بيگانگی كودكان و نسل جديد با لهجه و گويش مازندرانی/جلسه‌ای كه مديران و كارشناسان، مازندرانی صحبت كردند

مازندشورا: در حالی جلسه بزرگداشت روز مازندران در نكا با حضور مسؤولان و كارشناسان فرهنگی اين حوزه برگزار شد كه مقرر شد همه افراد در اين جلسه با گويش مازندرانی ارائه گزارش كنند تا ضمن توجه به اين گويش، نهادينه كردن آن در جامعه بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان نکا، توجه به زبان و گویش مازندرانی از دغدغه‌های مهم کارشناسان و صاحب‌نظران است که در مراسم‌ها و مناسبت‌های مختلف بیان شده و توجه به این امر باید مورد توجه جدی باشد.

زبان و گویش محلی این روزها در مازندران رو به رکود و زوال است و نه تنها در شهرها بلکه در روستاها هم کم‌رنگ شده و زبان فارس جایگزین لهجه، گویش و زبان شیرین مازندرانی شده است.

با دقت در جامعه و حتی خانواده‌های خود درمی‌یابیم که کمتر نشانی از زبان و گویش محلی دیده می‎شود و با توجه به درپیش بودن هفته مازندران از 14 آبان تا 21 آبان ماه باید برای توسعه گویش و لهجه و زبان محلی مازندرانی تلاش شود.

البته لهجه و گویش در استان مازندران هم همچون بسیاری از استان‌های مختلف تحت تأثیر شرایط جغرافیایی است به طوری که به عنوان نمونه هم استانی‌های عزیز ما در غرب استان به دلیل همجواری با استان گیلان بیشتر به سمت گیلکی گرایش داشته و لهجه مردم مرکز و شرق مازندران هم براساس موقعیت جغرافیایی متفاوت از هم است و شاهد لهجه‌ها، گویش‌ها و زبان‌های مختلف مازندرانی از شرق تا غرب این استان پهناور هستیم.

بیگانگی کودکان و نسل جدید با لهجه و گویش مازندرانی از مسائلی است که باید توجه جدی به این امر اعمال شود و گویش مازندرانی در بین نسل جدید نهادینه شود.

در این بین آنچه باید مورد توجه قرار گیرد، لزوم تقویت لهجه و گویش‌‌های مختلف مازندرانی در نقاط مختلف این استان برای افزایش وحدت و اتحاد است.

* احیای گویش مازندرانی در جامعه نیازمند آموزش

مسؤول کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نکا نیز با تأکید بر آموزش و فرهنگ‌سازی برای همه‌گیر کردن گویش و فرهنگ مازندرانی گفت: احیای گویش مازندرانی در جامعه نیازمند آموزش است و باید در این بخش تلاش شود.

سمانه غزائیان افزود: برنامه‌های مختلفی برای روز مازندران برنامه‌ریزی شده است و فرهنگ‌سازی بومی و محلی در طول سال دنبال می‌شود.

وی بیان کرد: برگزاری جشنواره نقاشی، نشریه‌نگاری، قصه‌گویی به زبان و گویش مازندرانی، معرفی شخصیت‌های مازندرانی، نمایشگاه دستاوردها و دست ساخته‌های بومی و ساخت عروسک‌های مازندرانی از جمله این برنامه‌ها در هفته مازندران در این کانون است.

*کودکان بیگانه با لهجه مازندرانی

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نکا نیز با اعلام اینکه فرهنگ‌ها و آموزش‌ها باید از کودکی در بین فرزندان‌مان نهادینه شود، خاطر نشان کرد: کودکان  ما با لهجه مازندرانی بیگانه هستند و باید تلاش کنیم تا آنچه از زبان، گویش، سنت‌ها، آداب و رسوم، لباس، غذاهای محلی و مسائل بومی و محلی و بازی‌ها است، به نسل جدید شناسانده و منتقل شود.

مهدی روحی با اشاره به فراموشی بسیاری از فرهنگ و تمدن مازندران و آداب و رسوم در مناطق مختلف گفت: مهمترین وظیفه ما در روز مازندران، شناساندن آئین‌های مختص این دیار، زبان و فرهنگ مازندرانی به جامعه و مردم است.

