زنان سرپرست خانوار در چنبره مشکلات ، نیازمند حمایت اجتماعی

مازندشورا: ساری -ایرنا- زنان سرپرست خانوار اقشاری از جامعه هستند که به دلایل مختلف،رسالت نان آوری و مسئولیت های زندگی خانوادگی برعهده آنان قرار گرفته است، حمایت های اجتماعی از این زنان در جامعه علاوه بر القای حس تنها نبودن، نوعی تقدیر از همت مردانه به آنها را از سوی جامعه گوشزد می کند.

مازندشورا: به گزارش ایرنا بیش از 2 میلیون زن در کشور به دلایل مختلف از جمله فوت همسر یا معلولیت و اعتیاد همسر، طلاق و یا تجرد دائمی سرپرستی خانوار خود را برعهده دارند که از این تعداد 100 هزار و 343 نفر در استان مازندران زندگی می کنند که از نظر جمعیت رتبه هشتم کشوری را دارد.
معمولا درآمد کمتر زنان سرپرست خانوار نسبت به مردان موجب فقر نسبی آنها در جامعه نسبت به مردان سرپرست خانوار می شود تا جاییکه 42 درصد از زنان سرپرست خانوار مازندران از نظر اقتصادی در دهک های پایین قرار می گیرند که در کنار دیگر عوامل معمولا موجب آسیب پذیری این قشر از جامعه می شود.
اما به گفته کارشناسان همیار سلامت بهزیستی مسائل اجتماعی، فرهنگی و آموزشی زنان سرپرست خانوار به لحاظ اهمیت موضوع در صدر تمامی مشکلات زنان سرپرست خانوار قرار میگیرند اما برای کمک به حل مسائل این قشر و پیشگیری از تبعات اجتماعی بی توجهی و عدم حمایت از زنان سرپرست خانوار در آینده اولین نکته مهم و اولویت دار، شناسایی آنان است.
***حمایت به موقع پیشگیری از آسیب های آینده
کارشناس جمعیت همیاران سلامت روان ایران گفت: کمک در تامین هزینه زندگی، افزایش ذخیره مالی خانواده، و افزایش اعتماد به نفس در زنان سرپرست خانوار از جمله مهم ترین اقداماتی است که می توان برای این قشر انجام داد و در حال حاضر توسط بهزیستی و همیاران سلامت در سراسر کشور در حال انجام است.
صدیقه خسروانی افزود: اغلب زنان سرپرست خانوار معمولا مسئولیت فرزندانی را برعهده دارند که علاوه بر تامین هزینه، تربیت سالم و بی کم و کاست آنها بر دغدغه های مادر می افزاید و نوعی نگرانی دائمی برای وی می آفریند.
این کارشناس ارشد علوم تربیتی تاکید کرد: حمایت این زنان در وهله اول علاوه بر آشناسازی آنها با خدمات حمایتی جامعه و القای حس اعتماد بنفس در واقع اطمینانی به آنها می دهد که در هیچ شرایط سختی تنها نیستند و در مواقع بروز مشکل می توانند از خدمات مشاوره ای و پشتیبانی ارگان های حامی برخوردار شوند.
خسروانی گفت: یکی از مهم ترین نیازهای جامعه، فرهنگ سازی در مورد نگرش و دید مثبت به زنان سرپرست خانوار است که نبود این امر موجبات حس فقدان پشتیبانی مالی، عاطفی و روحی و در نتیجه پیدایش انواع بیماری های افسردگی برای این گروه از زنان و عدم حس امنیت خاطر روحی برای تداوم زندگی می شود.
وی افزود: این مشکلات زمینه بروز محیطی نامناسب برای تربیت و پرورش فرزندان را ایجاد کرده و در نتیجه فرزندانی آسیب پذیر در معرض انواع آسیب ها و معضلات اجتماعی قرار می گیرند که این خود بر هزینه های جامعه می افزاید.
خسروانی گفت: کاهش مشکلات اجتماعی و فرهنگی از طریق فراهم کردن شرایط و امکانات گذران اوقات فراغت، تاسیس مراکز مشاوره و ارائه خدمات فرهنگی، آموزشی و اجتماعی به زنان سرپرست خانوار و اعضای خانواده از طریق مددکاران اجتماعی یکی از بهترین کارهای قابل انجام است چراکه زنان سرپرست خانوار بیش از هرچیز نیاز به تزریق اعتماد بنفس و شناخت توانایی ها و قابلیت های نهفته خود و در نتیجه رسیدن به خودباوری دارند.
به گفته وی شناسایی زنان سرپرست خانوار در هر محله از شهر و روستا و ارائه آموزشهای لازم در زمینه مهارت های خود اشتغالی با کارگاه های آموزشی، ایجاد امکانات شغلی و شغل های متناسب با سن و شرایط زندگی و استعدادیابی در ارائه شغل و یا امکان راه اندازی مشاغل خانگی درآمدزا مانند تهیه غذاهای محلی و دیگر مهارت های خاص آشپزی، خیاطی و صنایع دستی می تواند به زنان کمک شایانی بکند.
