مازندشورا:خبرگزاری مهر - گروه استانها: آهنگ کوچ بین نخبگان و تحصیلکردگان مازندران بیش از دیگر قشرها نواخته میشود و پایتخت معمولاً مقصد مهاجران است.
قصه کوچ در مازندران، استانی که ظرفیتها و قابلیتهای فراوانی برای اشتغال دارد، دیگر افسانه نیست، کموبیش خانوارهای مازنی با قصه همخانه شدهاند. هدف بیشتر مهاجران مازندران، سودای شغلی بهتر و کسب درآمد است و این سودا گاه در کوچ به سراب تبدیل میشود و بهناچار مهاجران راه بازگشت به خانه را در پیش میگیرند.
روند کوچ از مازندران که تا دهههای گذشته مهاجر پذیربود، صعودی شده و آهنگ کوچ بین نخبگان استان پرطنین شده است. استان مازندران بر اساس آمار رسمی ثبتاحوال هماکنون حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که در حدود ۶۰ نقطه شهری و بیش از سه هزار پارچه آبادی سکونت دارند و طبق آمارها بیش از یکمیلیون و ۵۰۰ هزار مازندران پایتختنشین شدهاند.
محسن جهانشاهی رئیس بنیاد نخبگان مازندران بابیان اینکه بر اساس بررسیهای صورت گرفته مشخص شد که مازندرانیها رتبه دوم را پس از آذری زبانها در مهاجرت به تهران و پایتختنشینی دارند افزود: بیشتر مهاجران استان به پایتخت را افراد نخبه و تأثیرگذار تشکیل میدهند.
مازندرانیها رتبه دوم را پس از آذری زبانها در مهاجرت به تهران و پایتختنشینی دارند
وی آمار مازندرانیهای پایتختنشین را بیش از یک و نیم میلیون نفر اعلام کرد و گفت که برنامه بنیاد نخبگان استان برای سال جاری شناسایی نخبگان و افراد تأثیرگذار مازندرانی و متقاعد کردنشان برای بازگشت به استان است.
مازندران استان مهاجرپذیری بوده اما امروز مهاجر فرست شده است این درحالیکه مازندران میتواند در ابعاد مختلف در توسعه اقتصادی کشور نقش ایفا کند اما به نقش مازندران در توسعه کشور توجه نشده است.
محمد کارشناس ارشد رشته حسابداری که اکنون حسابدار یک شرکت ساختمانسازی در تهران است و برای سودای کار به پایتخت سفرکرده است، میگوید: بعد از خدمت سربازی سالها در مازندران در پی دستیابی به شغل مناسب بودم و حتی مجبورشدم با تأسیس شرکت به فعالیت بپردازم اما تلاشهایم نتیجهبخش نبوده است.
وی که چندان از زندگی در پایتخت راضی نیست به خبرنگار مهر میگوید: اگر همین شغل را در مازندران داشته باشم حاضر دوباره به استان خود برگردم و کنار خانوادهام باشم.
قصه محمدهای مازنی که در سودای شغل رنج مهاجرت را به جان خریدهاند، افسانه نیست و استعدادهای زیادی از مازندران به استانهای صنعتی و نیمهصنعتی عزیمت کردهاند.
مازندران جزو ۱۱ استان مهاجرپذیر کشور است و در بین افرادی که به استانهای مهاجر فرست مهاجرت کردهاند، سهم پیروی از خانوار و تحصیلات در مقایسه با افرادی که به استانهای مهاجرپذیر مهاجرت کرده اند، بیشتر بوده است. در مقابل، سهم علل جستجوی کار و کار بهتر و دستیابی به مسکن مناسبتر در بین افرادی که به استانهای مهاجرپذیر مهاجرت نمودهاند، بیشتر بوده است.
