بحران آب آشامیدنی در روستاهای شهرستان تنکابن

مازندشورا: نوشهر – ایرنا – شاید کمتر کسی باور کند که ساکنان برخی شهرها و روستاهای غرب مازندران با وجود بارش های فراوان ، رودخانه های پرآب و سفره های غنی آب های زیر زمینی از کمبود آب آشامیدنی رنج می برند و با گذشت چندین سال هنوز این مشکل برطرف نشده است.

مازندشورا: به گفته مردم محلی ، اکثر روستاهای منطقه تنکابن از آب آشامیدنی سالم بی بهره هستند و به دلیل وجود ذرات معلق در آب ، میکروبی بودن و آهن فراوان بسیاری از روستاییان به بیماری های مختلفی دچار می شوند.
در میان بخش های سه گانه (بخش نشتا ، مرکزی و خرم آباد) شهرستان تنکابن که همگی با مشکلاتی در زمینه اب اشامیدنی مواجه هستند، شرایط سلامت آب آشامیدنی بخش نشتا به مرحله بحرانی رسیده و نگرانی ها را افزایش داده است.
هفته جاری پنج جلسه پیرامون همین موضوع در شهرستان تنکابن برگزار شد و بخشداران به همراه روسای شوراهای بخش مشکلات روستاها را مطرح نمودند و خواستار حضور مدیر کل آبفار مازندران جهت پاسخگویی و برنامه ریزی پیرامون رفع این مشکل شدند.
یکی از اهالی روستای 'پلسرا ' تنکابن با ابراز گلایه نسبت به کمبود آب آشامیدنی در این روستا و روستاهای همجوار گفت : در این روستا بیش از 400 خانوار زندگی می کنند و کمبود آب آشامیدنی مشکلات زیادی را برای ساکنین ان فراهم نموده است.
حسینعلی میرچی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : متاسفانه مسئولان تنها به مجوز دادن جهت ساخت و ساز در روستاها فکر می کنند و اصلا در فکر تامین آب و سایر خدمات نیستند و همین مسئله مشکلات را تشدید کرده است.
میرچی با ابراز گلایه نسبت به استفاده برخی پرورش دهندگان گل و گیاه منطقه از آب لوله کشی ، خاطر نشان کرد : مسئولان مربوطه باید با جدیت نسبت به چنین تخلف هایی برخورد کنند و چاه های غیر مجاز را مسدود نمایند.
وی مدعی شد : بسیاری از ساکنین روستاهای این بخش به دلیل آلودگی آب شرب به بیماری های دستگاه گوارش و بویژه میکروب معده دچار شده اند و پزشکان نیز علت آن را مصرف آب آلوده عنوان کرده اند.
بخشدار نشتا با بحرانی توصیف کردن وضع موجود آب آشامیدنی روستاهای منطقه گفت : متاسفانه آلودگی آب در برخی روستاها آنقدر بالاست که نمی توان بین سم و آب آشامیدنی فرقی قائل شد.
ابراهیم عسگرپور خطاب به مدیرکل آبفار مازندران افزود : بر اساس قانون شرکت آبفار موظف به تامین و توزیع آب سالم و بهداشتی برای روستائیان است و هرگونه کوتاهی و سهل انگاری در این زمینه غیر قابل قبول و نابخشودنی است.
وی اظهار داشت : متاسفانه برای برخی روستاهای این بخش که تا مرکز شهر 10 کیلومتر فاصله دارد باید با تانکر آبرسانی کنیم و در این زمینه شرمنده مردم هستیم.
عسگرپور با بیان اینکه عدم تامین اعتبار در این زمینه غیر قابل قبول است ، خاطرنشان کرد : بعد از 40 سال دیگر هیچ بهانه ای برای عدم تامین اعتبار در این بخش وجود ندارد و باید نیاز اولیه مردم منطقه به سلامت تامین شود.
وی تصریح کرد : باید به هر طریق ممکن اعتبارات لازم در این زمینه جذب و تخصیص یابد تا در یک بازه زمانی مشخص این مشکل که به شرایط حادی رسیده برطرف گردد.
بخشدار مرکزی تنکابن نیز با بیان اینکه سلامت مردم خط قرمز دولت تدبیر و امید است ، گفت : در حوزه آب روستایی باید یک نهاد متولی امر باشد تا مشکلات موجود به حداقل برسد.
رضا آقاگلی به عدم حفاظت از مجتمع های آبرسانی اشاره کرد و افزود : متاسفانه هیچگونه مراقبت و حفاظت از مجتمع های آبرسانی در منطقه صورت نمی گیرد و اقدامات خطرناک برخی افراد می تواند فاجعه ای به همراه داشته باشد.
وی اظهار داشت : در بسیاری از روستاها حتی کلرزنی صورت نمی گیرد و مردم نسبت به این موضوع بسیار نگران هستند.
آقاگلی نداشتن دستگاه کلرزن در قرن بیست و یکم را فاجعه بار دانست و خاطرنشان کرد : هم اکنون کلر زنی آب جزء دغدغه اصلی در این زمینه است و باید نظارت های بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
فرماندار ویژه تنکابن بحث آب شرب را نخستین اولویت در فهرست مشکلات شهرستان برشمرد و گفت : تعداد بالای روستاها و پراکندگی آنها در منطقه از یکسو و کمبود پرسنل و امکانات شرکت آبفار از سوی دیگر کار خدمات رسانی در حوزه روستایی را با مشکل مواجه کرده است.
