نقش مهم جوانه‌ها در پیشگیری از بروز برخی بیماری‌ها/ اهمیت جوانه‌ها در سبد غذایی

مازندشورا: یک کارآفرین مازندرانی با بیان اینکه جوانه‌ها نقش مهمی در سلامتی افراد دارند، گفت: در حال حاضر رژیم غذایی افراد جامعه فاقد ویتامین و املاح معدنی به مقدار لازم و ضروری برای سلامتی بدن بوده و درصد قابل توجه آن را چربی‌ها و غذاهایی با کمیت بالا و کیفیت پایین تشکیل می‌دهند. بنابراین نیاز به کار فرهنگی در حوزه تغذیه وجود دارد.

مازندشورا: گفت‌وگویی با خانم راحله مجتبوی یک کارآفرین، کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشگاه فردوسی و مدرس دانشگاه پیام نور بابل ترتیب داده که شما را به خواندن آن دعوت می‌کنیم.

فارس: حوزه فعالیت شما چیست؟
در حال حاضر مشغول تولید و فرآوری انواع جوانه‌های خوراکی با برند ثبت شده دلنوشا هستم. یعنی جوانه‌های خوراکی مانند جوانه گندم، جوانه شبدر، جوانه یونجه، جوانه ماش، جوانه عدس، جوانه شنبلیله، جوانه خرفه، جوانه آفتابگردان و غیره و همچنین انواع پودر جوانه ها، قاووت جوانه گندم، گیاهک گندم و روغن جوانه گندم را تولید کرده و در بیشتر شهرهای استان مازندران و تهران پخش و توزیع می‌کنیم.

 

*سونامی بیماری‌ها در مازندران
فارس: وضعیت مصرف جوانه‌ها در استان مازندران به چه صورت است؟
در شهرهای بزرگ اهمیت جوانه‌ها زودتر شناخته شده، در استان مازندران با توجه به وجود سونامی بیماری که در حال رشد است ترویج مصرف جوانه‌ها را شروع کردیم که راهی برای پیشگیری از انواع بیماریها باشد. در شهرهای کوچک استان، فرهنگ استفاده از مصرف جوانه‌ها پایین بوده و افراد تمایل چندانی به گیاه‌خواری ندارند.
با توجه به تغذیه نامناسب و عدم امکان تأمین نیازهای بدن، استفاده از جوانه‌ها جهت بهبود تغذیه و گنجاندن آن در سبد غذایی، ضرورت و اهمیت قابل توجهی دارد. جوانه‌ها با ویژگی‌هایی چون ارزانی، در دسترس بودن و برخورداری از سلامت می‌توانند قسمت عمده‌ای از نیاز بدن به ویتامین‌های مختلف، املاح معدنی و آنزیم‌ها را تأمین نمایند.
با توجه به اینکه تنش در محیط کارمان بسیار زیاد است به تنهایی در بخش فرهنگی و صنعتی و بازار در حال مقابله هستیم. با این وجود در تلاش هستیم تا در سبد غذایی خانواده ها، از جوانه‌های خوراکی استفاده شود.

*معرفی از مهدهای کودک تا دانشگاه‌ها
فارس: به‌عنوان کارآفرین چه اقداماتی در زمینه فرهنگ‌سازی و مصرف جوانه‌ها انجام داده اید؟
در این زمینه نیاز به تلاش زیادی داریم تا فرهنگ تغذیه مردم از مصرف غذاهای گوشتی و فست فودی به سمت گیاه‌خواری و مصرف میوه‌جات و سبزیجات و از جمله جوانه‌های خوراکی مانند جوانه گندم، جوانه شبدر، جوانه یونجه، جوانه ماش و غیره تغییر یابد. با معرفی کردن جوانه‌های خوراکی در همایش‌ها و سمینارهای مختلف، مدارس و مهدکودک به معرفی محصول پرداختیم. با توجه به شناختی که از حوزه فرهنگی و دانشگاه و ارتباط با این قشر داشتیم، به معرفی محصول پرداختیم.
همچنین درصدد چاپ کتابی در بخش فرهنگ و تغذیه هستیم و رسانه‌ها نیز می‌توانند در زمینه فرهنگ‌سازی و مصرف جوانه‌ها موثر باشند.

