان جناح های سیاسی برای همکاری و تفاهم در مقابله با این مشکلات ، باید مهم ترین اولویت دولت دوازدهم باشد .

مازندشورا: دکتر زهرا کریمی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در میان نهادهای تصمیم ساز هنوز هیچ اجماع نظری شکل نگرفته است که در شرایط کنونی اولویت اصلی رشد اقتصادی است و همه باید در این راه همکاری کنند .
وی اظهار کرد : وجود صداهای مختلف از اصحاب تریبون در فضای اقتصادی – سیاسی کشور ، منجر به سردرگمی سرمایه گذاران می شود و آنها را نامطمئن می کند .
کریمی افزود : مردم و مسئولین گاهی باید به خاطر بیاورند که در گذشته چه اتفاق هایی افتاده است و چه شرایطی در کشور حاکم بود .
وی گفت : می دانیم که انتخاب حسن روحانی حاصل تورم 40 درصدی ، رشد منفی 6 درصد و تعطیلی صنایع و حاصل ترس و وحشت مردم از بدتر شدن وضعیت اقتصادی و معیشتی موجود بود .
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران اظهار داشت : نباید وحشت مردم از گرانی و کمبود مواد غذایی و سایر کالاها و هجوم به هایپر مارکت ها و فروشگاه های کشور در سال 1391 را فراموش کرد.
به گفته وی دولت اعتدالی به درستی هدف و تلاش خود را بر حل منازعات هسته ای گذاشت ، تا در عرصه های بین المللی محیطی امن و بدون تنش برای تنفس اقتصاد کشور ایجاد کند و امروز به رغم اینکه دولت ترامپ بر طبل تحریم می کوبد ، ما حتی به وضعیت سابق نزدیک هم نمی شویم .
**نجات از پرتگاه ونزوئلایی شدن
استاد اقتصاد دانشگاه گفت : نمونه ونزوئلا بهترین مثال برای سیاست های نادرستی است که در دوران دولت احمدی نژاد اعمال شد .
کریمی تصریح کرد : اگر در چند سال اخیر تحولاتی جدی در اقتصاد کشور اتفاق نمی افتاد هیچ دلیلی وجود ندارد وضع امروز ایران بهتر از ونزوئلا می بود .
وی اظهار داشت که شرایط سخت تحریم های بین المللی علیه ایران هرگز به ونزوئلا تحمیل نشده است و در حقیقت ونزوئلا جز چند مورد تحریم افراد حقیقی اصلا تحریم نشده بود .
این کارشناس اقتصاد ادامه داد : متاسفانه بالا رفتن قیمت جهانی نفت در دولت سابق و پول های سرشار از آن ضربه جدی به روند عقلانیت در کشور وارد کرد ، زیرا منابع مالی سرشار بادآورده ای را وارد سیستم اقتصادی کشور کرد و حجم عظیمی از درآمدهای نفتی را به دست افراد غیر متخصص و غیر مسئول سپرد .
کریمی گفت : دولت نهم و دهم پدیده دوران درآمدهای کلان و دولت یازدهم پدیده دوران فشارهای تحریم و کاهش شدید درآمدهای نفتی بود و اگر مردم به وعده های روحانی اعتماد نمی کردند ، می توانست وضعیت بسیار خطرناکی در کشور حاکم شود .
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران بیان داشت که مردم به دولت روحانی اعتماد کردند و دولت نیز در مقابل جواب اعتماد مردم را داده و امروز شاهد لغو تحریم ها و کاهش چشم گیر تورم و همچنین بهبود آرام اما پیوسته اقتصاد کشور هستیم .
**دولت ها بستر سازند نه کارآفرین
دکتر زهرا کریمی اظهار داشت که این ذهنیت که دولت می تواند به تنهایی و با منابع مالی حتی فراوان مشکلات مردم را به صورت دائمی حل کند یک تصور اشتباه و در واقع عملی نیست .
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران گفت : اتفاقی که در سالهای اخیر گرفتار آن هستیم نگرانی و عدم اعتماد سرمایه گذاران داخلی و خارجی از شرایط ایران است .