سید امیر حسینی جو با اشاره به اینکه مدیریت آب شرب روستایی نیاز به تجدید نظر در سطح ملی دارد، افزود : در سال های اخیر بیشترین اعتبار را برای این منظور در نظر گرفتیم اما کفایت نکرد و هنوز در بسیاری از روستاها با مشکل مواجه هستیم.
وی مدیریت واحد در این حوزه را بسیار راهگشا دانست و اظهار داشت : باید برنامه ریزی ها به گونه ای باشد که ضریب مشکلات در این بخش کاهش یابد در غیر اینصورت باید در اندیشه دیگری بود.
حسینی جو خاطرنشان کرد : اگر در بخش تامین آب شرب مشکلات برطرف شود باز در بخش توزیع به دلیل فرسودگی شبکه ها با مشکل مواجه هستیم بنابراین باید چاره ای اساسی در این زمینه اندیشیده شود.
نماینده مردم تنکابن ، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی نیز مدیریت آب در کشور را بسیار ضعیف توصیف کرد و گفت : متاسفانه با وجود 7 میلیارد متر مکعب آب روان در رودخانه ها و یک هزار و 200 میلی متر بارندگی در شمال کشور ، باز با کمبود آب آشامیدنی مواجه هستیم که نشان از مدیریت ضعیف و ناکارآمد در این بخش است.
شمس اله شریعت نژاد با بیان اینکه کار زمین مانده در بخش آب بسیار زیاد است ، افزود : بسیاری از کشور ها آب مورد نیاز خود را از طریق جمع آوری آب های سطحی با احداث دریاچه یا سد های کوچک و بزرگ تامین می کنند اما در کشور ما حفر چاه در اولویت است.
وی اظهار داشت : در حوزه برق رسانی مشکلاتی در منطقه وجود داشت که خوشبختانه اقدامات موثری صورت گرفت اما در حوزه آبرسانی مشکل داریم و هیچ اتفاقی نمی افتد.
به گفته شریعت نژاد ، آبرسانی در شمال کشور آن هم با تانکر اصلا قابل قبول نیست و واقعا خجالت آور است.
وی یادآور شد : پس از گذشت 38 سال از پیروزی انقلاب اسلامی هنوز ساکنان برخی از روستاها از خدمات اولیه زندگی بی بهره هستند و با وجود تلاش مسئولان در این زمینه هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.
مدیر کل آبفار مازندران بهداشت آب را خط قرمز این دستگاه اجرایی دانست و گفت : متاسفانه با اعتبارات استانی و شهرستانی امکان برطرف کردن مشکلات در این بخش وجود ندارد و باید اعتبارات ملی در این زمینه تخصیص یابد تا مشکلات به حداقل برسد.
مجید عبدالهی با بیان اینکه زیرساخت های این بخش به گونه ای طراحی و اجرا شده که باید از آب های زیر زمینی استفاده کنیم ، افزود : بالا بودن آهن دلیلی بر آلودگی آب نیست و می توانیم با نصب دستگاه جذب آهن این مشکل را برطرف نماییم که در برخی از نقاط مستقر شده و در برخی دیگر هنوز نصب نشده است.
وی اظهار داشت : در روستاهایی که تحت پوشش آبفار قرار دارند باید کلر زنی صورت گیرد و اگر انجام نشد دستگاه های دیگر همچون بهداشت آن را گزارش کنند .
به گفته مدیر کل آب و فاضلاب روستایی مازندران ، در روستاهایی که تحت پوشش آبفار نیستند نیز افرادی برگزیده شوند تا پس از آموزش های لازم با کمک شبکه بهداشت کار کلرزنی را انجام دهند.
عبدالهی خاطر نشان کرد : آنقدر مشکلات در این بخش زیاد است که اقدامات خوب دولت در سال های اخیر احساس نشده و باید از لحاظ اعتباری به شرکت آب و فاضلاب روستائی کمک بیشتری شود و مردم ما نیز با مصرف بهینه این شرکت را در تامین آب شرب روستایی کمک کنند.
وی یادآور شد : تا پیش از آغاز فعالیت دولت یازدهم میانگین برخورداری جمعیت روستایی مازندران از آب شرب حدود 60 درصد بود که هم اکنون به بیش از 74 درصد رسیده است.
بر اساس آمارهای رسمی هم اکنون از یکهزار و 900 روستایی که در مازندران از آب آشامیدنی برخوردارند ، حدود یکهزار و 600 روستا تحت پوشش آب و فاضلاب روستایی قرار دارند و بقیه به صورت شورایی اداره می شوند.
شهرستان 162 هزار نفری تنکابن در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار : علیرضا پورعلم**انتشار دهنده: محسن حسن نیا
1602/1899

اجتماعي

آب اشاميدني

روستاها

تنكابن

مشکلات زمینه تنکابن آشامیدنی روستایی روستاها تامین آبفار مازندران منطقه افزود روستاهای متاسفانه شهرستان آبرسانی اینکه بسیاری اظهار مواجه دستگاه کمبود برطرف مدیریت هستیم بسیار خدمات دانست مسئولان اکنون آلودگی روستا بهداشت رسیده سلامت اعتبار خاطرنشان فاضلاب اقدامات اعتبارات اشاره حداقل حفاظت آقاگلی مجتمع رسانی عبدالهی یادآور روستاهایی دارند یکهزار داریم شریعت بیشتری کلرزنی اولویت حسینی اسلامی فاجعه موجود برنامه همراه ابراز گلایه زندگی موضوع پیرامون مرکزی بیماری مشکلاتی شرایط بحرانی ساکنین میرچی فاصله توزیع تانکر ندارد اولیه عسگرپور آنقدر نیستند خبرنگار استفاده بخشدار توصیف تخصیص