 

*نقش جوانه‌ها در درمان سرطان‌ها
فارس: جوانه‌ها چه کاربردی دارند؟
جوانه‌ها، دانه‌های گیاهان خوراکی هستند که بدون خاک جوانه می‌زنند و برای خوردن آماده می‌شوند. تولید جوانه، پودر جوانه‌ها، فرآورده‌های مشتق از جوانه‌ها، پودرهفت جوانه در بخش طب سنتی از جایگاه خوبی برخوردار است.
جوانه‌ها، غنی‌ترین منبع پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی محسوب شده همچنین به دلیل فیبر کافی آنها را به عنوان میان‌وعده پیشنهاد می‌کنند. در جوانه عدس و ماش دو ماده وجود دارد که وقتی وارد بدن می‌شود، سلول‌های سرطانی را به تدریج از بین می‌برد.
جوانه گندم سرشار از ویتامین‌های گروه B و E است. جوانه غلات، حبوبات، جوانه‌های شبدر و یونجه نیز از این گروه جوانه‌ها است. جوانه آفتاب‌گردان بسیار لذیذ، چرب و کالری بیشتری دارد که برای انواع رژیم‌ها و جلوگیری از مبتلا به بیماری سرطان مفید است.

فارس: در بحث تولید جوانه‌ها باید به چه مواردی توجه شود؟
در زمینه تولید جوانه‌ها انتخاب بذر مرغوب، تمیز کردن بذر، شستشو و روش ضدعفونی، زمان کشت هیدروپونیک، شرایط نگهداری، نحوه بسته بندی و نحوه ارسال به مراکز فروش بسیار مهم است.

*انجمن‌های گیاه‌خواری حامیان تولید
فارس: با چه مراکز و نهادهایی همکاری دارید؟
با پژوهشکده فناوری زیستی وابسته به دانشگاه صنعتی مالک اشتر تهران همکاری داریم که از گیاهک یا جنین گندم، روغن جوانه گندم تهیه می‌کنیم، این گیاهک هم قابل خوردن بوده و هم می‌تواند پاک‌ساز خوبی برای صورت باشد، همچنین ماده ضدسرطانی دارد که پروتئین گیاهک برای کودکان و نوزادان بسیار مفید بوده و برای گیاه‌خواران بسیار خوب است.
انجمن‌های گیاه‌خواری حمایت‌کننده ما هستند که در حال حاضر تعداد بسیار محدودی از آنان با ما همکاری دارند.
فارس: هزینه تولید محصولات چگونه تهیه می‌شود؟
هزینه‌های تولید محصول را خودمان متقبل می‌‎شویم و طبق سفارش محصول به بسته‌بندی محصول می‌پردازیم.

فارس: در واحد تولیدی برای چند نفر اشتغال‌زایی شده است؟
در این واحد برای 5 نفر به‌صورت مستقیم اشتغال‌زایی شده و در بخش توزیع هم قرار است ورود پیدا کنیم. سود این کار در تکرار است چرا که سود چندانی ندارد و با نازل‌ترین قیمت به فروش می‌رسد.

فارس: آیا محصولات تولیدی توانایی تأمین تمام نیازهای بدن را دارند؟
طی جوانه زدن کربوهیدرات(نشاسته)، پروتئین و چربی‌های موجود در دانه به واحد کوچکتر تجزیه می‌شود و قابلیت هضم و جذب بهتری می‌یابد. از این رو غیرنفاخ و غیرآلرژی زا بوده و دارای فیبر فراوان می‌باشد. با مصرف جوانه‌ها می‌توان مقدار قابل توجهی از ویتامین‌های گروه B را به بدن رسانید. همچنین با تأمین ویتامین‌های C، E، بتاکاروتن و سلینوم می‌توان از اکسیداسیون چربی‌ها در بدن جلوگیری کرد. وجود منیزیم در جوانه، می‌تواند فشار خون را کنترل نماید. تمامی محصولات ما در آزمایشگاه‌های صنایع غذایی آزمایش می‌شوند و با نظرسنجی از مصرف کنندگان، محصول برتر دلنوشا به بازار فرستاده می‌شود. بنابراین وجود ارزش غذایی کافی و وفور ویتامین‌ها در آنها به اثبات رسیده و مایحتاج و نیاز بدن را رفع می‌کنند.


*مشهود بودن ضعف توریع در مازندران
فارس: هدف شما از فعالیت در این زمینه چیست؟
با توجه به اینکه تغییر دیدگاه مردم ملزم صرف زمان زیادی است، هدف ما معرفی جوانه‌ها از طریق رسانه‌ها است که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای معرفی می‌شود؛ ولی متاسفانه در استان مازندران فروشگاه‌های این چنینی وجود ندارد که به معرفی و پخش این محصول بپردازد.
رستوران‌ها یا مکان‌هایی که غذاهای سالم دارند می‌توانند این جوانه‌ها را در محتوای غذا استفاده کنند. هدف ما اکثر مردم هستند که به شناخت کامل محصولات ما برسند و عادات غذایی بد را تغییر دهند.