خسروانی افزود: فروش محصولات این حیطه در بازارچه های خوداشتغالی در محله های شهرها به عنوان عاملی برای جذب گردشگر و حتی صادرات این محصولات با بسته بندی های مناسب به دیگر شهرهای کشور و یا کشورهایی که بازار فروش این تولیدات خانگی را دارا هستند، در ادامه می تواند تکمیل حمایت های خود اشتغالی زنان باشد.
***بازتوانی سالانه 800 زن سرپرست خانوار مازندران
56 درصد از زنان سرپرست خانوار استان مازندران یعنی حدود 65 هزار نفر زیرپوشش ارگان های حمایتی از جمله کمیته امداد امام (ره) و بهزیستی هستند و 44 درصد باقیمانده به دلایل مختلف تاکنون شناسایی نشده و یا تحت پوشش هیچگونه چتر حمایتی نیستند.
به گفته معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی مازندران از این تعداد باقیمانده طبق تحقیقات و پیگیری های انجام شده حدود 10 تا 15 درصد شاغل هستند که نیاز خاصی به خدمات حمایتی سازمان های حامی ندارند و برای شناسایی بخشی از آنان نیز رایزنی هایی با اداره کل تامین اجتماعی استان صورت گرفته است.
دکتر فاطمه سادات پورفاطمی افزود: پس از انجام روند تحقیقات و شناسایی زنان سرپرست خانوار استان امید است اکثریت این قشر شناسایی و در صورت نیاز به حمایت، تحت پوشش چترحمایتی ارگان های مرتبط قرار گیرند و احتمال می رود از جامعه آماری ذکر شده تنها حدود 5 تا 6 درصد این قشر مورد شناسایی قرار نگیرند.
وی با اشاره به اینکه آمار زنان سرپرست خانوار ناشی از طلاق در چند سال گذشته افزایش یافته، افزود: طبق تحقیقات انجام شده در استان مازندران 42 درصد از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش، مطلقه و حدود 4 درصد هرگز ازدواج نکرده اند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی مازندران پرداخت مستمری به زنان سرپرست خانوار را یکی از اقدامات حمایتی از این قشر برشمرد و گفت: براساس دستورالعمل ابلاغی در سال جاری مستمری مددجویان بهزیستی از جمله زنان سرپرست خانوار افزایش حدود سه و نیم برابری داشته که بر این اساس به خانوارهای یک نفره حدود یک و نیم میلیون و به خانوارهای 5 نفر به بالا حدود 5 میلیون ریال تعلق می گیرد.
دکتر پورفاطمی با بیان اینکه تمامی زنان سرپرست خانوار حتی آنان که در پشت نوبت مستمری قرار دارند، از بیمه سلامت ایرانیان برخوردار هستند، گفت: تعداد 2 هزار و 86 نفر از زنان سرپرست خانوار از بیمه شدگان تامین اجتماعی می باشند که تا 5 سال دیگر بازنشسته و از مستمری بازنشستگی برخوردار خواهند شد.
وی افزود: سازمان بهزیستی تلاش می کند با آموزش حرفه آموزی از طریق سازمان فنی و حرفه ایی زمینه را برای اشتغال زایی زنان سرپرست خانوار فراهم کند که تا با پرداخت تسهیلات 4 درصدی خود اشتغالی از 50 تا 150 میلیون ریال، آنها را از جهت اقتصادی توانمند و از چرخه مددجویی خارج کند.
دکتر پورفاطمی از دیگر اقدامات سازمان بهزیستی برای توانمند سازی این قشر را راه اندازی گروه همیار عنوان کرد و افزود: گروه همیار متشکل از 3 تا 14 نفر از زنان سرپرست خانوار است که در راستای توانمندسازی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در زمینه هایی همچون کافی نت، دفتر پیشخوان، آشپزی، هنرهای دستی، سفالگری و... مشغول به فعالیت هستند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی اصلی ترین مشکلات مددجویان تحت پوشش را مسکن، هزینه درمان بیماری و مشکلات اقتصادی عنوان کرد و اظهار داشت: سازمان با پرداخت ودیعه مسکن، کمک هزینه ساخت و خرید مسکن و جهیزیه توانست مشکلات آنها را به حداقل برساند.
وی توانمندسازی را از مهمترین گامهای اقتصادی و اجتماعی برای زنان سرپرست خانوار دانست و اظهارکرد: بهزیستی مازندران با حمایت های همه جانبه سالانه بیش از 15 درصد نزدیک به 800 نفر از زنان سرپرست خانوار را بازتوان و ازسیکل مستمری بگیری خارج کرده تا زمینه ورود برای زنان سرپرست خانوار جدید پشت نوبت فراهم شود.
