تبدیل شیرابه ‌به آب قابل استفاده سهم بزرگی در گردش چرخ اقتصاد استان دارد

اختصاصی مازندشورا: وقتی می‌توانیم شیرابه‌ای را با آن سنگینی خاص خودش با بوی بد و غلظت بالا و املاح سنگین تبدیل کنیم به آب قابل استفاده، پس این توانایی در ما وجود دارد که با تمامی کارخانجات و صنایع هم وارد مذاکره شویم تا پساب این کارخانجات را با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت تبدیل به آب قابل استفاده در کشاورزی و صنعت کنیم

اختصاصی مازندشورا- سرویس شهرداری ها و دهیاری ها: یکی از معضلات و مشکلات اصلی رشد روز افزون جمعیت و گسترش شهرها بحث ایجاد زباله و تبعات زیست محیطی آن است. مخصوصا مازندران به عنوان استانی گردشگرپذیر و دارای منابع طبیعی بسیار، به شدت از وجود زباله و آلودگی‌های ناشی از آنرنج می‌برد. علاوه بر آن مضرات بسیاری که زباله و شیرابه‌ها بر روی سلامت جامعه دارد غیرقابل انکار است.

بحث تصفیه پساب و شیرابه در کشور علمی نو و جدیدی است که بسیار جای کار دارد مخصوصا در زمینه تصفیه شیرابه‌ها و استفاده از آن در بحث کشاورزی و صنعت. شرکت نوین فن آوران که حدود چهار سال به طور تخصصی در مورد پروژه‌های آب و پساب مشغول فعالیت است یکی از شرکت‌های پیشرو در این زمینه است و موفق به انجام پروژه‌های مهمی شده است و به جرات می‌توان ادعا کرد که این شرکت یکی از موفق‌ترین شرکت‌های تصفیه در کل کشور است.

به همین منظور برای آشنایی بیشتر با این شرکت به سراغ هاتف میرانی نایب رئیس کمیته انجمن شیمی ایران، دبیر جشنواره انجمن‌های مهندسین شیمی کل کشور و همچنین موسس انجمن مهندسین شیمی شمال که اکنون به عنوان مدیر داخلی شرکت نوین فن آوران سبز مشغول فعالیت است رفتیم.

 

مازندشورا: در مورد شرکت نوین فن آوران سبز، اهداف و برنامه‌هایش توضیح دهید.

هاتف میرانی: همزمان با بازگشت پروفسور جهانشاهی رئیس شرکت نوین فن آوران سبز از خارج در سال 1382، ستاد توسعه فن‌آوری نانو تصمیم می‌گیرد از نانو فیلترهایی در داخل کشور برای تصفیه آب بهره ببرد که هم بر اساس مهارت و دانش بومی  باشد و هم کیفیت لازم و قابلیت رقابت با نمونه‌های خارجی را داشته باشد. لازم به ذکر است که این فرآیندهای تصفیه چند نوع هستند: یکی از اینها تصفیه آب  دومی  تصفیه خروجی کارخانجات مانند پساب یا شیرابه‌ها و سوم در فرآیند تولید یک محصول مانند محصولات غذایی، نساجی و غیره است. وقتی در معاونت علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری این بحث آغاز شد، تا سال هشتاد و هفت پایه‌های این نظریه و چگونگی اجرای آن کاملا بررسی شده و آماده اجرا شدند. در سال 87 وظیفه تولید، ساخت و اجرایی کردن یک کارخانه نانو فیلتر در داخل کشور به پروفسور جهانشاهی واگذار شد. با توجه به اینکه ایشان رئیس  پژوهشکده فن‌آوری نانو در دانشگاه صنعتی نوشیروانی هستند و کارهای پژوهشی فراوانی بر روی خروجی و پساب تعداد زیادی از کارخانجات صنعتی انجام دادند، پس از کسب اطلاعات مکفی ایشان اقدام به ثبت شرکت نوین فن‌آوران سبز کردند که باز در قالب همین شرکت به پروژه‌های پژوهشی در این زمینه می‌پردازند که مهمترین و بزرگترین پروژه شرکت تا به امروز پروژه تصفیه شیرابه در شهرداری ساری است که سال 1391 قراردادش منعقد شد و اکنون  ماه آخر قرار داد را سپری می‌کنیم که به زودی دوره راهبردی یکساله آنجا به پایان می‌رسد و پس از طی مراحل تحویل شهرداری ساری خواهد شد. این پروژه حاصل تجربیات چندین ساله شرکت و بهره گیری از توان مهندسین و مشاوران تحصیل کرده، متخصص و مجرب است.

مازندشورا: آیا گستره فعالیت شرکت نوین فن آوران محدود به استفاده صنعتی و کارخانجات است یا کاربری‌های خانگی هم برایش تعریف کرده‌اید؟

هاتف میرانی: برای استفاده بهینه از شرایط و دستاوردهای تکنولوژی ابداعی ما در جهت مصارف خانگی، ابتدا باید کارخانه‌های ساخت این نانو فیلترها در داخل کشور راه‌اندازی شوند. البته ما توانایی اجرا و راه‌اندازی آن را داریم منتها در حال حاضر تمرکزمان روی پروژه‌های صنعتی  در کارخانه‌ها و شهرداری‌ها است.

