مازندشورا:به گزارش خبرنگار فارس از شهرستان ساری، استان مازندران بهدلیل وجود مزارع، باغات، جنگلهای میانه و مراتع موجب شده بستر مناسبی برای پرورش زنبور عسل باشد، به همین دلیل میتوان در همه مراحل زمانی و مکانی از گل و گیاه برای تولید عسل استفاده کرد.
5 هزار و 626 نفر در استان به شغل زنبورداری مشغول هستند و زنبورداری بار اشتغالزایی را در استان بهدوش میکشد، زنبورداری از گروه شغلهایی است که وابستگی خارجی ندارد و همه نیازهای این حرفه در استان مهیاست.
زنبورداری شغل پرمشقتی است و زنبوردار در اوج داشتن زنبور ناگهان با مریضی و فرار زنبورها مواجه و سرمایهاش از بین میرود؛ زنبوردار با کندوهای خالی از زنبور مواجه میشود اما عشق پایدارش موجب میشود به هر قیمتی مواظبشان باشد.
چند سالی است که زنبورداران از هیچ نوع تسهیلاتی نمیتوانند استفاده کنند اما مدتی است که سامانهای بهنام بهینیاب به زنبورداران استان وام اعطا میکند و شرایط وام به این صورت است که به ازای هر کلنی زنبور 300 هزار تومان وام با بازپرداخت 60 ماهه و 18 درصد سود است.
* مجبور شدم که این وام را بگیرم
زنبورداری از روستای نوده با 170 کلنی زنبور ، اظهار کرد: مجبور شدم که این وام را بگیرم، 18 درصد سود وام زیاد است اما من شغل دیگری ندارم و برای توسعه زنبورستانم به این وام نیاز دارم.
وی افزود: من 100 میلیون وام گرفتم و باید در عرض 3 سال و نیم این وام را با سودش به بانک پرداخت کنم و اگر نتوانم وام را پرداخت کنم مجبورم زنبورهایم را بفروشم.
این زنبوردار با بیان اینکه برای فروش عسل و حتی زنبورهایم مشکل دارم، اضافه کرد: ما هیچ پشتوانهای نداریم و از دولت میخواهیم به ما کمک کند.
* هیچ جای دنیا با این درصد سود به دامدار یا کشاورز وام نمیدهند
زنبوردار دیگری که نخواست نامش فاش شود، گفت: این وام برای کسانی که تازهکار هستند خیلی سخت است و بدبخت میشوند.
وی بیان کرد: هیچ جای دنیا با این درصد سود به دامدار یا کشاورز وام نمیدهند، باید این سود پایینتر بیاید من 62 میلیون وام گرفتم و باید با 18 درصد سود 60 ماهه پرداخت کنم.
* مصوبه میزان سود بانکها ملی است
معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی مازندران ، گفت: جهاد کشاورزی نیز به سود 18 درصد اعتراض دارد و این میزان سود را برای بخش تولید قبول ندارد اما برای محروم نشدن زنبورداران تسهیلات خوبی است.
علیرضا عطایینژاد با بیان اینکه بخش دام، طیور، زراعت، باغبانی و صنایع از این وام استفاده میکنند، اظهار کرد: این میزان سود چیزی نیست که در استان پیگیری شود، مصوبه میزان سود بانکها ملی است و موضوع سود بالای این وام به تهران انعکاس داده شده است تا دستگاه متولی بهره بانکی را اصلاح کند.
وی با تأکید بر اینکه این سود برای همه بخشهای کشاورزی و صنایع زیاد است، افزود: هیچ بخش تولیدی با سود 18 درصدی رضایت ندارند اما چارهای ندارند، چون وام دیگری نیست و این وام راه فرار همه بخش است.
* سود وام سرمایه ثابت توجیه اقتصادی ندارد
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران مازندران ، اظهار کرد: وام سامانه بهینیاب دو قسمت سرمایه ثابت و سرمایه در گردش است.
سیدمحیالدین میرمحمدی اضافه کرد: سود وام سرمایه در گردش قابل توجیه است اما سود وام سرمایه ثابت توجیه اقتصادی ندارد.
وی بیان کرد: سود حاصل از تولید زیر ۱۸ درصد است و برای صنعت زنبورداری ضرر است.
* زنبوردار باید وام کمبهره بگیرد
نایبرئیس اتحادیه زنبورداران مازندران ، خاطرنشان کرد: تمایل کمی به گرفتن وام زنبورداری داریم زیرا کارمزد این وام بالاست.
محمد روحاللهی یادآور شد: کل بخش زنبورداری و کشاورزی سود سالانه آنها ۱۴ درصد است و کشاورز برای تأمین ۴ درصد دیگر سود وام باید اصل سرمایهاش را بفروشد.
وی ادامه داد: برای اینکه بخش زنبورداری فعال باشد و زنبوردار هزینه زندگیاش را تأمین کند، باید وام کمبهره بگیرد.
نایبرئیس اتحادیه زنبورداران مازندران با بیان اینکه حتی سود ۱۰ درصد هم برای این صنعت ضرر محسوب میشود، تصریح کرد: سود ۴ تا ۶ درصد برای زنبورداری بسیار خوب است.
روحاللهی تأکید کرد: هر پولی که به بخش زنبورداری تزریق میشود، تحول مثبتی است اما سود بالای وام موجب می شود که زنبوردار موقع پرداخت وام دچار رنجش شود.
تزریق این وام به بخش زنبورداری با این سود برای این صنعت ضرر است و ضرر آن بر زنبورداری استان مازندران سالهای آینده مشخص میشود و باید از آن روز واهمه داشت که زنبوردار نتواند اموراتش را بگذراند و مجبور به فروش زنبورهایش شود.
به گزارش فارس، استان مازندران به لحاظ تعداد کلنی در رتبه چهارم و تولید عسل رتبه پنجم و در قسمت تنوع عسل رتبه اول کشور را دارا است.
86051/ج