مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، یکی از مهمترین راههای اشاعه فرهنگ مقاومت نگاهی عالمانه به مباحث دفاع مقدس است، از اینرو در گفتوگو با سردار سید محمد باقرزاده رئیس کمیته جستوجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح مرد خاکخورده سالهای تفحص، چالشهایی در حوزه تبیین فرهنگ مقاومت بررسی شد که در ادامه مشروح آن از نظرتان میگذرد.
* فرهنگ دفاع مقدس در دادن هویت به نسل جوان نقش داشته است
فارس: اجازه بدهید با یک پرسش صریح و گزنده آغاز کنیم، حدود سه دهه است که از پایان جنگ تحمیلی میگذرد اما فرهنگ دفاع مقدس با وجود غنایی که داشته و پس از آن امروز این فرهنگ مقاومت در سوریه با حضور جوانان ایرانی امتداد یافته اما احساس میشود هنوز خلاءهایی در جا افتادن این فرهنگ در جامعه وجود دارد، بهویژه در میان برخی جوانان که اصلیترین بخش جامعه را تشکیل میدهند، فکر میکنید چرا؟
البته برای قضاوت درباره این ادعا، باید شاخص و معیار داشته باشیم، این که جوانان ما با فرهنگ دفاع مقدس بیگانه هستند یا نیستند، نیاز به یک کار تحقیقاتی و پژوهشی دارد ولی آثار خارجی برخی رفتارها نشانگر آن است که فرهنگ دفاع مقدس در کشور نهادینه شده است و قشر عظیمی از جوانان با این فرهنگ آشنا هستند.
اگرچه میدان ظهور و بروز آن ارزشها را، در حال حاضر بهصورت مجسم پیدا نکردهاند و البته برخی آثار خارجی حکایت از این دارد که تعدادی از جوانان در یک مسیر بیهویتی و یا ابهام قرار گرفتهاند، ابهام بین سه فرهنگ اصیل اسلامی، فرهنگ نوین غربی و فرهنگ ایران باستان، جوانان ایرانی تا جایی که من میدانم با مفاهیم گرانسنگ دفاع مقدس بیگانه نیستند، منتها میدانی برای بروز و ظهور دریافتهای خودشان پیدا نکردهاند.
البته این بهمنزله نقصان در امر ترویج فرهنگ دفاع مقدس نیست، ضعفها و کاستیهای زیادی وجود داشته و دارد ولی بهصورت خلاصه، اگر بخواهیم ارزیابی کنیم باید بگوییم فرهنگ دفاع مقدس در دادن هویت به نسل جوان، نقش داشته و تأثیرگذار بوده است.
* جوان امروز نگاهی امیدوارانه به آینده دارد
فارس: شکل عملی بروز این فرهنگ در جامعه چگونه است و چه نشانههایی را به همراه دارد؟
تأکید جوانان ما به استمرار راه شهدا از طریق حضور در مجامع مختلف علمی، تحقیقاتی و حضور در میادین و رقابتهای گوناگونی که برای رشد و شکوفایی کشور وجود دارد، نشاندهنده این است که جوانان ایرانی هویت خود را پیدا کرده و آن را با گذشته پرافتخار، پیوند زده است، در حقیقت، جوان ما توانسته یک ارتباط منطقی با گذشته پیدا کند و در عین حال نگاهی امیدوارانه به آینده داشته باشد.
چگونه میتوانیم از جوانها برای حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس استفاده کنیم، نقش خانواده، نقش فناوری و تکنیک، نقش هنر، نقش عشایر حتی نقش اقلیتهای مذهبی، نقش شعر و ... در حفظ آثار اشاره کرد.
* مباحث دفاع مقدس بهسوی مباحث علمی و آکادمیک میل میکند
فارس: در عرصه ترویج فرهنگ دفاع مقدس شما بهدنبال چه توانمندیهایی هستید؟
هم در بُعد سختافزاری و هم در بُعد نرمافزاری، استفاده از نخبگان فرهنگی کشور در ساماندهی مسائل فرهنگی دفاع مقدس یک ضرورت است، ایجاد فکر، تولید اندیشه و ایدههای نو و پرجاذبه برای نسل جوان، دستیافتن به ساختارهایی که بتواند موضوع دفاع مقدس را برای همیشه در تاریخ این جامعه تثبیت کند از دیگر ضرورتهاست.
در حقیقت مباحث دفاع مقدس بهسوی مباحث علمی و آکادمیک میل میکند که در آنجا افرادی کاملاً متخصص و صاحبنظر در این عرصه بتوانند در لایههای گوناگون اجتماع و مسؤولیتهایی که دارند، از این فرهنگ دفاع کنند، بعد از این نسل باید افرادی باشند که بتوانند حرف دفاع مقدس را خوب تبیین کنند.
