مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، دردهای عضلانی و ستون فقرات با توجه به نحوه زندگی امروزی و با توجه به رشد فضای مجازی روز به روز بیشتر میشود.
یکی از راههای درست درمان این بیماریها تشخیص درست و زودهنگام میباشد، در همین ارتباط با ابوالفضل فیرزویان متخصص بیهوشی و فوقتخصص درد، عضو هیأت علمی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفتوگویی کردیم که ابتدا دردها را بشناسیم و پس از آن در صورت بروز بیماری راههای درمانی مناسب را پیگیری و نسبت به درمان اقدام کنیم.
فارس: چند نوع درد داریم؟
فیروزیان: دردها به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشوند، در مورد دردهای حاد به عنوان مثال میتوان به دردهای حاد بعد از اعمال جراحی اشاره کرد که از طریق بلوک اعصاب محیطی و یا کارگزاری پمپهای ضد درد میتوان به درمان آنها پرداخت.
دردهای مزمن، دردهایی هستند که بسیار آزار دهنده بوده و اثرات بسیار مخرب جسمی و روحی به همراه داشته و باعث کاهش چشمگیر کیفیت زندگی در بیماران میشوند. رشته فوقتخصصی درد که یکی از رشتههای جدید علم پزشکی میباشد بطور بسیار جامع به این نوع از دردها میپردازد و با اقداماتی فوقتخصصی میتواند سبب کاهش و یا از بین رفتن دردهای مزمن شود، به عنوان مثال از جمله دردهای مزمن میتوان به درد در بیماران سرطانی اشاره کرد.
بیمارانی که مبتلا به سرطان میشوند، در پروسه بیماری دچار دردهای بسیار شدیدی میشوند، برای کاهش درد در این بیماران، با توجه به نوع و محل قرارگیری توده سرطانی، استفاده از بلوک عقدههای عصبی که مسؤول انتقال درد هستند در برنامه کاری قرار میگیرد، که به این ترتیب بطور چشمگیری سبب کاهش درد در بیماران میشود. البته لازم به ذکر است که کاهش و یا از بین بردن درد هیچ گونه تاثیری در روند خود سرطان ندارد.
فارس: کاهش درد چه تاثیری در شرایط و روحیه بیماران سرطانی دارد؟
فیروزیان: کاهش درد در این بیماران که علاوه بر خود بیماری باید با درد شدیدی دست و پنجه نرم کنند سبب میشود که ادامه درمانهای لازمه بسیار راحتتر برایشان صورت گیرد و با توجه به کاهش و یا از بین رفتن درد باعث افزایش امید به زندگی شده و بیمار به راحتی میتواند فعالیتهای اجتماعی خود را از سر گرفته و بتواند با پذیرش درمانهای مختلف سبب افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی بیماران شود.
فارس: یکی از دردهای شایع این روزها دردهای ستون فقرات و مورد توجه بسیاری از افراد است، در این زمینه چه اقدامات درمانی انجام میشود؟
فیروزویان: اقدامات این رشته فوقتخصصی برای درمان دردهای ستون فقرات به صورت کم تهاجمی و بدون نیاز به بیهوشی و جراحی بوده و توسط دستگاه اشعه ایکس و با وسایل مخصوص در زمانی که بیمار کاملا هوشیار و بیدار بوده تحت بی حسی موضعی انجام میشود.
بعنوان مثال در بیمارانی که از دردهای ناشی از تنگی کانال نخاع رنج میبرند، با روشهای فوق تخصصی میتوان به درمان و بهبود شرایط زندگی در این بیماران پرداخت.
ضمناً در بیمارانی که بعد از اعمال جراحی ستون فقرات دچار دردهای مجدد در ستون فقرات شده اند میتوان با روشهای خاص با باز کردن کانال نخاعی و از بین بردن چسبندگیها شرایط بیماران را بهبود بخشیده و نیاز به عمل جراحی مجدد را برطرف کرد.
همچنین برای بیمارانی که از دردهای ناشی از دیسکهای بیرون زده و یا به اصطلاح سیاتیک رنج میبرند با استفاده از روشهای فوقتخصصی به درمان آنها با لیزر پرداخت و بدین ترتیب بیمار از عمل جراحی بینیاز شده و کاملا درمان میشود.
فارس: پیشرفت بیماری تا چه اندازهای باشد میتوان از این روشهای غیرجراحی استفاده کرد؟
فیروزیان: تا زمانی که دیسکها پاره نشده باشند، به راحتی امکان درمان با لیزر بدون نیاز به عمل جراحی وجود دارد، و نیز در زمانی که دیسک پاره شده ولی نیاز به عمل جراحی باز نداشته باشد میتوان از روشهای غیر جراحی دیگری برای کاهش التهاب و حجم دیسک مربوطه اقدام کرده و سبب بهبود بیماران شد.
فارس: یعنی منوط به این است که بیمار به موقع مراجعه کرده باشد؟
فیروزیان: اگر مراجعه زودتر و به موقع انجام شود، پاسخ به درمان بسیار عالی خواهد بود. ضمنا با همکاری بیدریغ مدیر گروه بیهوشی خانم دکتر زمانی و رئیس وقت بیمارستان امام خمینی ساری دکتر شفیعزاد برای نخستینبار در مازندران لیزر دیسک کمر بصورت سرپایی بدون نیاز به بیهوشی و جراحی در بیمارستان امام خمینی(ره) ساری تاکنون 10 مورد انجام شده و میزان رضایتمندی بیماران بسیار بالا است.
فارس: نحوه انجام لیزر دیسک به چه صورت میباشد؟
فیروزیان: در این روش که بصورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی و جراحی انجام میشود، نیازی به برش جراحی بر روی بدن بیمار نیست و فقط تحت بیحسی موضعی تنها با یک سوزن مخصوص مقدار جزئی از دیسک بیمار توسط لیزر تخلیه شده و با کاهش فشار درونی دیسک و کوچکتر شدن آن، فشار از روی ریشههای عصبی برداشته شده و بیمار کاملا بهبود پیدا میکند.
فارس: دردهای ناشی از اسپاسم عضلانی چیست؟
فیروزیان: این دردها که ناشی از انقباضات شدید عضلات بعلت استفاده ناصحیح و یا قرار گرفتن در موقعیتهای نامناسب نشستن و یا فعالیت کردن ایجاد میشود میتواند بسیار طولانی شده و شرایط زندگی را برای بیماران بسیار سخت و غیرقابل تحمل کند. خوشبختانه در این علم جدید میتوان با انجام روشهای فوق تخصصی به درمان این بیماران و رفع اسپاسم عضلات پرداخت.
فارس: با توجه به جدید بودن رشته فوقتخصصی درد، در چه زمینههای دیگر میتوان به بیماران کمک کرد؟
فیروزیان: از جمله شرایط دیگر که میشود به درمان بیماران کمک بسیار زیادی کرد میتوان به دردهای حاد و مزمن گردن و شانه، سردرهای مزمن و میگرن، درگیری اعصاب سه قلو(تری ژمینال)، درد مزمن بعد از زونا، دردهای اندامها در بیماران دیابتی، دردهای سوزشی بعد از اعمال جراحی و دردهای نشیمنگاه اشاره کرد.
گفتوگو: جاوید عباسی
انتهای پیام/86004/غ