مازندشورا: به گزارش ایرنا و براساس اعلام اداره کل هواشناسی ،متوسط بارش هفت ماه سال زراعی 95-96در استان حدود 447میلی متر بوده که نسبت به دوره بلند مدت حدود 12درصد و نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته حدود 24درصد کاهش نشان می دهد.
بنابر این گزارش در این مدت تنها در سه ایستگاه نوشهر، سیابیشه و آمل به ترتیب حدود 10، 2 و یک درصد نسبت به دوره بلند مدت افزایش بارش اتفاق افتاد و بیشترین کاهش هم به ترتیب دشت ناز 34، گلوگاه 32 ،بندر امیر آباد 28، کیاسر 27 قراخیل قائمشهر 16 و ساری 13درصد بوده است.
**کاهش 23درصدی متوسط حجم روان آب هفت رودخانه دائمی و مهم مازندران
بر اساس اعلام دفتر مطالعات شرکت آب منطقه ای مازندران حجم آبدهی هفت رودخانه مهم استان از جمله نکا رود، تلار ،چالوس ، چشمه کیله ، هراز ، بابلرود، و تجن یکهزارو 180 میلیون متر مکعب بوده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته 23درصد و در مقایسه با دوره شاخص درازمدت ،34درصد کاهش نشان می دهد.
همچنین وضعیت تغییرات حجم آبخوان آب زیرزمینی فروردین ماه امسال در مقایسه با ماه اسفند گذشته حدود 6 میلیون متر مکعب کاهش و در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته 38 میلیون متر مکعب کاهش یافته است.
کاهش بارندگی و تغییر الگوی بارش، کم شدن دبی آب رودخانه ها، پایین رفتن ایستایی آبهای زیرزمینی و پیشروی آب شور به آب شیرین در سواحل نشانه های پیشروی خشکسالی در استان مازندران است.
خشکسالی سال های گذشته موجب برداشت های بی رویه از چاهها ،چشمه ها و سفره های زیر زمینی در زمین های شرق مازندران شده است و تنها افزایش میزان بارندگی در ارتفاعات و مناطق کوهستانی می تواند جان دوباره ای به آنها بدهد.
به دلیل نوع محصولات کشاورزی استان (برنج ، گندم دیم، سیفی جات و باغات) ضریب حساسیت استان مازندران به خشکسالی بسیار بالاست، بدین معنا که بر خلاف استان های دیگر، خشکسالی خفیف تهدید بزرگی برای کشاورزی و اقتصاد مرتبط با آن در استان مازندران خواهد بود.
مازندران دارای 2سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک با ظرفیت 324 میلیون مترمکعب و وجود 800 قطعه آببندان با ظرفیت 350 میلیون متر مکعب از مهم ترین منابع تامین آب شالیزارهای استان محسوب می شوند.
حجم بارندگی سالانه در مازندران 15 میلیارد متر مکعب برآورد می شود که حدود 9 میلیارد متر مکعب آن طبق آمارهای رسمی شرکت آب منطقه ای و هواشناسی تبخیر می شود و تنها حدود شش میلیارد متر مکعب آن در دسترس قرار می گیرد که از این میزان چهار میلیارد متر مکعب آب های سطحی است.
استان مازندران با داشتن بیش از 300 هزار هکتار زمین کشاورزی و 160 هزار هکتار باغ در تولید هفت نوع محصول رتبه اول و هشت نوع دیگر رتبه دوم و سوم کشور را دارد.
خبرنگار: سید رضا هاشمی کروئی **انتشار دهنده: سید محسن حسن نیا
6990/1899