ديده‌بان مردمی، بازوی كمك به كاهش آسيب‌های اجتماعی/ فضای مجازی نوپديد، كانون آسيب اجتماعی

مازندشورا: ديده‌بان مردمی پيشگيری از وقوع جرم، فعاليتی جديد در حوزه استفاده از توان مردمی به عنوان سازمان‌های مردم نهاد است كه در حوزه پيشگيری فعاليت داشته و با شناسایی درست آسيب‌ها و گزارش‌دهی مناسب، در كاهش اين آسيب‌ها، نقش مهم و اساسی بر عهده دارند.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان نکا، فعالیت سازمان‌های مردم نهاد با عنوان" سمن‌ها" که با هدف کمک برای حل مشکلات جامعه راه‌اندازی شده در سال‌های گذشته و در عرصه‌های مختلفی همچون آسیب‌های اجتماعی و زیست محیطی رشد قابل توجهی داشته است و دیده‌بان مردمی پیشگیری از وقوع جرم هم یکی از این فعالیت‌های سازمان‌های مردم نهاد برای شناسایی و پیشگیری جرم است.

اسلام همواره به شور، مشورت و مشارکت دستور داده است و مردم را به این امر دعوت کرده است و براساس حدیث نبوی «کلکم راع و کلکم مسؤول عن رعیته» مشارکت انسان‌ها (مسلمانان) در تعیین سرنوشت جامعه، واجب است و لذا براساس این حدیث، همه انسان‌ها در جامعه اسلامی نسبت به یکدیگر و سرنوشت هم، مسؤول هستند.

ستاد مردمی پیشگیری از وقوع جرم با پذیرش عضو افتخاری در این ستاد، تلاش برای پیشگیری جرم را در دستور کار خود قرار داده است و در این بین تلاش دارد تا با قابلیت نقش‌آفرینی برای آحاد و اقشار جامعه و جلب مشارکت عامه مردم و انسجام بخشیدن به تلاش‌های مردمی و نهادهای مدنی کشور، برای اصلاح جامعه، تلاش کند.

شهرستان نکا هم به عنوان یکی از شهرستان‌های استان مازندران، با شکل‌گیری ستاد پیشگیری از وقوع جرم که دارای عملکرد مناسبی از نظر مسؤولان استانی است؛ تلاش برای استفاده از ظرفیت‌های مختلف مردمی برای پیشگیری از وقوع جرم و کاهش آسیب‌های اجتماعی را در دستور کار قرار داده است و از افراد واجد شرایط در این بخش به عنوان دیده‌بان پیشگیری از وقوع جرم و کاهش آسیب‌های اجتماعی به‌کارگیری شده است.

براساس این گزارش و آنچه قوه قضائیه اعلام کرده است؛ این افراد با نام دیده‌بانان پیشگیری، آسیب‌ها، جرائم و بزه‌کاری‌های موجود در محل زندگی خود که از چشم قانون دور مانده است را شناسایی و در سامانه پیشگیری ثبت می‌کنند و حق برخورد با هیچ فردی را ندارند.

گزارشات مردمی دیده‌بانان، پس از ثبت در سامانه مربوطه (سجام)، بررسی و در صورت نیاز اقدامات قضایی و انتظامی براساس گزارش اعلام شده، انجام می‌شود.

برهمین اساس، همایش بزرگ نقش دیده‌بانان در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در سالن پژوهش‌سرای آموزش و پرورش نکا برگزار و اطلاع‌رسانی مناسب به دیده‌بانان در این بخش ارائه شد.

* بسیاری از پرونده‌های قضایی کنونی مربوط به مشکلات فضای مجازی است

دادستان نکا در این همایش با تأکید بر مشارکت همگانی جامعه در کاهش جرم و آسیب‌های مختلف اجتماعی گفت: بسیاری از پرونده‌های قضایی کنونی، مربوط به مشکلات فضای مجازی است که باید این مسائل و مشکلات مربوط به این حوزه اطلاع‌رسانی شود.

حجت‌الاسلام اسماعیل ملاکریمی اظهار کرد: امروزه پرونده‌های قضایی مربوط به فضای مجازی، پاسگاه‌ها، نیروهای نظامی و امنیتی را درگیر کرده است و خانواده‌ها باید کنترل فرزندان را از طفولیت در دستور کار خود قرار دهند و آنان را با آداب اسلامی آشنا کنند.

وی با اعلام اینکه امروز فضای مجازی، دیگر مجازی نیست و واقعی و حقیقی است؛ یادآور شد: این فضا امروزه درصد بالایی از جوانان و خانواده‌ها را درگیر خود ساخته و درصد طلاق و مشکلات را افزایش داده و آرامش را از افراد گرفته است که باید کنترل درست توسط خانواده‌ها و افراد انجام شود.

