شتاب‎زدگی در اجرای طرح پزشک خانواده / نبود مدل‎های مشابه در طرح پزشک خانواده مازندران و فارس

مازندشورا: شتاب‎زدگی طرح پزشک خانواده و نبود مدل‎های مشابه و زیرساخت‎های یکسان در حوزه پزشک خانواده از مواردی بود که در همایش پزشک خانواده از سوی استان‌های فارس و مازندران مطرح شده است.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از ساری، دومین همایش پزشک خانواده شهری صبح و عصر امروز در مجتمع پیامبر اعظم(ص) دانشگاه علوم پزشکی مازندران با حضور 630 پزشک عمومی طرح پزشک خانواده برگزار شد.

در این همایش رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار کرد: طرح پزشک خانواده در ابتدا دارای ابهاماتی بود، باید بستر لازم فراهم می‎شد، فرهنگ‎سازی مناسبی نیز صورت می‌گرفت و زیرساخت‎های اولیه آماده بود اما به‎مرور زمان اوضاع بهتر شد.

قاسم جان‎بابایی افزود: تجمیع بیمه‎ها نیز یکی از مهم‎ترین مسائل در طرح پزشک خانواده است که آنها در مجموع توانستند همراهی خوبی داشته باشند؛ البته معتقدیم در زمان اجرای طرح پزشک خانواده شهری باید موانع برطرف می‎شد و نیاز به حمایت کشوری و استانی در بخش بیمه داشتیم که تا حدودی انجام گرفت اما هنوز تجمیع بیمه‎ها را نداریم.

وی گفت: تغییر الگوی رفتار پزشک یکی از تغییرات ضروری بود که سرانجام این موضوع اتفاق افتاد و انگیزه عمومی برای مراجعه به پزشکان عمومی نیز ارتقا یافت؛ پزشکان از حالت درمان‎محوری به‎سمت مشاوره و سلامت‎محوری رفتند، اکنون تعداد زیادی از دیابتی‎ها و افراد دارای فشار خون بالا مرتب برای مشاوره و نه برای دریافت دارو به پزشک خود مراجعه و به او اعتماد می‌کنند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه داد: در بحث ارجاع و نظام سطح‎بندی نیز دارای موانعی هستیم که امیدواریم به‎مرور زمان برطرف شود.

* کاهش مصرف کورتون، سرم و آنتی‎بیوتیک‎ها با اجرای طرح پزشک خانواده

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به زیر پوشش قرار داشتن یک‌میلیون و 600 هزار مازندرانی در طرح پزشک خانواده شهری اظهار کرد: در حال حاضر 613 پزشک خانواده شهری به‎همراه 576 کارشناس مراقب سلامت در دانشگاه‎های علوم پزشکی بابل و مازندران داریم که 130 پزشک در بخش دولتی فعالیت می‌کنند.

محسن اعرابی بیان کرد: از 613 پزشک خانواده شهری در مازندران، 142 نفر آنها تک‌شیفت و بقیه در دو شیفت فعالیت دارند و ساعت کاری همه پزشکان نیز مشخص است.

وی با اشاره به اهمیت پزشک خانواده گفت: به‎دلیل اینکه پزشک خانواده از درمان‎محوری به‎سمت سلامت‎محوری گام برداشته است؛ کاهش تجویز آنتی‌بیوتیک، سرم‎ها و کورتون را در نسخه‎های پزشکان داشتیم.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد: جمعیت هدف نیز همواره مورد ارزیابی قرار می‎گیرند؛ به‎عنوان نمونه 383 هزار نفر در شهرها ارزیابی خطر شدند و 86 درصد آنها سطح خطر کمتر از 10 درصد داشتند.

اعرابی گفت: در مازندران با تمام سختی‌هایی که وجود دارد، پزشکان خانواده فرانشیز نمی‌گیرند اما نیازمند حمایت ویژه هستند و امیدواریم هر ماه، 80 درصد پرداخت‌ها در بخش پزشکان خانواده اتفاق بیفتد.

*  اعتبار کلی طرح پزشک خانواده 2100 میلیارد تومان است

قائم مقام و معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: میزان هماهنگی در مازندران در پزشک خانواده شگفت‌آور است و پزشکان پای‌مردی خوبی را انجام دادند که این نشانه‎ای بر تلاش در جهت تثبیت پزشک خانواده است.

ایرج حریرچی اظهار کرد: مازندران یک استان پیش‎رو در طرح پزشک خانواده است، مسؤولان و مقامات سیاسی و مردم این استان نیز همکاری خوبی با یکدیگر دارند و الگوی شایسته‎ای برای ارائه خدمات بهداشتی مناسب به جامعه هدف هستند.

وی میزان اعتبار کلی طرح پزشک خانواده شهری را 2 هزار و 100 میلیارد تومان اعلام کرد که در آن قسمت از اعتباراتی که  اختصاص پیدا می‌کند، ابتدا سهم استان‌های فارس و مازندران مشخص می‎شود.

