اختصاصی مازندشورا: اشاره: فرزاد گوهردهی متولد سال 1348 از شهرستان ساری است. تحصیلات ابتدایی و راهنمایی و متوسطه را در شهرستان ساری گذراند و در سال1366 وارد دانشکده پزشکی شد و در سال 1373 فارغ التحصیل گردید. گوهردهی در حال حاضر در حال گذراندن دورهی تخصصیاش در رشته سلامت در فوریتها و بلایا است. تاکنون تنها کمتر از 10 نفر در کشور موفق به فارغ التحصیلی در این رشته شدهاند.
گوهردهی همچنین یک فعال اجتماعی است که سالها در عرصه سلامت اجتماعی فعالیت کرده است که بارزترین آن عضویت در هیئت مدیره مجمع خیرین سلامت کشور، عضویت در هیئت امنای مجمع خیرین کشور، مدیرعامل خیرین سلامت در مازندران و هم چنین عضو موسس و عضویت در هیئت مدیره مجموعه ماهک در ساری است. از دیگر فعالیتهای وی میتوان به عضویت در هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی شهرستان، عضویت در هیئت رئیسه هئیت پزشکی ورزشی استان، عضویت در هیئت رئیسه هیئت شنا، شیرجه و واترپلوی استان، و مشاور فرماندار ساری تاکنون اشاره کرد.
بدین منظور مصاحبهای با دکتر فرزاد گوهردهی پیرامون سلامت عمومی استان و شهرستان ساری انجام دادیم که از نظر میگذرد.
وضعیت سلامت عمومی استان را چطور ارزیابی میکنید؟
بخش سلامت به دو حوزه مهم بهداشت و درمان تقسیم میشود. وضعیت بهداشتی درمانی در استان مطلوب است. در حوزه بهداشت استان مازندران ما 1110 خانه بهداشت، 53 پایگاه بهداشتی، 181 مرکز بهداشتی درمانی روستایی، 87 مرکز بهداشتی درمانی شهری فعال و در حال ارائه خدمت و هم چنین 32 مرکز بهداشتی درمانی شهری در حال ساخت و 68 مرکز بهداشتی درمانی روستایی در حال ساخت داریم.
در بعضی از شهرها مانند ساری امکان احداث و منابع مالی برای ساخت مرکز بهداشت وجود دارد اما مشکل عمده و اساسی در شهرها عدم وجود زمین برای احداث این مراکز است و از خیرین عزیز ساروی این خواهش را دارم که اگر زمینی دارند در اختیار مرکز بهداشت ساری قرار دهند تا مشکل احداث مراکز شهری به حداقل برسد.
در حوزه درمان استان مازندران، 37 بیمارستان فعال وجود دارد که از این تعداد 24 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی، 8 بیمارستان خصوصی و 5 بیمارستان دولتی هستند. تا پایان سال 94 براساس برنامه سطح بندی استان که سالیانه مصوب میکنند تعداد 4266 تخت بود و از این تعداد 3669 تخت فعال و 614 تخت ویژه داشتیم. براین اساس ما در حدود دو هزار تخت بیمارستانی برابر ضوابط و استاندارد در مازندران کم داریم که باید راه اندازی کنیم. همچنین در مازندران 70 تخت سوختگی و ترمیمی و 30 تخت روانپزشکی داریم.
وضعیت ساری به عنوان مرکز استان که جمعیت شناور بالایی نیز دارد در زمینه بهداشت و درمان چگونه است؟
در ساری 165 خانه بهداشت، 49 مرکز بهداشتی (13 مرکز بهداشتی شهری و 26 مرکز بهداشت روستایی)، 9 پایگاه بهداشتی شهری، یک پایگاه بهداشتی روستایی و یک مرکز مثلثی داریم.
مرکز مثلثی زیر مجموعه مرکز بهداشت است که بیماران مختلف با آسیبهای اجتماعی برای درمان به آن مراجعه میکنند و شامل ایدز، اعتیاد و سل میباشد که شاید نیاز به ارتقاء این مرکز مثلثی باشد و همچنین نیاز به یک مرکز مثلثی مختص بانوان نیز هست. ما در هیچ کدام از شهرستانها مرکز جداگانه بانوان نداریم که راه اندازی این مرکز باید در ساری هم در اولویت حوزه بهداشتی قرار گیرد.
احداث 9 مرکز و پایگاه بهداشتی شهری در اولویت مرکز بهداشت شهرستان است.اکثر مراکز بهداشتی در ساری استیجاری هستند و دانشگاه و مرکز بهداشت ساری آمادگی احداث مرکز بهداشتی درمانی شهری را دارند و از مردم خواهش میکنم اگر زمینی برای احداث دارند اهدا کنند تا این معضل در ساری حل شود.
