بسیاری از اختیارات قانونی شوراها توسط دولت‌ها محدود شد/ مردم انتظار دارند شوراهای اسلامی شهر بر دستگاه‌های دولتی نظارت داشته باشند

اصلاح قانون شوراها باید از تمرکزگرایی دولتی بکاهد/ بسیاری از تصمیمات کلیدی شوراهای اسلامی شهر توسط سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور تنظیم و تصویب می‌شود.

مازندشورا: محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: قوانین پس از تدوین و اجرا نیاز به بررسی و بازنگری دارد؛ قانون شوراهای اسلامی شهر نیز از این قاعده مستثنی نیست و همواره نیاز به اصلاح و به‌روزرسانی داشته است.

وی با اشاره به تاریخچه این قانون ادامه می‌دهد: قانون شوراهای اسلامی شهر از سال‌ها پیش در مجلس شورای اسلامی مطرح بوده است و یکی از دلایل اصلاح این قانون، هماهنگی میان زمان‌بندی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و دیگر انتخابات ملی همچون ریاست‌جمهوری و مجلس خبرگان است.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید می‌کند: به‌دلیل وقوع حادثه بالگرد رئیس‌جمهور و شهادت او، در دوره‌ای تصمیم گرفته شد که انتخابات شوراهای اسلامی شهر و ریاست‌جمهوری هم‌زمان برگزار شود که با این حال در بعضی دوره‌ها به دلایل مختلف این هم‌زمانی دچار اختلال شد.

نورصالحی می‌گوید: مجلس شورای اسلامی پیشین تصمیم گرفت که شورای اسلامی شهر دوره ششم به پایان برسد و شورای هفتم به‌صورت سه‌ساله فعالیت کند تا انتخابات دوره بعدی شوراهای اسلامی شهر (دوره هشتم) مجدد با انتخابات ریاست‌جمهوری هماهنگ شود.

وی با اشاره به محدودیت‌های موجود در وظایف شوراهای اسلامی شهر اضافه می‌کند: در حال حاضر، اختیارات شوراهای اسلامی شهر بیشتر به امور شهرداری محدود شده است، در حالی که مردم انتظار دارند شوراهای اسلامی شهر بر دیگر خدمات عمومی و دستگاه‌های دولتی همچون آموزش‌وپرورش، بهداشت و درمان، آب، برق و گاز نیز نظارت داشته باشند.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان می‌کند: این محدودیت‌ها موجب شده است که مردم با تصوری نادرست به شوراهای اسلامی شهر مراجعه کنند و حل مشکلاتی که به دستگاه‌های دیگر مرتبط است را از آن‌ها بخواهند، در حالی که قوانین کنونی چنین اختیاراتی را به شوراهای اسلامی شهر نداده است.

نورصالحی با اشاره به یکی از پیشنهادهای اصلاحی که انتخاب مستقیم شهردار توسط مردم است، می‌گوید: این موضوع سال‌های بسیاری است که مطرح شده است و از تجربه برخی کشورهای دیگر مثال زده می‌شود.

وی اضافه می‌کند: موافقان این طرح معتقدند که در سایر شهرهای کشورهای دیگر نیز شهردار توسط خود شهروندان انتخاب می‌شود و انتخاب شهردار توسط مردم می‌تواند به شفافیت و پاسخگویی بیشتر منجر شود، اما این روش نیز چالش‌هایی دارد، از جمله اینکه ممکن است در بعضی موارد، هماهنگی میان شهردار و شورای اسلامی شهر دچار مشکل شود.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید می‌کند: در حال حاضر، شوراهای اسلامی شهر، شهردار را انتخاب می‌کنند و بر عملکرد او نظارت دارند که اگر شهردار به‌طور مستقیم توسط مردم انتخاب شود، ممکن است تعارضاتی میان شورای اسلامی شهر و شهردار به وجود آید که بر عملکرد مدیریت شهری تأثیر منفی بگذارد.

نورصالحی با اشاره به نقش شورای عالی استان‌ها می‌گوید: این نهاد از گذشته باید نقشی فعال و تأثیرگذار در اصلاح قوانین و ارائه پیشنهادها به مجلس ایفا می‌کرد، اما شورای عالی استان‌ها تاکنون به‌اندازه کافی پویا و به‌روز نبوده است و این ضعف موجب شده است که بسیاری از اصلاحات مورد نیاز در زمان مناسب انجام نشود.

وی با اشاره به نقش دولت در شکل‌گیری و تقویت شوراهای اسلامی شهر می‌افزاید: شوراهای اسلامی شهر با ۲۰ سال تأخیر نسبت به تصویب قانون اساسی تشکیل شدند و در این مدت، وظایف آن‌ها بیشتر به شهرداری‌ها محدود شد؛ در گذشته، استانداری‌ها متولی انتخاب شهرداران بودند و شوراهای اسلامی شهر نقشی در این فرایند نداشتند.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح می‌کند: حتی پس از تشکیل شوراهای اسلامی شهر نیز بسیاری از اختیارات قانونی آن‌ها به‌مرور توسط دولت محدود شد؛ به‌عنوان مثال سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور که متولی امور شهرداری‌ها و شوراهای اسلامی شهر است، همچنان تحت نظارت وزارت کشور فعالیت می‌کند و بسیاری از تصمیمات کلیدی شوراهای اسلامی شهر توسط این سازمان تنظیم و تصویب می‌شود.

نورصالحی با اشاره به اهمیت شوراهای اسلامی شهر به‌عنوان نهاد منتخب مردم یادآور می‌شود: نظام شورایی در کشور ما یک امتیاز مثبت محسوب می‌شود، اما برای بهره‌گیری از این ظرفیت، باید مشکلات موجود برطرف شود و اختیارات بیشتری به شوراها واگذار شود.

وی ادامه می‌دهد: اگر قرار باشد شوراهای اسلامی شهر تنها نقش واسطه‌ای میان مردم و دولت را ایفا کنند و تمام اختیارات آن‌ها به سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی واگذار شود، این نهاد نمی‌تواند به اهداف اصلی خود دست پیدا کند.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید می‌کند: مردم باید احساس کنند که شوراهای اسلامی شهر نماینده واقعی آن‌ها هستند و قادر به رفع مشکلات و نظارت بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی هستند.

نورصالحی می‌گوید: اصلاح قانون شوراهای اسلامی شهر باید به‌گونه‌ای انجام شود که مشکلات موجود را برطرف کند و زمینه‌ساز افزایش مشارکت مردم در مدیریت شهری شود، زیرا تنها در این صورت است که می‌توان به اهداف اصلی این نهاد دست پیدا کرد و رضایت مردم را جلب کرد.

به گزارش ایمنا، انتظار می‌رود تغییراتی که در نحوه اداره امور شهرها و انتخاب شهرداران داده می‌شود، تبدیل به بوروکراسی نشود، شوراها به وظایف خود بهتر و باکیفیت‌تر از پیش عمل کنند و مانع جدیدی در این مسیر پیش‌روی آن‌ها قرار نگیرد، زیرا هم‌اکنون تمرکزگرایی در دولت و وزارتخانه‌ها وجود دارد و کشور نیز از این بابت آسیب بسیار دیده و ممکن است مردم موافق این نوع اداره متمرکز نباشند.

انتخابات شوراها
اخرین اخبار