اختصاصی مازندشورا: نشریه موثق به عنوان رسانه مکتوب مجموعه رسانهای موثق در شماره نهم دو هفته نامه خود میزگرد تخصصی پیرامون حوزه بانوان استان مازندران با حضور دو تن از چهرههای فعال سیاسی و اجتماعی برگزار کرده است.
بخش اول این میزگرد با موضوع مشکلات و دغدغههای بانوان استان و راهکارهای برون رفت از آن و همچنین میزان حضور بانوان در امور اجتماعی پیش از این منتشر شد (شایستگی، جنسیت نمیشناسد)
بخش دوم این میزگرد با محوریت حضور زنان در انتخابات شوراهای اسلامی پیشرو و گزینهها و برنامههای بانوان برای این انتخابات در ادامه خواهید خواند.
معرفی ماه سلطان کاشی:
ماهسلطان کاشی را به خاطر سالها فعالیت سیاسی در عرصههای انتخابات ریاستجمهوری و مجلس و... به عنوان یک فعال سیاسی میشناسند. ریاست شورای مشورتی اصلاحطلبان ساری و سالها فعالیت در احزاب چپ باعث شده است که به چهرهای شناخته شده در عرصه سیاست استان تبدیل شود. از طرفی فعالیت مداوم به عنوان دبیر انجمن زنان نواندیش مازندران و عضویت در شورای مشورتی زنان ساری از او یک چهرة فعال در بخش زنان ساخته است. اما سابقة فرهنگی و اجتماعی خانم کاشی بیش از جنبههای سیاسی او است. وی از 20 سال گذشته تاکنون عضو چندین NGO و خیریه بوده و در بخش فرهنگی با آنها همکاری کرده است. در انجمنهای حضرت زهرا (س) و حضرت خدیجه (س) حضور فعال داشته و سه سال مدیرعامل انجمن همیاران سلامت روان بود که در این مدت کلاسهای متعددی در زمینههای مشاورة فردی و خانواده، مهارتهای زندگی و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در منطقه محروم برگزار نمود.
دیدگاه خانم کاشی این است که باید در جامعه نگاهی برابر نسبت به زن و مرد وجود داشته باشد. هرچقدر زنان حضور اجتماعی قویتری در جامعه داشته باشند، میتوانند در خانواده موثرتر واقع باشند. در دنیای جدید تحولات به سرعتی چشمگیر اتفاق میافتد و اگر زنان بخواهند با همان ذهنیت قدیمی زندگی کنند قطعا در زندگی دچار تعارضهایی خواهند شد. عدم آگاهی از مسائل روز از قبیل فضای مجازی، شهروند هوشمند و ... باعث ایجاد شکاف و فاصله بین مادر و فرزندان و نسل آینده خواهد شد. زنان باید با حضور در جامعه تحولات را رصد و برای زندگیشان برنامه ریزی کند.
معرفی لیلا مومنی:
در بین فعالان بانوان در مرکز استان، چهرههای جوانتری به چشم میخورند که حضور فعالی در عرصة سیاست و اجتماع دارند. یکی از این بانوان لیلا مومنی عضو شورای مشورتی اصلاح طلبان ساری است. مومنی از دوران دانشجویی به عنوان یک فعال فرهنگی و اجتماعی شناخته میشد و در انتخابات ریاستجمهوری و چند دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی فعالیت داشت. در عرصة ورزش چهار سال نایب رئیس هئیت ژیمناستیک استان هست. از دیگر سو به عنوان عضو هئیت موسس انجمن زنان توسعه و امید فعالیت دارد.
مومنی معتقد است عدالت انسانی و اجتماعی در حوزة زنان با ارتقاء سطح آگاهی و دانش آنان میسر میشود و این هم به معنای اشتغال همة زنان نیست. ممکن است یک خانم به محیط خانه علاقهمند باشد اما هر چه که هست قطعاً زن آگاهتر محیط آرامتر و فرزندان بهتری در جامعه تربیت خواهد کرد که این فرزندان همان مدیران و آیندهسازان کشور خواهند بود. بنابراین آگاهی زنان بسیار مهم است.
در برخی مناسبات سیاسی همچون انتخابات شوراها و مجلس، قوانین برای مردان و زنان یکسان است؟ چرا بانوان در این عرصههای حضور کمرنگتری دارند؟
مومنی: در شورا هزینههای چندصد میلیونی میشود. ثبت نام برابر است اما خانمها امنیت اقتصادی برای هزینههای انتخابات را ندارند در صورتی که مردان حمایتها و لابیگریهایی دارند.
ما در آمل، محمودآباد ، تنکابن، بهشهر و شهرهای دیگر نمایندگانی از بانوان در شوراهای شهر داریم و یکی از 3 نماینده مازندران در شورای عالی استان خانم کمالی هستند. برای آنها این مشکلات وجود ندارد؟
مومنی: این خانمها نخبگان ما بودند که با تمام مشکلات در عرصه حضور دارند اما در مجموع مشکلات روانی برای حضور در انتخابات از طرف آقایان زیاد است و فضایی برای زنان ایجاد کردند که اگر وارد صحنه شوید شکست خواهید خورد.