* مردم عضو شرکت‌های همیاری نشوند

دادستان نکا با اشاره به رشد قابل توجهی از صندوق‌های قرض‌الحسنه و شرکت‌های همیاری در جامعه و شهرستان نکا گفت: برای بسیاری از این صندوق‌ها و شرکت‌ها، پشتوانه و امنیتی ندارند و مردم عضو چنین صندوق‌هایی نشوند تا به مشکل نرسند.

ملاکریمی با تأکید بر حفاظت و حراست دقیق و کامل از جنگل‌ها، مراتع، محیط زیست و پارک ملی افزود: همه ما افراد جامعه و به خصوص افرادی که با محیط زیست و منابع طبیعی درگیر هستند، بخشداران، دهیاران و شوراها باید نسبت به حفظ و حراست از این مواهب الهی کوشا باشند.

وی ادامه داد: همه ما نسبت به طبیعت پیرامون خود مسؤول هستیم و لذا باید برداشت‌های کوهی، رودخانه‌ای، قطع درختان و بسیاری از مشکلات در این حوزه باید توسط بخشداران، دهیاران و شوراها رصد و با قوت به ما گزارش شود تا برخورد قانونی با افرادی که برخورد قهری با طبیعت دارند انجام شود.

* مشارکت مردم در صحنه، نباید کمرنگ شود

پورشریعه، از کارشناسان معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری مازندران نیز در این همایش با اعلام اینکه مردم به عنوان یکی از بازوان توانمند ما باید کمک‌کار ما باشند، گفت: حضور و مشارکت مردم در صحنه، نباید کمرنگ شود.

وی افزود: کمک مردم به دستگاه قضایی در پیشگیری از وقوع جرم و کاهش آسیب‌های اجتماعی در جامعه بسیار مهم و اثرگذار است.

پورشریعه با اعلام اینکه  دیده‌بانان و همه افراد جامعه به عنوان فرد مسلمان نباید در برابر ظلم، فساد و آسیب‌های اجتماعی بی‌تفاوت و سهل‌انگار باشد و باید با گزارش مناسب آسیب‌ها به دستگاه قضائی، کمک‌کار ما در کاهش آسیب‌های مختلف اجتماعی باشد.

وی ادامه داد: این افراد به عنوان دیده‌بان کاهش آسیب‌های مختلف اجتماعی، تنها وظیفه گزارش‌دهی را برعهده دارند و حق برخورد با مردم را ندارند.

این کارشناس معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری مازندران،  دیده‌بانان را به عنوان یک سازمان‌مردم نهاد دانست که باید از ظرفیت آن‌ها در زمینه پیشگیری، بیشتر استفاده شود.

پورشریعه گفت: نقش دیده‌بان در جامعه به عنوان فردی که نمی‌تواند از کنار مشکلات و معضلات به راحتی عبور کند، همان نقش امر به معروف و نهی از منکر است با این تفاوت که این مسائل باید به سامانه گزارش شود و فرد دیده‌بان، حق برخورد ندارد.

وی افزود: حفظ انقلاب و نظام به تلاش همه برای ماندگاری این نظام بستگی دارد و لذا باید برای حفظ خانواده، ناموس، وطن و جامعه خود، مشکلات را به درستی شناسایی و اطلاع‌رسانی درست انجام دهیم و مراقب باشیم که منسجم عمل کرده و با رفتار درست خود درد قالب دیده‌بان کاهش آسیب‌اجتماعی، گزارشات درست و موثق و بدون عجله ارائه کنیم.

* افزایش وحدت، همدلی و روشنگری عاملی برای کاهش جرائم

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج نکا نیز گفت: افزایش وحدت، همدلی و روشنگری عاملی برای کاهش جرائم در جامعه است که باید به این سمت حرکت کنیم.

سیدابراهیم شریفی اظهار کرد: آسیب‌ها و تهدیدها همواره از دو عامل مهم درونی و بیرونی نشأت گرفته است و در این بین باید تلاش برای برخورد مناسب با این آسیب‌ها و تهدیدها در دستور کار ما باشد.

وی افزود: اختلاف، عدم اطاعت از رهبری، خیانت و فساد از عواملی است که موجب عقب‌ماندگی مسلمانان می‌شود و لذا باید از عواملی که در عقب ماندگی مؤثر است دوری و در جهت رشد، تعالی و پیشرفت بیشتر گام برداریم.

* آتش‌سوزی در بیش از 50 هکتار از جنگل‌های هیرکانی نکا

فرماندار نکا نیز در این همایش با اعلام اینکه کاهش بیکاری رابطه مستقیم با کاهش آسیب‌های اجتماعی دارد، یادآور شد: امروزه بیکاری یک از مشکلات مهم جامعه و جوانان است که باید برای کاهش آسیب‌های اجتماعی به سمت افزایش اشتغال باشیم.