* هیچ ابزاری کارآمدتر از اقتدا به سیره شهدا نیست
فارس: وقتی جوان این مملکت میبیند مسؤولانی که خودشان در سالهای جنگ در جبهه بودند و آن زمان را دیدهاند و از ایثار و فداکاری دم میزنند، هنوز بهطور کامل در تبیین فرهنگ دفاع مقدس با هم متحد نیستند، چه انتظاری است روحیه جوان به سمت درک فرهنگ واقعی دفاع مقدس معطوف شود؟
هیچ ابزاری مهمتر از اقتدای مسؤولان به فرهنگ و سیره شهدا و ایثارگران نیست، در حقیقت روش رفتاری مسؤولان بهترین مروج فرهنگ دفاع مقدس است، حافظان واقعی ارزشهای دفاع مقدس خود شهدا بودند، آنها هم خالق و هم حافظ این اثر بودند و ما هم، جیرهخوار آنها هستیم.
امیر المومنین(ع) در بحث سیره، وقتی به سیره پیامبر(ص) میرسند تأکید میکنند که نگاه به سیره و روش رفتاری پیامبر(ص) باید یک نگاه عاقلانه باشد و با آن باید با تأمل و به دور از سطحینگری برخورد کرد و دیگر این که باید متابعت عملی نسبت به آن سیره وجود داشته باشد.
حضرت میفرمایند: وقتی نگاه میکنی باید نگاهت عاقلانه باشد، تبعیت هم تبعیت عملی باشد یعنی نباید بگوییم و عمل نکنیم، اگر ما و مسؤولان همه ملتزم به روش رفتاری پیامبر(ص) باشیم، بر دیگران تأثیر میگذاریم.
در مورد راههای حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس هیچ ابزاری کارآمدتر از اقتدا به سیره شهدا نیست که سر آمد آنها دو چیز است: صداقت و امانتداری، که این دو در زندگی شهدا و پیامبر(ص) وجود داشته است.
* بسیاری از مسؤولان به پیمانی که با شهدا بستهاند وفادارند
فارس: آیا جزو وظایف شما هست که با مسؤولان در تعامل باشید؟
موعظه را شهدا میکنند، همین که پیکرهای مطهر شهدا را ما کشف میکنیم و به جامعه میآوریم و مردم آنها را سر دست میگیرند، بزرگترین تذکر و موعظه است که اگر کسی عزت و بقا میخواهد باید به شهدا اقتدا کند، اگر سعادت هم میخواهد همینطور.
ما با فعالیت بچههای تجسس به مسؤولان تذکر میدهیم، البته بسیاری از مسؤولان هستند که به پیمانی که با شهدا بستهاند وفادارند، عمل میکنند منتها گمنام بوده و شناختهشده نیستند.
* مسؤولان باید موانع را از آسمان ایران اسلامی برطرف کنند
فارس: بهنظر میرسد بهویژه در عرصه تبلیغات شهری ما از تمثیل و نمادگرایی دور هستیم، تابلوها و بیلبوردها، بسیار سطحی هستند، معمولاً عکس یک شهید را میکشند با یک سری گل و بوته و یک پرنده هم در حال پرواز، از آن مدرنیسمی که با روحیه جوان امروزی بهخاطر بالا رفتن سواد بصریاش همخوانی داشته باشد، خبری نیست، چرا سعی نمیشود به این مدرن بودن در عرصه تبلیغات مقداری نزدیک شوند؟
این سؤالی است که ما باید از هنرمندان طراح و نقاش و گرافیستی که در این عرصه کار میکنند بپرسیم که چرا نوآوری و ابتکار به خرج نمیدهند و کارها را بسیار با عجله و خام عرضه میکنند، این سفارش مقام معظم رهبری هم هست که فرمودند: «هر کاری که برای شهید میشود باید در چشمها شیرین بیاید». ولی هنوز از این نظر نقص داریم.
فارس: اجازه دهید پرسش آخر را بپرسیم، چقدر به نهادینهشدن فرهنگ دفاع مقدس در بطن رفتار جوانها خوشبین هستید؟
ما زنده هستیم برای این که آرام ننشینیم و تلاش کنیم، «یا ایها الانسان انک کادح الی ربک کدحا فملاقیه». حتی اگر یک روز از عمر ما باقی است نباید دست از تلاش برداریم، شاید شنیده باشید، در روایتی نقل شده است که «اگر آخرالزمان هم رسید و شما نهالی دستتان بود، آن را بنشانید و بکارید». ما وظیفه داریم هم مقتضیات را ایجاد کنیم و هم موانع را برداریم، البته مقتضیات در جوانان ما وجود دارد، فقط مشکل موانع است که باید برطرف شود، آسمان ایران اسلامی پر از ستارگانی است که میتوانند الگو باشند و راه نشان دهند.
مسؤولان و دستاندرکاران کشور باید این ابرها و موانع را از آسمان ایران اسلامی برطرف کنند، آنوقت جوان بهخوبی راه خودش را پیدا میکند و البته ممکن است خیلیها این ستارگان را ببینند اما راه را پیدا نکنند، ناگزیر باید دو مطلب رعایت شود: اول، شناخت اهداف شهدا و دوم، شناخت راه وصول آنها به این اهداف، این تعبیرها، تعبیر عیسی مسیح است که همه مردم ستارهها را میبینند اما راه را پیدا نمیکنند، مگر کسانی که مقصد و منزل و مسیر ستارگان را بدانند.
انتهای پیام/3141/پ30/