در مرکز استان چند دورهای است که خانمها وارد شورا نشدهاند. آیا برنامة منسجمی برای حضور زنان وجود دارد؟
کاشی: انتخابات شورای شهر یک نقطةعطف سیاسی و نشان از ظرفیت نظام است. اگر خانمها خود مطالبات خود را بیان نکنند کسی نیست که حق آنان را بستاند. ضعف ساختار آموزشوپرورش این است که افراد پرسشگری را تربیت نمیکند و تربیت دانشآموزان تنها به شکل حافظه محور انجام میشود. آموزشو پرورش باید پرسشگری، نقد، مشارکتجویی و تعامل را در دانش آموزان بوجود بیاورد. از طرفی حضور دختران در جامعه وابسته به نگاه والدین است و والدین هم عمدتاً نگاه متفاوتی نسبت به فرزندان دختر و پسر خود دارند.
هر انتخابات قاعدهای دارد و رعایت نشدن قاعدةبازی موجب بیرغبتی در حضور میشود. انتخابات به سمت تبلیغات و هزینة بیشتر پیش رفته و اصلاً برنامهمحور نیست. صدا و سیما این ظرفیت را داراست که در ایجاد این فضا نقش پررنگی داشته باشد، میزگرد و جلسات نقد بگذارد تا کاندیداها صحبت کنند و برنامههای خود را ارائه دهند و مردم هم براساس برنامة آنها رأی دهند.
با احترام به شرکتها، نهادهای صنعتی و ...، متاسفانه مشاهده میشود شرکتی و یا حتی یک واحد صنعتی با یک کاندیدای آقا قرارداد میبندد و هزینة تبلیغاتی بالایی را متقبل میشود. این افراد به فکر کسب منافع شخصی هستند که در تعارض آشکار با منافع ملی و اصول اسلامی است. بعد از انتخابات هم فرد منتخب، به آن مرکز حامی بدهکار میشود. تجربه نشان داده است که خانمها از اینگونه زد و بندها غالباً اجتناب کرده و به اصول اخلاقی مقیدتر هستند. برای داشتن یک انتخابات سالم که از مولفههای اصلی یک نظام اسلامی است، نظارت هوشمندانه امری اجتنابناپذیر است. باید آحاد مردان جامعه به این نتیجه برسند که بدون حضور زنان کشور به توسعه نخواهیم رسید. تا مردان به این باور نرسند هرچقدر تلاش شود بازهم توسعه صورت نخواهد گرفت و عملاً منابع مالی و انسانی هدر خواهد شد.
ساختار آموزشوپرورش بسیار مهم است این آموزشوپرورش است که میتواند روحیة وطندوستی، تقوا و پرهیزگاری را در کودکانمان تقویت کند تا حتی اگر در اوان جوانی نیز برای ادامه تحصیل قصد ترک کشور را نمودند، عطش خدمت به مردم کشور باعث بازگشت آنان شود. باید به سوی نهادهای مدنی و NGO ها پیش برویم. در سوئد حدود 70 هزار NGO فعالیت مستمر دارند یعنی از هر 5 نفر یک نفر عضو NGO است. حضور مردم در NGO ها باعث میشود تا صدایشان به مسئولین برسد.
مومنی: خانمها مسئولیت پذیر و متعهد هستند. چند درصد از این اختلاسها و مشکلات مالی در اجتماع مربوط به خانمها میشود. من با بحث سهمیه که تبعیض و تحقیر را به ذهن میآورد مخالفم اما اگر به این ترتیب پیش برود که فضای مدیریتی و تصمیم گیری و تصمیم سازی بخواهد از زنان سلب شود لزوم سهمیه در انتخابات دیده میشود تا چندین کرسی به زنان واگذار و خانمها به شکل عملی خودشان را اثبات کنند.
چرا در کشور و استان ما به زنان بی سرپرست اشتغال داده نمیشود؟ آمارهای اشتغال این زنان اکثرا غیر واقعی است. چرا به زنی که از همسرش جدا شده و یا از دست داده نگاه دیگری میشود؟ چون کسی را در کنارشان ندارند نباید فرد مفیدی برای جامعه باشند؟ فرزندان این زنان آیا امکانات لازم را برای تحصیل خواهند داشت؟ به فضای زنان بیسرپرست باید رسیدگی شود.
