به گزارش مازند شورا به نقل از جویبار نیوز علی شیرازی (عضو کمیسیون پایش تجارت خارجی مازندران) در نامهای به استاندار مازندران، خواستار توجه جدی ایشان به کشاورزان استان مازندران شدند، تا مازندارن با رفع موانع همچنان بتواند قطب کشاورزی باقی بماند.
متن کامل این نامه به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر فلاح استاندار محترم مازندران
باسلام واحترام
رجای واثق دارم که عزم شما برای توسعه اقتصادی استان راسخ وجدی است، اما بسیاری از مشکلات استان مازندران به دلیل عدم توجه کافی به منافع استان در عرصه ملی و سکوت مسئولان و نمایندگان استان و یا دفاع ناقص آنان بر پیکره اقتصاد استان ما وارد گردیده و هزینه آن را کشاورزان مظلوم و زحمتکشمان پرداخت نموده و مینمایند؛ به امید رفع برخی از این مشکلات به ویژه در امر صادرات مرکبات که ظاهرا دغدغه جنابعالی نیز میباشد به اهم موانع در این بخش اشاره نموده، امید است با تحقیق و تدبر بیشتر در جهت رفع آن همت گمارید:
1- مهمترین مولفه در زمینه صادرات عنصر "رقابت پذیری" میباشد و چون محصولات کشاورزی ما بویژه مرکبات درلیست "تعرفه های ترجیحی" تعیین شده از سوی سازمان توسعه تجارت کشور وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار ندارد از اینرو مشمول تخفیفات کمرگی در کشورهای صادراتی هدف نشده، بنابراین با محصولات مشابه کشورهای خارجی نظیر مرکبات کشور ترکیه که با تعرفههای ترجیحی به بسیاری از کشورهای حاشیه دریای خزر صادر میگردند قابل رقابت نمیباشد. بعنوان مثال به ازای هر کیلو کیوی و پرتقال صادراتی به کشور ازبکستان از صادر کننده کشور ما حدود یک دلار عوارض کمرگی میگیرند، اما تجار چینی و ترکیه ای بدلیل انعقاد توافقنامه ترجیحی از سوی کشورشان یا عوارض پرداخت ننموده و یا درحد ناچیزی عوارض پرداخت مینمایند. حل این مشکل در گرو پیگیری مجدانه شما و نمایندگان محترم مجلس می باشد.
2- استان مازندران که قطب کشاورزی میباشد حتی یک شرکت بینالمللی حمل و نقل با ماشینهای مجهز به سیستم سرمایشی ندارد و چون مرکبات بدلیل فساد پذیری میبایست سریعتر به بازارهای صادراتی هدف صادر گردند، صادرکنندگان ما یا رغبت صادرات را نداشته و یا معمولا از طریق استانهای دیگری مجبور به صادرات محصولات استان میشوند. بعنوان مثال استان ما رتبه اول در تولید کیوی را دارد، اما استان آذربایجان شرقی رتبه اول صادرات این محصول را به خودش اختصاص داده است؟! از اینرو می طلبد نسبت به رفع این مشکل نیز اقدام عاجل صورت پذیرد.
3- عدم بستهبندی استاندارد مرکبات و همچنین فقدان یک نهاد متولی در امر نظارت بر صادرات موجب معرفی بد محصولات ما در بازارهای کشورهای منطقه شدند.
4- مستحضرید که اکثر کشاورزان ما خرده مالک بوده و مرکبات نیز در یک فرصت زمانی محدود باید به فروش برسند متاسفانه در زمان فروش محصول، دولت هیج نرخی تعیین نمیکند، اما همین که دسترنج کشاورز به دست واسطهها افتاد و در آستانه شب عید، دولت قیمتهایی را تعیین میکند که سود آن به جیب واسطهها می رود. چرا هزینه تنظیم بازار کل کشور را کشاورز مازندرانی باید بپردازد چرا در زمان برداشت محصول نرخی تعیین نمیشود؟
5- عدم اعطای تسهیلات به صادر کنندگان نیز از دیگر موانع در امر صادرات است که اگر تسهیلاتی هم باشد، دوره بازگشت آن شش ماهه است و جالب اینکه بانک توسعه صادرات بعنوان متولی حمایت از صادرات! که معمولا وام ارزی میدهد، با محاسبه نرخ ارز آن را به صورت ریالی به صادرکننده پرداخت میکند و در هنگام بازپسگیری خود دلار را میخواهد(!) یعنی با تورم افسار گسیخته اگر صادر کنندهای وام 1000دلاری با نرخ مثلا 2000 تومانی بگیرد و در زمان بازپرداخت دلار 3000تومان باشد، باید به نرخ روز وامش را بپردازد که البته بسیاری از صادر کنندگان ما از این بابت ورشکست شدهاند.
6- گرانی نهادههای کشاورزی و عدم تخصیص یارانه به آن خود موجب بالا رفتن هزینه تولید میشود، از طرفی نیز در داخل کشور تدبیری نشده که محصولات مستقیما به دست مصرف کننده برسد و این امر باعث شده که کشاورز ارزان بفروشد و مصرف کننده گران بخرد و دلال و واسطه بدون هیچ زحمتی سود کلان ببرد. جالب این است که کشوری مثل ترکیه در کشورهای حاشیه دریای خزر مراکز فروش با تجهیزات کامل برای محصولات کشاورزی خود دایر نموده اما در داخل کشور ما نه تنها برای عرضه مستقیم محصولات کشاورزی تدبیری صورت نگرفته است، بلکه دولت نسبت به وارادات بیرویه همین محصولات در هنگام برداشت آن مبادرت مینماید که بزرگترین ضربه بر پیکره کشاورزی استان ما میباشد.
7- مسئولین متولی و تصمیمگیر که در دهه 60 مازندران را قطب کشاورزی دیدند و از استقرار صنایع در استان جلوگیری نمودند از تبعات بد این تصمیم غیر منطقی موجب شد، حتی صنایع وابسته به کشاورزی هم در استان استقرار نیابد که امروز مرکبات وابسته به مصرف خام نباشند اعطای تسهیلات و حمایت در این بخش بسیار میتواند موثر و کارگشا باشد.
خلاصه اینکه استاندار محترم، مجموعه عوامل فوق موجب گردیده استان مازندران که زمانی سالانه 15000 تن صادرات مرکبات داشت در سال گذشته 2500 تن صادرات داشته باشد و این به معنای از دست دادن میلیونها دلار درآمد کشاورزی استان است و به دلیل اینکه در حال حاضر کشاورزی استان ما صرفه اقتصادی ندارد، از اینرو کشاورزان ما هر روز محرومتر شده و کشاورزی استان در حال نابودی است و علت اینکه هر روز شاهد تغییر کاربری گسترده اراضی و رشد ویلاسازی و تبدیل کشاورزان به سرایداران خوش نشینها هستیم، در همین نکته است و حل این مشکل عزم راسخ شما و نمایندگان استان را می طلبد.
علی شیرازی
کارشناس ارشد جامعه شناسی
عضو کمیسیون پایش تجارت خارجی استان