مازندشورا:محمدرضا احمدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان سیمرغ، اظهار کرد: دیابت تبدیل به معضل قرن شده چرا که عوامل ژنتیکی، رفتاری و تغذیه در بروز این بیماری دخیل است.
وی افزود: بالغ بر 400 میلیون دیابتی در دنیا داریم که انتظار میرود طی 20 سال آینده به 600 میلیون نفر برسد.
رئیس شبکه بهداشت و درمان سیمرغ با اشاره به اینکه دیابت یک بیماری خاموش است، تصریح کرد: در ابتدای ابتلا هیچ علائمی ندارد و روند ایجاد علائم هم آنقدر کند است که شخص متوجه نمیشود.
این مسؤول ادامه داد: دیابت مویرگها را خصوصاً در نقاط انتهایی که فشار خون کم و حرکت خون در مویرگ کند است از کار میاندازد که باعث رسوب قند اضافه شده و رگ بسته میشود که با این کار اکسیژن به اندامها نرسیده و اندامها میمیرند.
احمدی بابیان اینکه اگر قطع عضو ناشی از تصادف و حوادث را در نظر نگیریم دیابت اولین عامل قطع عضو میشود، اضافه کرد: مهمترین عامل ارجاع به دیالیز، مهمترین علت نارسایی قلبی، از شایعترین علتهای کوری در بزرگسالان و سکتههای مغزی دیابت است.
وی ادامه داد: دیابت معضلی است که متأسفانه زندگی شهری بیشترین عامل ابتلا به آن است.
رئیس شبکه بهداشت و درمان سیمرغ با اشاره به اینکه طی بررسیهای انجامشده در کشور بین 4.5 تا 5 میلیون بیمار دیابتی داریم که عدد بسیار بزرگی است، تصریح کرد: اگر همین روند طی شود تا 15 سال آینده این عدد به 6 تا 6.5 میلیون نفر خواهد رسید.
این مسؤول بیان کرد: پیشگیری از این بیماری در صورت ارائه آموزشهای درست و دخالت مردم در سلامتسنجی میتواند بسیار آسان باشد.
احمدی با بیان اینکه شعار هفته دیابت سال جاری «دیابت و زنان، حق ما داشتن آینده سلام» است، تأکید کرد: مهمترین بحث در دیابت تغذیه و تغذیه سالم است و زنان بهعنوان مادر خانواده نقش اول را در تغذیه اعضای خانواده دارد.
وی یکی از مهمترین عوامل تغذیه برای جلوگیری از ابتلا به دیابت را خوردن صبحانه دانست و گفت: نخوردن صبحانه احتمال ابتلا به دیابت را تا 40 درصد افزایش میدهد.
رئیس شبکه بهداشت و درمان سیمرغ با اشاره به اینکه مازندران رتبه اول چاقی، رتبه دوم کمتحرکی، رتبه سوم اختلال چربی، رتبه پنجم فشار خون و رتبه هفتم دیابت را دارد، تصریح کرد: چاقی یکی از عوامل مهم در ابتلا به کمتحرک شدن و فشار خون است.
احمدی ادامه داد: متأسفانه در مازندران چاقی و میل به غذاهای فستفودی زیاد است.
وی با بیان اینکه خطرسنجی 50 درصد افراد بالای 30 سال انجام شده است که جزو چند شهرستان برتر در بیمارییابی هستیم، تأکید کرد: حدود 10 هزار و 500 نفر از مردم شهرستان بالای 30 سال سن دارند که حدود 6.6 درصد افراد شناساییشده این جمعیت مبتلابه دیابت هستند.
رئیس شبکه بهداشت و درمان سیمرغ افزود: انتظار داریم بین 7.5 الی 10 درصد جمعیت بالای 30 سال شهرستان مبتلابه دیابت باشند.
این مسؤول با اشاره به اینکه دیابت با آزمایش قند خون بسیار ساده تشخیص داده میشود، خاطرنشان کرد: این آزمایش بهصورت رایگان انجام میشود و انتظار داریم مردم برای سلامتی خود قدمی بردارند.
احمدی به اهمیت انجام ورزش صبحگاهی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت اشاره کرد و یادآور شد: متأسفانه ورزش صبحگاهی در فرهنگ ما جایگاه خود را پیدا نکرده است و به آن اهمیت نمیدهیم.
وی با بیان اینکه عوارض روحی، روانی و اقتصادی دیابت سطح زندگی را بسیار پایین میآورد، اضافه کرد: برگزاری آموزش برای بانوان، برگزاری دورههای آموزشی برای رابطین بهداشتی، آموزش ویژه خانمهای باردار، آموزش در مدارس، برگزاری همایش، برگزاری مسابقات مقالهنویسی در خصوص دیابت و همایش روز جهانی دیابت با استفاده از تجربیات افراد دیابتی ازجمله برنامههای شبکه بهداشت و درمان سیمرغ در هفته پیشگیری از دیابت بود.
رئیس شبکه بهداشت و درمان سیمرغ در ادامه به حوزه بیماریهای واگیر اشاره کرد و گفت: بیش از 2 میلیون نفر از جمعیت کشورمان برای اربعین راهی کربلا شدند و هنگامیکه جمعیت 20 میلیونی برای مدت کوتاه از اقصی نقاط جهان به منطقهای مراجعه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی بهویژه در بحث پیشگیری سخت میشود.
این مسؤول با اشاره به اینکه در مورد زائران اربعین دو بیماری آنفولانزا و وبا برای ما بسیار بااهمیت بود، تصریح کرد: خوشبختانه در بحث آنفولانزا و وبا مشکلی در شهرستان نداشتیم.
احمدی در پایان گفت: بهورزها در روستاها به دیدار زوار رفته و معاینات کلی از زوار و اقوام درجه یک انجام دادند تا در صورت مشاهده مواردی از وبا برای رسیدگی بیشتر ارجاع دهند که خوشبختانه مشکلی وجود نداشت.
انتهای پیام/86036/ج