آئین های غدیر در مازندران ،نخستین پایگاه حکومت شیعی ایران

مازندشورا: ساری - ایرنا – اعیاد دینی از جمله عید غدیر در مازندران سرزمینی که نام آن با عنوان ' دیار علویان ' گره خورده در میان مردم آن همچنان از جایگاه ویژه و خاصی برخوردار است که با گذر زمانه گرد فراموشی بر روی آن قرار نگرفته است .

مازندشورا: دید و بازدید از سادات ، اطعام دهی عمومی ، آشتی کنان و رفع کدورت ها ، از جمله آداب و رسومی است که در غدیر، عید بزرگ شیعیان توسط مردم مازندران انجام می شود .
مردم مازندران با حضور در منازل سادات محله و بستگان خود در روز عید غدیر نهایت دلبستگی و علاقمندی خود را به خاندان ائمه نشان داده به طوریکه این رسم را در نخستین ساعات روز این عید انجام می دهند .
در کنار همه ابراز ارادت مردم مازندران به سادات ، شاید از پرشمار بودن جمعیت این قشر در استان به عنوان دیگر عاملی نام برد که در پررنگ ماندن آداب عید غدیر تاثیر گذاشته باشد .
620 هزار نفر از جمعیت مازندران را سادات تشکیل می دهند که این معادل 20 درصد از جمعیت حدود سه میلیون و 200 هزار نفری این استان است .
اطعام دهی عمومی که خود به نوعی برگرفته از خصلت و سیره بخشندگی حضرت علی (ع) است در این روز در مازندران رواج خاصی دارد ، کار نیکویی که با مشارکت نیک اندیشان و خیران در حسینیه ها و مساجد استان در روز عید غدیر انجام می شود .
دادن محصولات تولیدی از میوه ، سبزی ، مرغ و اردک توسط مردم در برگزاری این رسم جلوه خاصی دارد به طوریکه سفره های عید غدیر در مازندران رنگ و لعاب تولیدات سنتی این استان به خود می گیرند .
عقد اخوت که می توان از آن به عنوان بهانه ای برای آشتی کنان و کنار گذاشتن کدورت ها نام برد هرچند تاحدودی در این سالها کمرنگ شد اما هنوز بازار آشتی کنان، کنار گذاشتن کدورت ها و حلالیت طلبیدن در بین مردم این استان نه در قالب جشن عقد اخوت بلکه در قالب دید و بازدیدها داغ است .
*** جایگاه دار بودن رسوم عید غدیر نزد مردم مازندران
محمد رضا حسن پور از محققان فرهنگ عامه مازندران به خبرنگار ایرنا گفت : آداب و رسوم عید غدیر همچنان جایگاه و پایگاه خود را در میان عامه مردم استان مازندران دارد .
وی از حضور و مشارکت مردم در برگزاری مراسم ها و جشن ها به عنوان ویژگی آداب عید غدیر در این استان نام برد و افزود : به همین خاطر اکثر برنامه های این روز به صورت دسته جمعی و عمومی برگزار می شود که اطعام دهی ، عقد اخوت و حتی دید و بازدید از سادات به صورت خانوادگی و جمعی انجام می شود .
این محقق مازندرانی با اشاره به اینکه هنوز آداب و رسوم عید غدیر که توسط گذشتگان بنا نهاده شده در نقاط مختلف شهری و روستایی انجام می شود ، ادامه داد : خوشبختانه برخلاف دیگر آداب و رسومی که به فراموشی سپرده شد اکثر رسوم این عید در مازندران همچنان با قوت برگزار می شود .
وی معتقد است : وجود شمار زیاد سادات در مازندران نیز می توان به عنوان عاملی تاثیر گذار در ماندگاری این آداب و رسوم در این استان ذکر کرد .
حجت الاسلام حسین غفاری غدیر شناس و مولف کتاب های پیرامون غدیر و امیرالمومنین به خبرنگار ایرنا گفت : غدیر به عنوان بزرگترین عید مسلمانان نزد مردم استان مازندران به بزرگی و اهمیت پاسداشته می شود .