***پرداخت 80 میلیارد ریال تسهیلات به زنان سرپرست خانوار مازندران
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران گفت: شناسایی زنان سرپرست خانوار، دسته بندی مسائل آنها از جمله مسائل اقتصادی، گسترش فضای کسب و کار خانگی ضمن ارائه آموزش های لازم از جمله اقداماتی است که می توان برای زنان سرپرست خانوار انجام داد که اداره کل امور بانوان استان به این کار مبادرت دارد.
مریم جمشیدی افزود: ضمن حمایت و فراهم کردن شرایط برای امرار معاش و بهبود معیشت این زنان، از جمله اقدامات حمایتی فراهم کردن زمینه دریافت تسهیلات بانکی با بهره کم و بازپرداخت طولانی برای آنهاست و در دولت یازدهم 80‌ میلیارد ریال در استان مازندران در این زمینه تسهیلات پرداخت شده است.
وی همچنین برگزاری دوره آموزشی یک ماهه برای 5 هزار زن سرپرست خانوار در سال گذشته در زمینه های مختلف اشتغال را از دیگر اقدامات انجام شده عنوان کرد و گفت: بخشی از این زنان در راه کسب و کار چه در فضای خصوصی و شرکتها با مشکلاتی ناشی از تبعیض هایی که به آنها اعمال می شود مواجهند که قوانین مربوطه در این بخش ها با حمایت مسئولان باید مورد بازنگری قرار گیرد.
وی تاکیدکرد: این دسته از زنان به دلیل خودسرپرستی با مشکلات بیشتری در تربیت فرزندان مواجهند که در این زمینه نیز نیازمند اعمال، وضع یا تعدیل قوانین حمایتی هستیم.
جمشیدی گفت: سمن ها نیز نقش عمده ای در شناسایی و حمایت از این زنان و بویژه در جااندازی این فرهنگ در جامعه دارند که این زنان آسیب نیستند بلکه معلول آسیب هستند، در استان مازندران تشکل های خیریه در این زمینه فعالند اما تعدادشان کافی نیست و باید تقویت شوند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری افزود: اگر بخشی از متولی گری این سمن ها به خود زنان سرپرست خانوار سپرده شود، نتایج بهتری کسب خواهد شد.
جمشیدی خاطرنشان کرد: عدم حمایت و رهاسازی این زنان آسیب های فردی و اجتماعی زیادی به پیکره جامعه وارد می کند که در طولانی مدت غیر قابل اجتناب است، باید به این زنها به عنوان بخشی از ظرفیت های موجود در جامعه و نیروهای انسانی که به علت یکسری مسائل غیرقابل پیش بینی سرپرست خانوار شده اند، نگاه و توجه ویژه و شرایط زندگی بهتر برایشان از همه لحاظ فراهم شود.
وی افزود: بسیاری از زنان سرپرست خانوار مازندران در دوره سنی 40 تا 50 سالگی قرار دارند که این طیف به خاطر شرایط سنی، مشکلات زندگی و پیشینه ناسالمی که در چرخه زندگی پشت سرگذاشته اند از نظر سلامتی جسمی در خطرند که هزینه های زیادی به آنها تحمیل می کند و لازم است بیمه این زنان مورد بازنگری قرار گیرد.
جمشیدی گفت: بسیاری از این زنها در شرایط ازدواج مجدد نیستند و یا تمایلی به این موضوع ندارند، ضمن اینکه فرهنگ قضاوت های بیهوده در مورد این زنان در جامعه و استان باید تعدیل و فرصت برای زندگی دوباره برایشان فراهم شود و همه نهادهای متولی فرهنگی، سمن ها و تشکل ها باید دست به دست هم دهند تا این فرهنگ سازی در استان اتفاق بیفتد.
خبرنگار: فاطمه رحمتی***انتشاردهنده: محسن حسن نیا
3009/1899

اجتماعي

زنان

سرپرست خانواده

مازندران

خانوار سرپرست اجتماعی مازندران حمایت افزود بهزیستی زمینه استان جامعه مشکلات شناسایی زندگی شرایط حمایتی فراهم اقتصادی هزینه دارند مسائل فرهنگی عنوان پرداخت خانواده مستمری ارائه تامین افزایش خسروانی خدمات فرهنگ سلامت تسهیلات اقدامات نیستند میلیون جمشیدی آموزشی ارگان بانوان نتیجه پورفاطمی معاون خانگی اداره تحقیقات اشتغالی اینکه برخوردار همیار اعتماد مختلف تعداد گیرند تربیت معمولا آموزش اشتغال ازدواج توانمند خانوارهای دائمی توانمندسازی مددجویان برعهده دلایل تعدیل بازنگری متولی زیادی بسیاری برایشان قوانین مواجهند استانداری گذشته نیازمند طولانی اعمال میلیارد فاطمه فرزندان اقداماتی ایجاد امکانات همیاران بیماری انواع پشتیبانی افزاید علاوه فرزندانی مهارت پیشگیری باقیمانده سالانه مردان ندارند مشاوره موضوع محصولات اندازی تمامی آشپزی تواند جمعیت