*نظارت روند تولید توسط کادر متخصص
فارس: توجه به چه مواردی در واحد تولیدی از اهمیت بسیاری برخوردار است؟
در بسته‌بندی‌های موادغذایی باید دقت داشته باشیم که مواد نگه‌دارنده دارند ولی در طب سنتی و مصرف جوانه‌ها از مواد نگه دارنده استفاده نمی‌شود. از آن جایی که این واحدی تولیدی جوانه دلنوشا تحت نظارت مستقیم کادر متخصص در زمینه فرهنگ تغذیه سالم و صنایع غذایی است، محصولات تولیدی دلنوشا از کیفیت و مطلوبیت بالایی برخورداند. در پروسه تولید بدون استفاه از مواد ضدعفونی کننده شیمیایی و مواد نگهدارنده، جوانه‌های خوراکی از ماندگاری و کیفیت ویژه‌ای برخوردار است و این جاست که شعار کیفیت محصولات دلنوشا اتفاقی نیست، مصداق دارد.

*عدم حمایت متولیان
فارس: با توجه به تمام اهتمام و تلاش خواسته شما چیست؟
در بخش کشاورزی و در فاز صنعتی می‌توانیم با کمک گرفتن از سازمان‌های مربوطه مانند جهاد کشاورزی، دانشگاه علوم پزشکی، اداره بهداشت، نظام دامپزشکی، محیط زیست، اداره صنایع و غیره باعث اخذ مجوزهای لازم و افزایش تولید باشیم. این محصول هیچ آلاینده‌ای ندارد ولی متاسفانه تاکنون نتوانستیم از سازمان‌های ذیربط مجوز صنعتی را دریافت کنیم.
یک سال است که به‌صورت عملی اقدام به تولید محصولاتم کردم ولی هیچ‌گونه حمایتی ندارم، به‌عنوان تولیدکننده باید بتوانم محصولات خودم را با قیمت مناسب در استان خودم به فروش برسانم. حمایت توسط ارگان‌های مرتبط می‌تواند بسیار کارآمد باشد که نیازمند عملکرایی ارگان‌ها هستیم.
کیفیت ابزار و دستگاه‌های مربوط به تولیدمان بسیار مهم است و باید شنوندگان خوبی داشته باشیم که حمایت کنند. در این صورت در بحث اشتغال‌زایی می‌توانیم موثر باشیم.

فارس: صحبت پایانی؟
استقبال مردم بسیار مهم است که می‌توانند گامی مهم در پیشرفت تولید ما داشته باشند. من به‌عنوان کارآفرین می‌خواهم افرادی را تحت پوشش قرار دهم و اینکه مردم به مصرف بهینه و با حداقل هزینه دست پیدا کنند. با توجه به فراوانی سبزی در سبدغذایی مردم مازندران و اینکه غذاهای سنتی ما با سبزی تولید می‌شود، متاسفانه استقبال زیادی در نخستین رونمایی از محصول نداشتیم. در حالی که جوانه یکی از بااعتمادترین و سالم‌ترین مواد فیبری و مغذی موجود در بازار مصرف هستند.

------------------------------

گفت‌وگو: مهرانگیز عباسی
-----------------------------

جوانه جوانه‌ها تولید محصول بسیار غذایی جوانه‌های خوراکی مازندران محصولات معرفی زمینه استان اهمیت تغذیه استفاده دانشگاه همچنین دلنوشا تولیدی صنعتی کارآفرین تأمین گیاه‌خواری ویتامین‌های فرهنگ اینکه کیفیت می‌توانند باشیم گیاهک انواع هستیم صنایع متاسفانه تغییر حمایت برخوردار اشتغال‌زایی به‌عنوان دارند غذاهای می‌تواند زیادی ندارد پروتئین همکاری بازار بیماری‌ها چیست؟ می‌کنیم مانند پیشگیری یونجه شهرهای مستقیم فعالیت تهران به‌صورت موجود هزینه فروشگاه‌های سازمان‌های اداره استقبال می‌توانیم کشاورزی توزیع نظارت خبرگزاری می‌توان انجمن‌های چندانی بیماری پرداختیم رسانه‌ها نیازهای داریم معدنی مختلف فرهنگ‌سازی توجهی باشند دارند؟ جلوگیری مواردی ضدعفونی مراکز ویتامین‌ها سونامی خوردن می‌شوند مازندرانفارس فرهنگی