آیا تشکل شما برنامهای برای انتخابات شوراهای شهر دارد؟
کاشی: چندین جلسه داشتیم و از خانمها برای حضور در این عرصه دعوت به عمل آوردیم. خیلیها علاقهمند به مشارکت بودند اما عدم دسترسی به منابع مالی و یا مواردی همچون بداخلاقی انتخاباتی مانع حضورشان میشود. خانمهای ایرانی به نجابت و متانت اهمیت میدهند و از آنجایی که ما فرهنگ ایرانی- اسلامی داریم، این فضا باید برای ورود خانمها امن شود و توهین و هجمهها از بین برود.
من از علما و صاحبنظران استدعا دارم در تریبونهای مذهبی و کرسیهای دانشگاهی این فضا را برای مردم تعریف و به مردم یادآوری کنند که این بداخلاقیها، ناامنیها و توهینها در فضای انتخابات نه تنها گناه کبیره محسوب شده و یکی از ابعاد مهم امر به معروف و نهی از منکر محسوب میشود، بلکه رفتاری کاملاً برخلاف هوشمندی سیاسی و شهروندی اجتماعی-مدنی مبتنی بر اخلاق است.
آیا به صورت مشخص فرد یا افرادی را به عنوان کاندیدای حضور در انتخابات در نظر دارید؟
کاشی: بله. تعدادی خانم در سطح استان مورد ارزیابی و شناسایی جهت ورود به شورا قرار گرفتهاند که میتوانند به عنوان کاندیدا مطرح شوند اما موانع باعث امتناع آنها میشود. ما در شهرهای دیگر هم در حال آماده کردن فضا برای ورود زنان به صحنة انتخابات هستیم. با توجه به فضای مجازی و مشغلههای زیاد زندگی، خانمها میتوانند با دارا بودن ظرفیتهای ذهنی و فیزیولوژیک علاوه بر موفقیت در امور سختافزاری جامعه را به سمت آرامش، هنر و ایجاد لطافت در شهر سوق دهند.
مومنی: زنان ما متخصصان خوبی هستند. شورا میتواند موثر در حقوق شهروند و بهبود شرایط محیط شهری و توانمندسازی فرهنگی و اجتماعی موثر باشد. تعاملات شوراها به سمت تعاملات سیاسی رفته است و مردم فکر میکنند شرط حضور آنها سیاسی بودن است. این نگاه باید عوض شود و وظایف اعضای شورا برای مردم تبیین شود. لزوما یک فرد سیاسی فرد اثرگذار در شورا نیست. کمک نکردن به توانمندسازی زنان خیانت به فرهنگ و ارزشهای اسلامی جامعه است که عواقب آن گریبان گیر جامعه خواهد شد.
چه انتظاراتی از نمایندگان مجلس، استانداری و سازمانها دارید؟ تا به حال با شما چقدر تعامل داشتند؟
مومنی: در مقاطعی تعامل داشتند اما پایبند به آنها نبودهاند عدم تعامل دستگاهها باعث میشود تا مشکلات برطرف نشود. حضور زنان در جلسات تخصصی دیده نمیشود.
کاشی: مسئولین باید مواضع خودشان را مشخص کنند که آیا اعتقاد به خرد جمعی دارند یا نه؟ مردم عمل میخواهند نه شعار. حداقل در امور مربوط به بانوان باید از زنان دعوت به عمل آید به خصوص از صاحب نظران آن هم به شکل واقعی نه نمایشی.
در انتخابات مجلس شورای اسلامی هر دو نماینده مرکز استان مورد حمایت شما بودند. آیا اکنون تعاملات لازم با شما را دارند؟
کاشی: با آقای دامادی و یوسفنژاد جلساتی برگزار شد و در رابطه با پیشنویس مصوبات مجلس به نفع زنان مباحثی مطرح و قولهایی از طرف آنها داده شد. در مجموع نمایندگان مرکز استان تعامل خوبی با مجموعة ما دارند.
تعاملات شما با استانداری چطور بود؟
کاشی: در حد انتظار نبود
مومنی: اگر سازمانهای دولتی و اداری پژوهشهای خود را به NGO ها واگذار کنند در این صورت کارها با مشارکت مردمی بیشتری صورت میگیرد. میتوان ازNGO ها به عنوان بازوهای کمک به دولت و سرمایههای اجتماعی به صورت رایگان کمک گرفت. میتوان پروژههای آموزشی و فرهنگی را به NGO ها واگذار کرد که باعث مشارکت مردم و جذب آنان میشود. نباید از مردم واهمه داشته باشیم. مشارکت مردم باعث افتخار، اقتدار و انسجام اجتماع و پویایی آن میشود.
حرف پایانی؟
کاشی: از کاندیداها درخواست دارم برنامهمحور باشند نه شعارمحور. مردم خواهان رشد، پیشرفت و توسعة در شان یک کشور اسلامی در شهر هستند.
مومنی: از حضور ویترینی کاندیداها ناراحت هستم. مردم با آگاهی سوابق افراد را بررسی کنند و برای شناختن آنان تلاش کنند. از مدیران و مسئولین میخواهم از حضور زنان استقبال کنند.