جعفر احمدی گفت: تلاش برای نگه‌داشت جوانان در روستاها با تمام توان در دست انجام است و در این بخش توجه به گردشگری و کشت گیاهان دارویی سرعت گرفته است.

وی افزود: طلاق، اعتیاد و آسیب‌های مختلف اجتماعی امروزه گریبانگیر جامعه شده است و همه ما نسبت به جامعه، فرزندان و تک تک افراد جامعه مسؤول هستیم و باید با تلاش همه‌جانبه و تلاش برای پیشگیری از این معضلات، برای رفع آسیب‌ها گام برداریم.

فرماندار نکا با اشاره به آتش‌سوزی در بیش از 50 هکتار از جنگل‌های هیرکانی نکا، گفت: برای جلوگیری از این آتش‌سوزی‌ها و مراقبت از جنگل‌ها باید ضمن آموزش‌های لازم که اجرایی شده و همچنین در دستور کار است، شوراها و دهیاران امکانات و تجهیزات لازم را برای مهار آتش در اختیار داشته باشند و در این بخش تلاش شود.

* دامداری‌های روستاهای بالادست، مأمن شکارچیان غیرمجاز نشود

بخشدار هزارجریب نکا نیز با بیان اینکه دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی در روستاها وظیفه سنگینی بر رصد امور برعهده دارند؛ اظهار کرد: باید مراقبت شود تا دامداری‌های روستاهای بالادست، مأمن شکارچیان غیرمجاز نشود.

محمد محمدیان افزود: حفظ منابع طبیعی، محیط زیست و هر چیزی که با این موارد سر و کار دارد بر عهده ما در روستاها است و باید با تمام توان مراقبت از این مواهب الهی و خدادادی را در دستور کار خود قرار داده و با افراد برهم زننده نظم و انضباط اجتماعی در راستای قانون برخورد شود.

وی با اشاره به آتش‌سوزی‌های مختلف در ماه‌های مختلف در منطقه هزارجریب نکا یادآور شد: متأسفانه بخش اعظمی از این آتش‌سوزی‌ها عمدی بوده است و به دلیل صعب‌العبور بودن منطقه، امکانات لازم برای مهار آتش در زمان مناسب نبود و حتی از بالگرد استانی استفاده شده است.

بخشدار هزارجریب نکا گفت: لازم است دهیاران و شوراها برای شناسایی عواملی که در این آتش‌سوزی‌ها نقش دارند؛ کمک‌کار ما بوده و همه با هم تلاش کنیم تا منابع ملی و طبیعی حفظ شود و از دست نرود.

به گزارش فارس، براساس آنچه که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصول سوم، ششم، هفتم، هشتم، بیست و نهم، پنجاه و ششم، پنجاه و نهم و یکصد و چهارم به عنوان مشارکت مردم در امور آمده است؛ همه مردم موظف به مشارکت برای رفع مسائل و مشکلات اجتماعی هستند و تلاش برای رفع معضلات، آسیب‌ها و مشکلات اجتماعی بر عهده همه ما نهاده شده است و لذا همه باید برای حفظ منابع ملی، کاهش آسیب‌ها و داشتن جامعه‌ای پویا، سلامت و سعادتمند تلاش کنند.

86002/ع

اجتماعی جامعه پیشگیری آسیب‌های مشکلات افراد عنوان مشارکت گزارش مختلف دستور آسیب‌ها برخورد اعلام مردمی افزود دیده‌بان مجازی قضایی دیده‌بانان دهیاران براساس همایش مناسب منابع شوراها مربوط مسؤول شناسایی اینکه افزایش امروزه اسلامی بسیاری درگیر خانواده‌ها اشاره گرفته یادآور نباید روستاها آتش‌سوزی‌ها مراقبت هزارجریب عواملی معضلات باشند پورشریعه کمک‌کار طبیعی جوانان قانون سامانه اطلاع‌رسانی جرائم استفاده اظهار مازندران پرونده‌های ندارند شهرستان مسائل انسان‌ها برداریم هکتار جنگل‌های تهدیدها آتش‌سوزی منطقه باشیم مسلمانان همدلی روشنگری عاملی پنجاه دارند؛ غیرمجاز سازمان‌های امکانات دامداری‌های بالادست روستاهای توجهی همواره فرماندار شکارچیان بخشدار بیشتر بیکاری هیرکانی معاونت شرکت‌های ارائه همیاری نشوند جنگل‌ها حراست کنونی دادستان ملاکریمی امنیتی کنترل فرزندان تأکید گزارشات افرادی دادگستری کمرنگ سرنوشت دستگاه وظیفه استانی دارند مواهب بخشداران ادامه طبیعت هستیم برعهده