مازندشورا:خبرگزاری مهر - گروه استان ها: شام غریبان سالار شهیدان در مازندران همراه با آیینهای خاصی برگزار شد و در غروب عاشورا مردم در دو گروه و با روشن کردن شمع در کوچهها، خیابانها و سر مزارها به مراسم نوحهخوانی پرداختند.
دیشب نینوایی دیگر به راه افتاد و کاروانها و دستههای عزا در ماتم امام عشق و ایمان در سراسر کشور ازجمله استان مازندران به راه افتاد و شام غریبان حسین(ع) برپا شد.
رهروان زینبی برگرفته از آیین سنتی قوم بنی اسد
بعد از مراسم عزاداری عاشورا، حماسه رهروان زینبی در مازندران کلید میخورد و آیین سنتی «قوم بنی اسد» همزمان با یازدهم محرم در برخی شهرهای مازندران آغاز میشود و تا هفتم شهدای کربلا ادامه دارد.
در این آیین سنتی که زنان روایتگر اصلی آن به شمار میروند، داستان قبیلهای روایت میشود که نادم و محزون از شهادت سالار شهیدان، روانه کربلا میشوند. آیین سنتی قوم بنی اسد از رسمهای عاشورایی و محرمی مردمان مازندران است از آن میتوان بهعنوان جنبش مخالف علیه ابن زیاد و بنیامیه یادکرد.
بنی اسد درواقع از قبایل بزرگ و سلحشور و از فرزندان اسد بن خزیمه بن مدرکه بوده و بیشتر شهرتش به خاطر تدفین پیکر مطهر شهدای کربلاست. در آیین سنتی و عزاداری قوم بنی اسد میتوان زنان و دخترانی را مشاهده کرد که کفن پوشان بیل و کلنگ یا چوبهایی در دست دارند و واقعه تدفین شهدای کربلا را بازسازی میکنند.
قوم بنی اسد یادآور حماسه زنان رهرو زینبی است که وقتی خبر شهادت سالار شهیدان را میشوند، رهسپار کربلا میشوندقوم بنی اسد یادآور حماسه زنان رهرو زینبی است که وقتی خبر شهادت سالار شهیدان را میشوند، رهسپار کربلا میشوند. این آیین سنتی بعد از عاشورا در مناطق مختلف استان با شیوههای خاصی اجرا میشود.
آیین سنتی قوم بنی اسد بیانگر عشق و دلدادگی بانوان به ولایت است و در روزگاری که مردان از ترس قبیله ابن زیاد حاضر نشدند تا پیکر مطهر شهدای کربلا را تدفین کند، زنان بنی اسد روانه کربلا میشوند.
دستههای عزاداری بنی اسد با پیشاهنگی بانوان در برخی مناطق مازندران اجرا میشود وزنان دیار علوی برای قافلهسالار شهیدان و یاران باوفایش سینهزنی و عزاداری میکنند. آیین سنتی قوم بنی اسد بعد از اذان مغرب روز یازدهم محرم در برخی مناطق شروع میشود، عزاداران در قالب دستههای مختلف به حرکت میآیند و به روضهخوانی و مداحی میپردازند.
دستهای میخوانند «قوم بنی اسد رسید، اسد رسید» و دستهای دیگر در پاسخ میگویند «ز مرد و زن مدد رسید، مدد رسید».
آیین سنتی قوم بنی اسد مازندران ازجمله آیینهای عاشورایی است که در فهرست آثار معنوی ایران به ثبت رسیده است و مردان نیز در برپایی این آیین سنتی مشارکت دارند و آنان نیز بیل و کلنگ به دوش چنین تداعی میکنند که رهسپار کربلا برای تدفین شهدای عاشورا هستند.
حجتالاسلام ابراهیم حیدری مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران در گفتگو با خبرنگار مر، برپایی آیینهای عزاداری در قالب طرح بصیرت عاشورایی را ازجمله برنامههای این سازمان بیان کرد و با اشاره به اینکه طرح بصیرت عاشورایی در امامزادگان و بقاع شاخص استان در حال برگزاری است یادآور شد: همچنین اجتماع بزرگ رهروان زینبی نیز بعد از عاشورای حسینی در امامزادگان و اماکن مذهبی استان برگزار میشود.
وی با اظهار اینکه این آیین عصر روز یازدهم با حضور پرشور بانوان استان در امامزاده یحیی (ع) ساری برگزار می شود عنوان کرد: این آیین درواقع تجدید میثاق و نشاندهنده ارادت بانوان به سرور و سید شهیدان است.
مازندران سرشار از آیینهای عاشورایی است که بافرهنگ و دین مردمان این دیار گرهخورده استمازندران سرشار از آیینهای عاشورایی است که بافرهنگ و دین مردمان این دیار گرهخورده است. برپایی مراسمهای عزاداری خانگی، پخت نذری و توزیع آن، آیین شام غریبان، سوم، هفتم و چهلم سالار شهیدان از دیگر رسومی است که از عاشورا تا اربعین حسینی در مازندران برگزار میشود.
آیینهایی همچون منبر کشی در محله قدیمی ساری، طعام دهی در سورک، کرب زنی، کرنا نوازی و مراسم روز یازدهم در دودانگه ساری از دیگر رسمهای عزاداری مازندران در سوگ سالار شهیدان است.
شیوههای عزاداری مازندران ازجمله فرصتهایی است که به تأکید کارشناسان میراث فرهنگی در رونق گردشگری مذهبی و جذب گردشگری تأثیر بسزایی خواهد داشت.