وی با بیان اینکه هم اکنون حجم عظیمی پول و منابع مالی در درون کشور در بانک ها و حساب اشخاص در حال خاک خوردن است و می توان گفت که منابع مالی در کشور کم نیست ، ادامه داد : ولی صاحبان سرمایه گرایشی به فعالیت های مولد بلند مدت نشان نمی دهند ؛ زیرا نگرانی از فضای داخلی و بین المللی وجود دارد که فضای کسب و کار در ایران را پر خطر و پر ریسک می کند .
کریمی تصریح کرد : در عرصه بین المللی نیز به دلیل ظرفیت های کشور ، شرکت های خارجی بسیاری علاقمند به سرمایه گذاری در ایران هستند ، اما باید توجه داشت که آیا سیگنال هایی که برای آنها ارسال می کنیم مثبت و واضح است ؟
وی گفت : برای مثال قرارداد توتال که با موافقت نمایندگان ملت و مدیریت کلان نظام صورت گرفته با حجم عظیمی از انتقادات مواجه شده و حتی ابزاری برای تخریب دولت شده است .
استاد اقتصاد دانشگاه مازندارن با ابراز تاسف از اینکه برخی بر این باورند که سرمایه گذاران خارجی قصد غارت کشور را دارند افزود : برای توسعه ، کشورها ناچارند از سرمایه گذاری خارجی در بخش خصوصی و تولیدی استفاده کنند .
کریمی تصریح کرد که باید همه بپذیرند ، برای ایجاد رشد بالا و مستمر در اقتصاد ایران فعالیت جدی بخش خصوصی ضروری است که هنوز به رغم تلاش های فراوان دولت چنین تحرکی در بخش خصوصی ایجاد نشده است .
**اقتصاد و معیشت مردم عرصه آزمون و خطا نیست
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران گفت : اقتصاد و معیشت مردم عرصه آزمون و خطا نیست و باید با استفاده از شواهد و تجربیات دیگران و با توجه به شرایط هر جامعه تصمیمی درست گرفت .
وی ادامه داد : امروز چین بهترین مثال از موفقیت اقتصادی است زیرا حزب کمونیست چین با وجود تفکر ایدئولوژیک ضد غرب و ضد امپریالیسم ، از دهه ی 1980 رشد اقتصادی را در اولویت قرار داد و درهای کشور را باز کرد و اجازه داد چینی های مهاجر و سرمایه گذاران خارجی سرمایه و تکنولوژی را به چین وارد کنند .
کریمی اظهار داشت که آنچه چین را از فلاکت و بدبختی و عقب ماندگی اقتصادی و تکنولوژیکی نجات داد ، فهم مشترک رهبران چین از وضعیت و واقعیت این کشور بود .
وی همچنین افزود : راه کار مشکلات اقتصادی ایران در خارج از حیطه ی اقتصاد است و باید بخش بزرگی از این راه کارها را در اقتصاد سیاسی یافت و با دستکاری متغیرهای صرفا اقتصادی بسیاری از این مشکلات را نمی توان حل کرد.
این استاد دانشگاه بیان داشت : آنچه اقتصاد امروز ایران نیاز دارد هوای آزاد مانند چین برای بازگشت سرمایه و امنیت اقتصادی و اعتماد است .
**تهدید به خشونت مهم ترین عامل توسعه نیافتگی
کریمی گفت : در اقتصاد آنچه موجب توسعه نیافتگی می شود رانت نیست بلکه تهدید به خشونت است و دولت باید زمینه ی تهدید به خشونت را که اقتصاد ایران را دچار عدم اطمینان کرده از بین ببرد و وضعیت را سامان ببخشد و امنیت و اعتماد را به سرمایه گذاران بازگرداند .
استاد اقتصاد داشنگاه مازندران افزود : خوشبختانه دولت روحانی با سابقه خوبی که از حضور در بدنه نظام دارد از پختگی خوبی در مواجهه با شرایط سخت برخوردار است .
کریمی تاکید کرد : دولت روحانی باید همین روند عقلانیت را ادامه دهد و از ورود به نزاع های داخلی و تشنج های درونی خودداری کند .