مازندشورا: آیا پروژه‌های شما دارای کپی رایت هستند و انحصاری در اختیار شماست یا کپی رایتشان در اختیار سرمایه گذار است؟

هاتف میرانی: قراردادهای ما بسته به مفاد قرارداد و توافقات حاصله متفاوت است اما مسئله اینست که ما اکنون صاحب یک تکنولوژی خاصی هستیم که منحصرا در اختیار ماست که به عنوان پیمانکار هر کسی که بخواهد برایش پیاده سازی می‌کنیم.

مازندشورا: چه طرح‌ها و ایده‌های منحصر به فرد و خلاقانه دیگری دارید که هنوز اجرایی نشده‌اند؟

هاتف میرانی: چشم‌انداز ما به عنوان یک شرکت دانش بنیان در وهله نخست اینست که یک دانش فنی را که بدست آوردیم هر روز نسبت به ارتقا آن بر اساس اصول بهبود مستمر عمل کنیم و آن  را تکمیل کنیم و در مرحله بعد راه‌اندازی یک کارخانه تولید  نانوفیلتر است که اکنون در صندوق نوآوری و شکوفایی با برآورد هزینه نزدیک به هفتاد میلیارد تومان به تصویب اولیه رسیده است. اما در مرحله سوم که تکمیل دو مرحله دیگر است به این معنا که  شما وقتی می‌توانید شیرابه‌ای را با آن سنگینی خاص خودش با بوی بد و غلظت بالا و املاح سنگین تبدیل کنید به آب قابل استفاده، پس این توانایی در ما وجود دارد که با تمامی کارخانجات و صنایع هم وارد مذاکره شویم تا پساب این کارخانجات را با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت تبدیل به آب قابل استفاده در کشاورزی و صنعت کنیم.

مازندشورا: با توجه به معضل بیکاری آیا راه اندازی چنین کارخانه‌ای می‌تواند کمکی در جهت رفع این معضل باشد؟

هاتف میرانی: بله، قطعا و این از اهداف بلند مدت ماست که بتوانیم سهمی در گردش چرخ اقتصاد استان داشته باشیم.

مازندشورا: تا به حال با کدامیک از شرکت ها، نهادها یا کارخانجات در داخل و خارج استان همکاری داشتید؟ پروژه‌های انجام شده و کارایی‌شان را توضیح دهید.

هاتف میرانی: یکی از مهمترین و نوآورانه‌ترین کارهایی که تا به حال انجام داده‌ایم قرار داد تصفیه شیرابه درسال 1391 با شهرداری ساری با ظرفیت هفتاد متر مکعب در روز بوده است. این تصفیه خانه در محل دپوی زباله شهر ساری در سی و پنج کیلومتری بعد از کیاسر و نزدیکی مرز استان سمنان واقع شده است. ما بسیار خوشحالیم که شهرداری ساری به عنوان یک شهرداری پیشرو و حامی شرکت‌های دانش بنیان و ایده‌های نو آورانه و با ریسک پذیری بالا قرار داد اول را با شرکت ما منعقد کرد. لذا تشکر ویژه می‌کنیم از مهندس عبوری شهردار با برنامه و محبوب ساری که قدم پیش گذاشتند و در این امر ما را یاری دادند. لازم به ذکر است که پشتیبانی بسیار خوبی از طرف شهرداری ساری و شخص شهردار از ما شده است که امیدواریم الگویی باشد برای همه مسئولان و دست اندرکاران استان که نسبت به دانش‌بومی و جوانان تحصیلکرده استان حساس باشند و به دور از نگاه منطقه‌ای و شهر‌گرایی‌های مرسوم مانند مهندس عبوری از آنها حمایت کنند. به خاطر اینکه این اولین کار ما بود و اولین کار همیشه سخت‌ترین کار است و اهمیت کار بیشتر مشخص می‌شود. در حال حاضر یک پیش قرارداد با شهرداری بابل هم امضا کردیم منتها به سبب برخی مسائل هنوز به مرحله اجرا نرسیده است که امیدواریم مشکلات به زودی برطرف شوند. کارهای دیگر ما عبارتند از تصفیه پساب روغن زیتون  و نان قدس در شهر مشهد که مربوط به پیش از سال نود و یک هستند.

مازندشورا: آیا مسئولان ارشد استان همکاری لازم را با شما داشته‌اند؟

هاتف میرانی: کم و بیش این همکاری وجود داشته است. منتها آنطور که باید مورد حمایت قرار نگرفتیم. البته جا دارد از راهنمایی‌ها و توجه استاندار مازندران نسبت به پیشبرد کار‌های شرکت تقدیر و تشکر نماییم. نگاه ایشان مثبت و در راستای حل مشکلات بوده است. اما برخی دستگاه‌ها که متولی اصلی مسائل زیست محیطی هستند با توجه به طی همه تشریفات قانونی و درخواست‌های رسمی، همکاری مناسبی با ما ندارند و به جای اینکه دستمان را بگیرند دارند پای ما را می‌گیرند. البته برخی مسائل پشت پرده وجود دارد که فعلا به مصلحت نیست بازگو شود و در صورت ادامه روند جاری مشکلات را با مردم و مسئولان در میان خواهیم گذاشت.

شیرابه بازیافت