وی افزود : با توجه به حضور سادات زیادی در مازندران این عید که 'عید اکبر ' مسلمانان به شمار می رود در استان پایگاه و جایگاه خود دارد و مراسم های آن باشکوه برگزار می شود .
مولف هشت جلد کتاب پیرامون غدیر و امیرالمومنین گفت : مردم مازندران از عید غدیر به عنوان فرصتی برای انجام یکسری کارها استفاده می کنند که دلجویی و رفع کدورت های میان مردم از آن جمله است .
*** معرفی بیشتر غدیر در جامعه
وی غدیر را به عنوان روز انجام ماموریت اصلی چندین ساله پیامبر اکرم (ص) نام برد و گفت : پیامبری که برای استقرار دین اسلام سالها رنج و زحمت را تحمل کرد با معرفی جانشین سرنوشت این حکومت دینی را مشخص کرد .
حجت الاسلام غفاری بخشی از دلایل ماندگاری آداب و رسوم عید غدیر در مازندران ناشی از تلاش گذشتگان برای معرفی این عید به جامعه دانست و افزود : علما و اندیشمندان می بایست برای روشنگری و آگاهی بخشی جامعه در خصوص اهمیت غدیر کوشا باشند .
وی تاکید کرد : تداوم جایگاه عید غدیر در میان مردم منوط به بیان موضوع غدیر است تا مردم بدانند که ادامه اسلام با تعیین جانشین توسط پیامبر تداوم یافت .
حجت الاسلام غفاری از فعالیت های چند ساله بنیاد غدیر در برگزاری برنامه های مختلف فرهنگی و دینی به عنوان یکی از کارهای موثر برای معرفی این موضوع نام برد .
*** برگزاری 150 عنوان برنامه عید غدیر در مازندران
معاون هماهنگ کننده بنیاد غدیر استان مازندران با اشاره به اینکه 150 عنوان برنامه در دهه ولایت و امامت (عید قربان تا عید غدیر ) امسال در استان اجرا می شود ، گفت : مردم این استان همیشه در اجرای برنامه هایی از این دست همت وافری دارند به طوریکه در این مساله سرآمدان به شمار می روند .
مهدی مستشرق افزود : اطعام دهی عمومی به ویژه اقشار مستمند ، دید و بازدید از سادات ، بازسازی واقعه غدیر و جشن عقد اخوت از جمله این برنامه ها است .
وی به اهتمام و تلاش ویژه و خاص تر ستاد غدیر مازندران برای اجرای دوباره برخی برنامه ها که در یک دهه اخیر متوقف ماندند ، خبرداد و گفت : جشن 'عقد اخوت ' که سالها قبل به همت بنیاد غدیر در استان برگزار می شد امسال بعد از سالها وقفه دوباره از سر گرفته می شود .
وی افزود : با هماهنگی سازمان تبلیغات اسلامی مازندران در تعدادی از مساجد شهری و روستایی این جشن با حضور آحاد مردم برگزار می شود .
معاونت هماهنگ کننده بنیاد غدیر مازندران گفت : برگزاری این جشن که برگرفته از عقد اخوت تاریخی روز غدیر است در ترویج تفاهم و یکدلی در جامعه برای رفع مشکلات اجتماعی تاثیر خواهد داشت .
خبرنگار : فاطمه قنبری قادیکلایی ** انتشاردهنده : محسن حسن نیا
2096/1899

فرهنگي

عيد غدير

آيين ها

مازندران

مازندران استان عنوان سادات برنامه برگزاری برگزار افزود سالها جامعه کدورت معرفی بنیاد جایگاه اطعام عمومی الاسلام خبرنگار طوریکه پایگاه جمعیت غفاری تاثیر بازدید امیرالمومنین پیرامون اهمیت مسلمانان دوباره تداوم هماهنگ کننده امسال موضوع اجرای اسلام جانشین پیامبر اینکه مساجد گذاشتن ایرنا مشارکت برگرفته رسومی عاملی همچنان مراسم مختلف روستایی ادامه گذشتگان اشاره حکومت نخستین ماندگاری