در حوزه درمان ، در ساری 4 بیمارستان دولتی دانشگاهی ، یک بیمارستان سپاه (ولایت)، 3 بیمارستان خصوصی و یک بیمارستان تامین اجتماعی وجود دارد. حدود 1260 تخت مصوب در ساری داریم که 1232 تخت فعال و 230 تخت ویژه هستند. همچنین یک بیمارستان 320 تخت خوابی در ساری در حال احداث است. از طرفی دانشگاه آزاد ساری مجوز یک بیمارستان 64 تخت خوابی برای آموزش دانشجویانش گرفته که قطعا ساخته خواهد شد.
اخیرا طرحی به نام طرح تحول سلامت در کشور اجرایی شد. آیا این طرح موفق بود؟
در کشور طرحی به نام طرح تحول سلامت مصوب شد که در سطح استانها اجرا و در مازندران نیز عملیاتی شد. یکی از اهداف این طرح کاهش هزینههای پرداختی توسط مردم بوده است و با شروع آن 48 میلیارد تومان برای هتلینگ مراکز درمانی هزینه شد و از شروع طرح تا به حال بالغ بر 170 میلیارد تومان هزینه بستری از جیب مردم کاهش پیدا کرد. این طرح سبب شد تا مردم تنها 3 تا 6 درصد از هزینههای درمانیشان را پرداخت کنند اما متاسفانه بدهی سازمانهای بیمهگر به مراکز را در پی داشته است. چون پرداختی بیمهها به مراکز درمانی به موقع صورت نمی گیرد لذا مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه نتوانستند حقوق و مزاياي كاركنانشان وهم چنین بدهي هاي خود را به سایر دستگاه ها و شرکت های مرتبط پرداخت كنند. گاهی ما شاهد معوقات بیش از 6 ماهه هستیم. طبق آمار دانشگاه علوم پزشکی سازمانهای بیمه گر بالغ بر 500 میلیارد تومان به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران بدهکار هستند. از این مقدار 126 میلیارد تومان بدهی سال 94 و 400 میلیارد تومان مربوط به سال 95 است.
اکثر بیمارستانهای ما خودگردان هستند و هزینههایشان را خودشان تامین میکنند و عدم پرداخت بدهکاریها ممکن است باعث کاهش کیفیت ارائه خدمات شود. بیمارستان هزینه تهیه مواد غذایی برای بیماران، خرید تجهیزات، راه اندازی و تعمیر تاسیسات و ... را دارد که باید از محل دریافت همین مطالبات از بیمه ها پرداخت گردند. شاید حقوق پرسنل به سختی و از محل کمک های دانشگاه علوم پزشکی تامین شود اما مبلغی برای پرداخت مزایای پرسنل و سایر خدمات مرتبط در بیمارستان ها و هم چنین بدهی به شرکت های مرتبط با این مراکز باقی نمیماند.
چرا بیمه به تعهدات خود عمل نمیکنند؟
بیمهها در کشور باید تجمیع شوند و یک بیمه واحد داشته باشیم. نبود تجمیع موجب میشود هرکدام ساز خودشان را بزنند چون قوانین متفاوت دارند. باید کمک کنیم بیمهها ارتقاء یابند چون ارتقاء بیمهها ارتقاء سلامت آحاد جامعه است. بیمهها نیز باید به پرداخت هزینهها اهتمام بیشتری کنند.
بسیاری از شرکتهای دارویی در سطح کشور به سازمان تامین اجتماعی وابستهاند و وقتی این شرکتها به مراکز درمانی دارو تحویل میدهند، پول به صورت نقد دریافت میکنند.
البته طرح تحول سلامت جز عیب بدهکاری سازمانهای بیمه محاسنی دارد که به نفع مردم میباشد. به عنوان نمونه در طرح تحول سلامت در مازندران 14 کلینیک ویژه تخصصی در اولویت احداث قرار گرفتند که انشاالله 7 تا از این تعداد تا پایان این ماه در نکا، زیرآب، فریدونکنار، بابلسر، محمودآباد، نوشهر و رامسر به بهره برداری خواهند رسید.
وضعیت امکانات بهداشتی استان را چگونه میبینید؟ آیا کفاف جمعیت مازندران را میدهد؟
ما بالغ بر 3 میلیون و 200 هزار نفر جمعیت ثابت در مازندران داریم اما در زمان تعطیلات جمعیت سیار استان به 12 میلیون نفر هم میرسد. ما باید دستگاههای اجرایی و نظارتی کشور را مجاب کنیم تا مازندران را فراتر از جمعیت ثابت ببینند. بایستی جمعیت سیار در مازندران دیده شود. در ایام تعطیلات حوادث ترافیکی و جادهای را در مازندران شاهدیم که مصدومین باید بستری و از خدمات استفاده کنند.
در استان مان مرکز طبی جداگانه کودکان نداریم. استان حداقل به 2 مرکز جامع مانند مرکز جامع MS و مرکز جامع سوختگی نیاز دارد تا علاوه بر درمان، توانبخشی هم در آن صورت گیرد. درمان بیماریهایی مانند MS به صورت تیمی است تا عوارض آن بیشتر نشود.