فندق، میوه ای کوچک با فواید زیاد ولی ناشناخته برای عموم

مازندشورا: نوشهر - ایرنا - فندق میوه ای کوچک با فوایدی فراوان و در عین حال ناشناخته برای عموم که همه ساله برداشت آن در اواخر شهریور در منطقه دو هزار و سه هزار شهرستان تنکابن آغاز می شود.

مازندشورا: درخت یا درختچه فندق به ارتفاع 4 الی 6 متر و گاهی 10 متر و با قطر تنه 25 سانتی متر است که دارای میوه های خوراکی - صنعتی و چوبی انعطاف پذیر و مناسب برای صنایع دستی دارد.
علاوه بر رویش طبیعی در برخی مناطق جنگل های شمال، اکنون مردم روستاهای کوهستانی که اراضی شیب دار دارند با کاشت این درخت و فروش محصول آن امرار معاش می کنند.
همچنین از چوب آن می توان در کارهای هنری و صنایع دستی و سوخت استفاده کرد که در مجموع باعث می شود از نظر اقتصادی گونه ای بسیار با ارزش محسوب شود.
هر ساله در شهریورماه کار برداشت فندق در روستاهای بالادست دوهزار و سه هزار شهرستان تنکابن در غرب مازندران همچون روستاهای رحیم آباد و اشکورات در شرق گیلان آغاز می شود و فروش این محصول رونق اقتصادی را برای مردم این روستاها به همراه دارد.
یک کارشناس کشاورزی ایجاد اکوسیستم های جنگلی جدید ، حفظ آب و خاک و جلوگیری از سیل ، توسعه باغ داری در زمین های شیب دار ، جلوگیری از تخریب جنگل، اشتغال زایی ، افزایش درآمد روستاییان و جلوگیری از مهاجرت آنان به شهر ها و ارزآوری برای کشور را از فواید احیای جنگل های مخروبه شمال با محوریت کاشت فندق عنوان کرد.
فرهاد شاهنظری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : اکثر ارتفاعات جنگل های شمال و جنگل های ارسباران در استان آذربایجان شرقی و حتی برخی از مناطق زاگرس قابلیت کشت فندق را دارند و با این کار ضمن تبدیل بعضی از زمین های کشاورزی بایر به باغ های پر حاصل فندق، رونق اقتصادی و درآمد مردم حاشیه این جنگل افزایش خواهد یافت.
وی اظهار داشت : برآیند بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که هر 1.2 هکتار فندق کاری زمینه اشتغال برای یک نفر را فراهم می کند و اگر فقط بخشی از عرصه های مستعد کاشت فندق در شمال کشور به این کار اختصاص یابد نزدیک به 18 هزار شغل ایجاد می شود.
به گفته این کارشناس ، فندق نیز مانند هر محصول دیگری با فرآوری ، قابلیت استفاده متنوع تری می یابد که نتیجه آن بالا رفتن ارزش افزوده آن است و با این کار اهدافی نظیر اشتغالزایی ، رفع بیکاری و ورود ارز به کشور ، به نحو مطلوب تری حاصل می شود.
یک کارشناس تغذیه نیز درباره ارزش غذایی و دارویی فندق به خبرنگار ایرنا گفت : میوه فندق بسیار غنی از فسفر و کلسیم و دارای 50 درصد ماده معطر است و مواد معدنی دیگری مانند آهن ، پتاسیم ، سدیم و همچنین برخی از ویتامین ها مثل تیامین و نیاسین نیز در آن وجود دارد.
مریم منصوری افزود : میوه فندق فشار خون را پایین می آورد و برای رفع تنگی نفس و سرفه های پی در پی مؤثر است و اگر با عسل مصرف شود تأثیر بیشتری دارد.
وی به خواص روغن فندق در درمان برخی بیماریها اشاره کرد و اظهار داشت : روغن فندق بهتر از خود فندق در درمان سرفه مؤثر است و کبد را تقویت می کند.
منصوری از ترکیه به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده فندق در دنیا نام برد و بیان داشت : ترکیه محصول به دست آمده از جنگل های طبیعی و باغ های خود را به صورت خشکبار و یا در انواع شکلات صادر می کند و از این طریق ، ارز آوری زیادی را برای این کشور به ارمغان می آورد.
مدیر جهاد کشاورزی تنکابن روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا با اشاره به آغاز برداشت فندق در روستاهای بالادست دوهزار و سه هزار بخش خرم آباد ، گفت : درخت فندق فقط در مناطق کوهستانی و اراضی شیبدار ارتفاعات تنکابن کشت می شود و سالانه حدود یکهزار تن فندق به ارزش اقتصادی 75 میلیارد ریال برداشت می‌شود.
عقیل استادی با بیان اینکه 245 هکتار از باغ های مناطق دو هزار و سه هزار این شهرستان زیر کشت فندق قرار دارند، افزود : بخشی از این محصول حالت تازه خوری دارد و بقیه نیز به صورت خشکبار به شهرستان‌های سراسر کشور صادر می گردد.
وی اظهار داشت : ایجاد کارخانه های فرآوری این محصول در منطقه می تواند برای آن ارزش افزوده ایجاد کند و ارزش اقتصادی آن را تا چند برابر افزایش دهد.
مدیر جهاد کشاورزی تنکابن با بیان اینکه ظرفیت تولید این محصولات نمونه بارز اقتصاد مقاومتی است ، تصریح کرد : مهاجرت معکوس ، اشتغالزایی و رفع بیکاری از مهمترین اهداف کاشت فندق و دیگر محصولات کشاورزی در روستاهای این شهرستان است.
شهرستان 162 هزار نفری تنکابن در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار : علیرضا پورعلم **انتشار دهنده: محسن حسن نیا
1899/1602/7513/

اقتصاد

كشاورزي

فندق

تنكابن

محصول روستاهای کشاورزی اقتصادی تنکابن ایجاد خبرنگار مناطق شهرستان اظهار افزود ایرنا جلوگیری کارشناس افزایش دارند برداشت منصوری بیکاری اشتغالزایی فرآوری مانند دیگری درمان افزوده ترکیه محصولات اقتصاد جهاد کشاورزی اینکه خشکبار هکتار تولید اشاره قابلیت همچنین اراضی اشتغال استفاده مازندران دوهزار بسیار فواید درآمد صنایع ارتفاعات بالادست طبیعی کوهستانی مهاجرت عنوان دارای