وی همچنین گفت که تمامی جناح های سیاسی که هدف آن ها توسعه کشور است هم باید به فهم و آگاهی و عقلانیت مشترک برسند و بپذیرند که با اوج گیری اختلافات و بروز خشونت در جامعه همه خواهیم باخت .
**یا پیشرفت و یا عقب ماندگی
دکتر زهرا کریمی گفت که اکنون به زمانی رسیده ایم که 2 راه بیشتر برای برون رفت از مشکلات اقتصادی نداریم ، یا تجدید نظر برای تغییر و یا رشد پائین و پرنوسان ، عقب ماندگی اقتصادی و فاصله ی بیشتر و بیشتر با کشورهای منطقه و جهان .
وی افزود : باید پذیرفت که هیچ کشوری در انزوا نمی تواند توسعه یابد و مدیریت کلان نظام جمهوری اسلامی ایران باید تصمیم بگیرند میان الگوی چین و کره جنوبی یا الگوی کره شمالی یکی را انتخاب کنند .
این کارشناس اقتصادی بیان داشت که دولت و مردم و نظام ما هیچ گاه نمی خواهند مانند کره شمالی باشند که این در عمل و در سیاست ما مشهود است .
وی تصریح کرد : همه آحاد جامعه ، نهادهای تصمیم ساز نظام جمهوری اسلامی ایران، حتی کسانی که به دنبال منافع شخصی خود هستند، باید این واقعیت را بپذیرند که کشور ما از نظر اقتصاد و توسعه از برخی همسایگان خود عقب مانده است .
**اندکی هم به مردم حق دهیم
کریمی اظهار داشت : اینکه مردم هنوز آثار بهبود وضعیت اقتصادی کشور را در زندگی خود احساس نمی کنند، باید بگوییم که حق دارند .
وی گفت : در چهار سال اخیر عمده تحولات در صنایع بزرگ مانند نفت و خودروسازی که دولتی یا شبه دولتی هستند رخ داده که دارای مازاد نیروی کار هم بوده اند.
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران تصریح کرد : اگر در این بخش ها هم تحولاتی صورت نمی گرفت هم اکنون هزاران نفر به جمع بیکاران کشور افزوده می شدند وعملا صنعت و درآمدهای کشور باتهدید مواجه می شد.
وی همچنین اظهار داشت که اقتصاد مقاومتی اقتصاد ریاضتی نیست بلکه به معنای اقتصادی درون زا و برون نگر است و هدف اصلی انقلاب اسلامی ایجاد تحول بنیادی در شرایط اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی و بهبود زندگی مردم بوده است .
این کارشناس اقتصادی بیان داشت که امروز بخش بزرگی از معضلات اجتماعی ایران از جمله اعتیاد، خودکشی ، فحشا و خشونت ریشه در بیکاری و نارسایی های اقتصادی دارد .
وی در پایان تاکید کرد که دولت دوازدهم برای ایجاد تغییری جدی شرایط بازار کار نیز به همکاری و تفاهم سایر نهادهای حاکمیتی نیازمند است.
خبرنگار : رضا غلامی **انتشاردهنده: سید محسن حسن نیا
7335/1899

اقتصاد

اولويت دولت

استاد دانشگاه

مازندران

اقتصاد اقتصادی کریمی سرمایه استاد دانشگاه شرایط وضعیت اظهار مازندران امروز تحریم اعتماد توسعه افزود خارجی ایجاد خشونت تصریح روحانی گذاران منابع مشکلات ونزوئلا همچنین ادامه درآمدهای سیاسی المللی اینکه نهادهای تهدید اولویت بهبود مانند اکنون بپذیرند خصوصی جامعه ماندگی بیشتر داخلی تصمیم دوران اسلامی عقلانیت عظیمی کارشناس مشترک زندگی آزمون دولتی اجتماعی واقعیت معیشت بزرگی امنیت استفاده جمهوری تاکید الگوی شمالی فعالیت اتفاق سرشار پدیده همکاری افراد تحولاتی بهترین سیاست صنایع هستیم تواند مدیریت مواجه دارند گذاری بسیاری فراوان نگرانی خبرنگار دوازدهم