رخت‌پوشی علم، میراثی معنوی و چند صدساله در مازندران

مازندشورا: رخت‌پوشی علم، سنتی چندصدساله در شب منتسب به حضرت ابوالفضل(ع) علمدار دشت کربلا است که با قوت هر جه تمام‌تر در شهرستان نکا در حال برگزاری است و رخت‌پوشی علم از جمله سنت‌های قلعه‌سری‌های چهاردانگه مقیم نکا است که با آیین خاص برگزار می‌شود.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان نکا، عشق و علاقه به اباعبدالله‌الحسین(ع) و یاران باوفایش زمان، مکان و مرز نمی‌شناسد و این شب و روزها در جای جای کشور پهناور ما ایران اسلامی، منطقه و بسیاری از کشورها آئین‌ها و سنت‌های مختلف سوگواری برپا است.

در کنار سوگواری‌های مختلف حسینی در ایام محرم، آیین ها و سنت‌های بومی و محلی، جلوه خاصی به عزاداری‌ها بخشیده است و تلاش می‌شود تا با استفاده از این آئین‌ها و بازسازی واقعه کربلا، چگونگی قیام عاشورا برای مردم و نسل جدید تبیین شود.

آئین‌ها و سنت‌های مختلف و منتسب به دهه اول ماه محرم در سراسر مازندران به شکل‌های مختلف توسط اقدام بومی و غیربومی در حال برگزاری است و رخت‌‍پوشی علم، سنتی چندصدساله در شب منتسب به حضرت ابوالفضل(ع) است که توسط قلعه‌سری‌های چهاردانگه مقیم شهرستان نکا در حسینیه سیدالشهدا برگزار می‌شود.

سنت‌های ماه محرم در شهرها و روستاهای مختلف استان مازندران در این شب و روزها با قوت در حال برگزاری است و در کنار همه زرق و برق‌های دنیای مدرن و مدرنیته این روزها در عزای حسینی بسیاری از سنتهای قدمی پدران و مادران ما همچنان زنده است و رنگ نباخته و با وقت سینه به سینه و نسل به نسل ادامه دارد.

سنت هایی که از دل و جان نشأت گرفته است و دادادگان فراوانی برای این روز و این لحظات ناب عاشقی، لحظه شماری می‌کنند.

رخت‌پوشی و علم گردش از جمله آداب و رسوم خاص محرم در روز هفتم ماه محرم است که برای احیای دین اسلام در کربلا با شور و اشتیاق هیأت‌ها و عزاداران در هفتمین روز از ماه محرم، همه ساله  با شکوه هرچه بیشتر در مازندران برگزار می‌شود.

براساس رسم و سنتی که از روزگاران کهن در شرق مازندران و شهرها و روستاهای مختلف استان مازندران برجای مانده است، در روز هفتم محرم، همه علم‌ها از حسینیه‌ها و تکیه‌های مختلف در شهر و روستا بیرون آورده شده و هیأت‌های عزاداری با گرداندن علم در سطح منازل نام و یاد شهدای کربلا را گرامی می‌دارند.

*رخت‌پوشی علم، سنتی چند صدساله برای تبیین قیام عاشورا

سیدحسن میرزاخانی از قلعه‌سری‌های چهاردانگه مقیم شهرستان نکا در مورد برگزاری آئین سنتی رخت‌پوشی علم با قدمتی کهن در این شهرستان می‌گوید: مراسم رخت‌پوشی علم در شب هفتم محرم طبق سنوات گذشته در حسینیه سیدالشهدا نکا با قوت انجام می‌شود.

وی در شهرستان نکا می‌افزاید: در سال های اخیر گرداندن علامت‌های مختلف در سطح خیابان‎ها و معابر باب شده است و با توجه به اینکه این علامت‌ها بزرگ و سنگین است و در برخی موارد مزاحمت‌هایی برای افراد ایجاد کرده است که باید با قوت جلوگیری شود.

وی بیان کرد: گرداندن این علامت‌ها چند سالی است که در سطح خیابان‌ها به دلیل زخمی شدن افراد، ترافیک و مسائل مختلف در حال منسوخ شدن است که باید با قوت بیشتری این ممنوعیت انجام شود.

حسینی ادامه داد: مهم‌ترین ابزار در مراسم علم گردانی علم است و علم براساس آنچه در کتب مختلف آمده است؛ "چوب خشک شده یک صنوبر یا یک درخت کشیده و بلند است که به ارتفاع دو تا سه متر می‌رسد جامه و پارچه‌ و دستمال‌های رنگارنگ نذری به قسمت بالایی آن می‌بندند؛ انتهای بالایی علم، فلزی شبیه پنجه و یا به شکل برگ با زبانه‌ای بلند دارد که یک نفر علم‌گردان یا علم‌چی آن را حمل می‌کند." و با گرداندن علم در سطح شهر و روستاها و منازل، مردم حاجات خود را خواسته و نذرهای مختلف خود را برای علم ادا می‌کنند.

وی گفت: برخی از این افراد هم با توجه به اعتقادات گذشته مبنی بر شفای بیماران و حاجت گرفتن، هر ساله در این روز به قربانی می‌پردازند و گوشت آن را در بین افراد نیازمند تقسیم می‌کنند و یا اینکه آب علم را در چهارگوشه منازل خود برای تبرک آب‌پاشی می‌کنند.

به گزارش فارس، علم گردانی یکی از مهم‌ترین، بارزترین و ملموس‌ترین جلوه‌ها و آیین‌های محرم و عزاداری سالار شهیدان به شمار می‌رود که بیشتر مردم استان مازندران، دیار علویان در روز هفتم محرم دسته‌روی‌ها، علم‌داری‌ها و علم‌کشی‌های مختلفی را در نقاط مختلف شهری و روستایی برای بیان عشق و ارادت به اهل بیت(ع) انجام می‌دهند و به نوعی عزاداری با حفظ سبک و شیوه ساده گذشته همراه با ماتم و اندوه و بدون توجه به ظاهرسازی‌ها و بدعت‌ها به باور عمومی تبدیل شود.

86002/ع

مختلف شهرستان رخت‌پوشی حسینیه مازندران برگزار افراد چهاردانگه عزاداری برگزاری قلعه‌سری‌های مراسم گذشته سنت‌های آئین‌ها عنوان ادامه اینکه منازل می‌گوید براساس شبهات گرداندن خبرگزاری کربلا حسینی خبرنگار میرزاخانی گفت‌وگو روزها جوانان انتقال گردانی قدیمی تعدادی عاشورا نمایش بیشتر برق‌های نباخته ابوالفضل منتسب استان همراه جلوگیری می‌افزاید فرزندان آئین‌های روستاهای مهم‌ترین بالایی انتهای علامت‌ها بدعت‌ها فرهنگ گزارش صدساله بزرگان عزاداران سیدالشهدا افزود بسیاری روستا حسینیه‌ها شهرها گذاشته تقدیم سینه‌زنی تبیین رخت‌ها پدران آماده نکایی