*افراد قدر و منزلتی برای این گویش مازندرانی قائل نیستند

عضو شورای اسلامی شهر بهشهر نیز با بیان اینکه اکنون برخی از افراد قدر و منزلتی برای این گویش مازندرانی قائل نیستند؛ افزود: توجه به زبان و گویش مازندرانی در جامعه بسیار کم‌رنگ شده است و حتی در روستاها هم فرزندان خردسال به زبان فارسی صحبت می‌کنند و گویش مازندرانی به فراموشی سپرده شده است.

نوابه بخشی ادامه داد: اینکه تسلط به زبان مازندرانی نداریم؛ مشکلی است که وجود دارد و باید برای تقویت این گویش در جامعه تلاش شود.

وی ادامه داد: هفته بزرگداشت مازندران فرصت خوبی است که جوانان، نوجوانان و خردسالان جامعه را با گویش و زبان مازندرانی و مادری، آداب و رسوم و سنت‌های مختلف آشنا کنیم و برای این منظور باید نمایشگاه‌ها و همایش‌ها برای افراد مختلف جامعه برگزار شود.

بخشی گفت: نسل جدید به اندازه کافی لباس، گویش و سنت‌های مازندران را نمی‌شناسد و باید با هدایت نمایشگاه‌های هفته مازندران به داخل شهر و قلب شهر نکا، این فرهنگ را در جامعه نهادینه کنیم و آموزش مورد توجه جدی قرار گیرد.

*کارشناس مشهدی به زبان مازندران صحبت کرد

زبان و گویش گرم و گیرای مازندرانی آنقدر تأثیرگذار است که کارشناس مشهدی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نکا را هم به حرف آورد و او در  جلسه رسمی برنامه‌ریزی بزرگداشت روز مازندران وقتی دید همه مسؤولان با گویش مازندرانی صحبت می‌کنند، خود به زبان مازندرانی صحبت کرد.

در حالی که برخی از افراد و مازندرانی‌ها از صحبت کردن به زبان مادری و مازندرانی فرار می‌کنند، کارشناس فرهنگی و مسؤول روابط عمومی اداره  فرهنگ و ارشاد اسلامی نکا در جلسه برنامه‌ریزی بزرگداشت روز مازندران  در فرمانداری نکا به زبان مازندرانی صحبت کرد و آن را افتخاری برای خود دانست.

مهدی مؤمنی در این جلسه با اشاره به اینکه از پدری مشهدی و مادری مشهدی و اهل مازندران است؛ اما به واسطه حضور در بین مردم خون‌گرم مازندران به این گویش علاقه‌مند شده است و با وجود اینکه در منزل به زبان مشهدی سخن می‌گوید اما در محافل مازندرانی‌ها ترجیح می‌دهد مازندرانی را هرچند دست و پا شکسته صحبت کند.

در این جلسه، برپایی نمایشگاه صنایع دستی، نمایشگاه لباس‌های سنتی مازندران، غذاهای محلی، برگزاری مسابقات فرهنگی، قصه‌گویی، پذیرایی از میهمانان با غذاهای سنتی نظیر آش، نان محلی و پشت زیک ، اجرای سرودهای امیری، کتولی و برپایی بازی‌های محلی مازندران از برنامه‌های همایش روز ملی مازندران در نکا عنوان شد.

به گزارش فارس، معرفی اصالت و تاریخ پرافتخار مازندران و شناساندن فرهنگ بومی و محلی این دیار به کشور و جهان نیازمند استفاده از توان و ظرفیت‌های مختلف فرهنگی، رسانه‌ای و اجتماعی است تا همه با هم برای مازندرانی پرافتخار تلاش کرده و برای اعتلای این سرزمین علویان و فرهنگ بومی مازندران تلاش کنیم.

مازرون من ت هواره خامه
من ت مردم با صفاره خامه

همه جا سبزه و همه جا جنگل
من ت کوه و ت دریاهاره خامه

خشی و صفا، ت مرز و بومه
من ت رامسر تا گلوگاره خامه

گزارش مریم نظری

86002/ع

مازندرانی مازندران جامعه مختلف فرهنگ استان مشهدی اینکه آموزش گزارش افراد کودکان بزرگداشت اسلامی غذاهای فرهنگی برنامه‌ریزی مادری کارشناس نهادینه نمایشگاه ارشاد نیازمند فراموشی اشاره سنت‌های برپایی پرافتخار مازندرانی‌ها ادامه منزلتی شناساندن برنامه‌های عنوان تقویت احیای جغرافیایی بسیاری روستاها کم‌رنگ مسؤول کانون قصه‌گویی معرفی بیگانه برگزاری افزود نوجوانان فرهنگ‌سازی اداره