* طرح پزشک خانواده شتاب‎زده است

معاون امور اجتماعی و برنامه‎ریزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: تغییر در ساختار نظام سلامت و سیستم ارائه‎دهنده خدمت یکی از مواردی است که برای ارتقای حوزه سلامت باید انجام داد و معتقدیم یکی از اصلی‎ترین ارگان‎هایی که باید مورد توجه قرار بگیرد، پزشک خانواده است.

سعید نمکی افزود: عده‎ای گفتند که طرح پزشک خانواده باید کنار گذاشته شود، گروهی گفتند باید آن را توسعه دهیم و سؤال این است که چرا این طرح با تشت آرا از سوی تصمیم‎گیران مواجه شد؟

وی با بیان اینکه طرح پزشک خانواده بسیار شتاب‌زده است و چند سالی است که می‎گوییم یک کار عجولانه در حال شکل‎گیری است، گفت: البته این همانند بسیاری دیگر از کارهای شتاب‎زده بوده که زیربنای آن از قبل نهاده شده است اما از پزشکان خانواده که در این بلاتکلیفی از مردم دور نشدند، تشکر می‌کنیم.

معاون امور اجتماعی و برنامه‎ریزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: در دو استان فارس و مازندران مدل‎ها و نگاه‎های متفاوتی در پزشک خانواده داریم که حتی در بخش زیرساختی نیز مشابه یکدیگر نیستند.

نمکی ادامه داد: ردیف بودجه‎ای مشخصی در برنامه پزشک خانواده نداریم، اما روزگاری که بر ما می‌گذرد و در شکنجه‌گاه سختی که قرار داریم، باوجود نفت 25 دلاری، بودجه قابل توجهی را در بخش سلامت داشتیم.

وی بیان کرد: تردیدی نداریم که اگر نقصانی در طرح پزشک خانواده وجود دارد، از چیزی به نام «پزشک خانواده» نیست و راهی جز ادامه مسیر خدمت‎رسانی به مردم و ادامه طرح پزشک خانواده نداریم و می‎دانیم که حتی کشورهای دارای پنج برابر درآمد ناخالص ملی ایران نیز این‌چنین در بخش سلامت کار نمی‎کنند.

معاون امور اجتماعی و برنامه‎ریزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشکل سالمندی در کشور را یکی از چالش‎های بخش سلامت دانست و معتقد است؛ سالمندانی داریم که بدون جوانی پیر شده‌اند! مشکلات هزینه‎ای، آلودگی هوا و چالش‎های زیست‎محیطی نیز از دیگر مسائلی هستند که در بخش سلامت با آنها مواجه‎ایم.

نمکی در پایان از پزشکان خانواده خواست تا به واژه «پزشکان خانواده» بیشتر بیندیشند؛ بیمار محور فکر نکنند و خدمت‎محور و سلامت‎محور باشند.

* 140 پزشک خانواده شهری در مازندران تک‎شیفت کار می‎کنند

به گفته دبیر دومین همایش پزشک خانواده شهری مازندران در حال حاضر بیش از 600 پزشک خانواده شهری در این استان داریم که 80 درصد جمعیت مازندران برای درمان یا مشاوره به مطب‎های آنها مراجعه می‎کنند.

شاهین رسولی اظهار کرد: بیمه سلامت مطالبات ماه‎های دی و بهمن را پرداخت نکرده و بیمه تأمین اجتماعی نیز از آبان‎ماه تاکنون مطالبات را به پزشکان خانواده پرداخت نکرده است.

وی بیان کرد: 142 نفر از پزشکان خانواده مازندران در مطب خود به‌صورت تک‎شیفت کار می‌کنند.

به گزارش فارس، با وجود اینکه گفته می‎شود برای طرح پزشک خانواده در مازندران که به‎ازای هر 2 هزار و 500 نفر باید یک پزشک و مراقب سلامت داشته باشیم، تعداد پزشکان کافی است اما با توجه به جمعیت زیر پوشش که به 80 درصد می‎رسد، هنوز با کمبود 33 پزشک خانواده در مازندران مواجه‎ایم.

انتهای پیام/ 86001/ج40

خانواده مازندران پزشکان پزشکی سلامت اظهار معاون داریم دانشگاه درمان استان اجتماعی آموزش بهداشت وزارت نداریم ادامه همایش دارای جمعیت برنامه‎ریزی دومین بهداشتی اینکه عمومی مراجعه اجرای مشاوره داشتیم ابتدا مطالبات گزارش پرداخت تومان نکرده ارزیابی میلیارد می‎کنند مشابه مواجه‎ایم شتاب‎زده چالش‎های می‎شود یکدیگر میزان تک‎شیفت گفتند فعالیت الگوی اتفاق افزود درمان‎محوری تغییر تجمیع البته معتقدیم برطرف حمایت به‎سمت سلامت‎محوری مراقب می‎شد بیمه‎ها اعرابی اشاره به‎مرور تعداد امیدواریم کورتون دارند