زیرساختها و ظرفیتهای اقتصادی و اشتغال در بین استانهای مهاجرفرست کمتر است
این امر میتوان شاهدی بر این ادعا باشد که زیرساختها و ظرفیتهای اقتصادی و اشتغال در بین استانهای مهاجرفرست کمتر است و بررسی وضعیت بیکاری استانهای مهاجرپذیر و مهاجر فرست نشان از تفاوت قابلتوجه این شاخص بین استانهای مهاجرپذیر و مهاجر فرست دارد.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه مازندران استان نخست کشور از حیث فارغالتحصیلان است، تصریح کرد: تمرکز کسبوکار در مازندران به سمت فعالیتهای توزیعی و واسطهای سوق یافته است.
عیسی منصوری در حاشیه کارگروه اشتغال مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه مازندران از استانهای مهاجر فرست شده است و جنس کسبوکار و اقتصاد استان تغییریافته است، افزود: در ۱۵ سال آینده اقتصاد استان تغییر خواهد یافت و به سمت کسبوکار الکترونیک سوق خواهد یافت.
منصوری با اعلام اینکه تنها ۲۰ شرکت قابلاعتنا در حوزه آی تی و آی سیاتی در مازندران داریم، گفت: توسعه آی تی و آسیاتی اقتصاد مازندران را متحول میکند.
وی با اعلام اینکه بخش عمدهای از ثروت و تولید حوزه فناوری اطلاعات در تهران صورت میگیرد، افزود: قصد داریم شرکتهای موفق حوزه آی تی و آی سیاتی را در بازارهای جهانی سوق دهیم.
روند مهاجرت در مازندران معکوس شده است
امامجمعه ساری با اشاره به اینکه مازندران درگذشته مهاجرپذیر بود اظهار داشت: در حال حاضر نیروهای استان به خارج از استان مهاجرت میکنند، روزگاری که برخیها به استان مهاجرت میکردند اما اکنون این روند برعکس و معکوس شده است.
آیتالله طبرسی بابیان اینکه به مازندران آنگونه که باید توجه نشده، اظهار داشت: اگر ما بخواهیم روی پای خود بایستیم و خودکفا باشیم باید آستینها را بالا بزنیم.
وی بابیان اینکه برای تولید، طبیعت، نیروی انسانی و سرمایه نیاز داریم که زیربنای اقتصاد است اظهار داشت: در مازندران مواهب طبیعی مانند دریا، جنگل، دامپروری، زراعت، گندم و جنگل بهرهمند هستیم.
به رغم آنکه در سال های گذشته زیرساخت های مازندران مناسب تر شده است، اما همچنان جوانانش از بیکاری رنج می برند و به گفته ربیع فلاح جلودار استاندار مازندران، ضریب بیکاری در سهماهه نخست سال ۹.۸ رسیده است.
نماینده عالی دولت تدبیر و امید در استان مازندران آمار فارغالتحصیلان دانشگاه را در استان مورداشاره قرارداد و اظهار کرد: این آمار نسبت به کشور در جایگاه بالایی است وزنان تحصیلکرده استان هم چهار درصد بیشتر از استانهای دیگر است و جا دارد در توسعه کسبوکار برای این قشر تلاش شود.
فلاح جلودار، ادامه داد: دکتر واعظی، وزیر اطلاعات وفناوری اطلاعات وزیر معین ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی کشور در مازندران است که با حضور ۱۸ شرکت بزرگ کشور تفاهمنامهای برای ایجاد اشتغال حوزه "آی تی و آی سیاتی" امضاء شد تا ظرف مدت یک سال با سرمایهگذاری دو هزارمیلیاردی چهار هزار شغل پایدار در حوزه یادشده در استان ایجاد شود.
علاوه بر این، در کنار تحولات باروری و مرگومیر، مهاجرت بهعنوان یکی از مهمترین مؤلفههای جمعیتی نقش تعیینکنندهای در رشد جمعیت منطقهای و استانی و تغییر ساختار اجتماعی- جمعیتی داشته و شناخت عوامل اجتماعی- اقتصادی مؤثر بر مهاجرت، مهاجرپذیری و مهاجر فرستی هر یک از استانهای کشور و بررسی الگوهای مهاجرتی در هر یک از استانها میتواند در سیاستگذاریهای مهاجرتی همچون باز توزیع مطلوب جمعیت در بین استانهای مهاجرپذیر و مهاجر فرست نقش عمدهای را ایفا کند.