آب‌گیری سد گلورد در مازندران/ زیرساخت‌ها متناسب با  نیازهای توسعه پیدا نکرد

مازندشورا: با وجود آنکه سرانه آب مازندران از سرانه کشوری بالاتر است ولی مشکلات زیادی در تامین آب بخش‌های کشاورزی، صنعتی و شرب داریم و در عین حال موضوعات زیست محیطی و فاضلاب در جای خود مهم است اما مشکلات تامین آب به علت نبود زیرساخت‌ها در حوزه تامین، انتقال و توزیع آن در حوزه‌های کشاورزی است

مازندشورا:  محمدابراهیم یخکشی، عصر سه‌شنبه، در مراسم آبگیری سد گلورد در شرق مازندران که با حضور وزیر  نیرو برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس، شهدای مدافع حرم و شهدای منطقه هزار جریب نکا، اظهار کرد: روز پرشعفی برای ما است، از حضور مقام عالی وزارت که با حمایتشان توانستیم سد را به مرحله آبگیری برسانیم، همچنین از حمایت‌های استاندار و رئیس کل دادگستری استان و پیگیری‌های مهندس شاعری عضو مجمع نمایندگان استان، برای اجرای این پروژه عظیم قدردانی می‌کنم.

وی در ادامه ضمن گرامیداشت یاد وخاطره شهدای پیرامونی سد، شهیدان دومهری و شهید قربانی که مقبره آنها به جای دیگر جابه‌جا شده است، گفت: از همراهی و همکاری همه دستگاه های اجرایی در اجرای این طرح تشکر و قدردانی کرد.

مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران، اظهار کرد: با وجود آنکه سرانه آب مازندران از سرانه کشوری بالاتر است ولی مشکلات زیادی در  تامین آب بخش‌های کشاورزی، صنعتی و شرب داریم و در عین حال موضوعات زیست محیطی و فاضلاب در جای خود مهم است اما مشکلات تامین آب  به علت نبود زیرساخت‌ها در حوزه تامین، انتقال و توزیع آن در حوزه‌های کشاورزی است.

یخشکی اضافه کرد: به نظر من این مشکلات یک عقب‌ماندگی تاریخی در مازندران محسوب می‌شود .

وی با بیان اینکه مازندران بیشترین برنج کشور  را تولید می‌کند و در کشاورزی رتبه‌های برتر دارد، ادامه داد: در حوزه جمعیتی هم آمار شناور زیادی داریم که نیاز به زیرساخت دارد، در حالی که زیرساخت‌ها متناسب با  نیازهای توسعه پیدا نکرده است .

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران، با اعلام اینکه در حوزه تامین آب توانستیم تنها ۲درصد آبها را تنظیم و مهار کنیم، افزود: کشاورزی غالب استان، شالی است که باید در بخشی از سال آب برای آن ذخیره شود تا پاسخگو باشیم، در صورتی که در این بخش  مشکلاتی داریم و در عین حال در حوزه‌های تقسیم و  توزیع آب کشاورزی تنها حدود ۱۵ هزار شبکه مدرن در حال بهره‌برداری داریم که باید توسعه یابد.

یخشکی، در ادامه با تصریح اینکه همه این مشکلات  به این معنا نیست که کاری نکردیم، گفت: با همکاری مقام عالی وزارت و با حمایت‌های  شرکت مادر تخصصی، برنامه‌های مفصلی طراحی شده؛ به این منظور تامین آب از حالت منابع زیرزمینی به منابع سطحی و رودخانه‌ها تغییر پیدا کرده است و  ۹ مجتمع آبرسانی  شهری- روستایی  راه اندازی شد  و از آنجایی که ۴۵درصد جمعیت استان روستایی هستند، طرح مجتمع آبرسانی حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه طبق برنامه‌ریزی انجام شده در بحث سدسازی، ۹ درصد تنظیم آب داریم، افزود: البته برنامه‌ریزی ما بر این است که به ۴۲درصد برسیم؛ ۱۰ سد در حال بهره‌برداری، حدود ۹درصد را تنظیم و سه سد در حال ساخت هزار، گلورد،  تکمیلی البرز و چالوس حدود ۲۲تا ۲۳ درصد را تنظیم و ۱۰ سد در حال مطالعه نیز ۱۰درصد دیگر را تنطیم می‌کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران،  به  برنامه‌ریزی در بخش شبکه آبیاری ۲۰۰ هکتار  از سطح اشاره کرد و گفت: ۱۷۰ هزار هکتار را در دست ساخت داریم که وزارت نیرو و مجموعه دولت در استان با هدف‌گذاری مشخص این برنامه ها را محقق خواهند کرد .

یخشکی احداث سد گلورد را مطالبات مردمی منطقه خواند و گفت:  امروز با آبگیری  این سد این مطالبه مردمی که جزو آرزوهای دیرینه مردم منطقه است، برآورده می‌شود زیرا سد گلورد در منطقه‌ای با مشکلات جدی آب قرار دارد؛ منطقه شرق مازندران منطقه کم آب و تنها دشت ممنوعه‌ی آب زیرزمینی شمال کشور در این منطقه قرار گرفته و به واسطه همین محدودیت‌ها  سه شهرستان بهشهر، نکا و گلوگاه همیشه مشکلات آب شرب و کشاورزی داشته‌اند.

این مسئول با اشاره به اینکه کشاورزی شغل غالب مازندران و معیشت مردم و از این جهت دارای اهمیت است، افزود: با توجه به مشکلات یاد شده احداث و آبگیری این سد می‌تواند به رفع مشکلات آبی این شهر کمک کند.

یخشکی در بخشی دیگری اهداف اجرایی سد گلورد شرق مازندران را برشمرد و گفت:  نخستین هدف تامین آب شرب شهرهای بهشهر، نکا و گلوگاه است که برای رفع این مشکل ردیف اجرایی این طرح هم داده شد که همزمان با آبگیری  آبرسانی که اعتبار آن ۳۰۰ میلیارد تومان است را خواهیم داشت.

 وی در ادامه با بیان اینکه  هدف دوم از اجرای سد گلورد  تامین آب کشاورزی است، ادامه داد:   خوشبختانه در پایین دست ۲۵ هزار شبکه در دست اجرا که بخش عمده آن آماده بهره برداری است که با ساخت سد این شبکه بهره‌برداری می‌شود.

این مسئول اقدامات انجام شده در حوزه سدسازی و آبرسانی را نشان از اهمیت و توجه ویژه دولت به این بخش عنوان کرد و گفت: هدف دیگر از احداث سد گلورد، کنترل سیل شهر نکا  که در گذشته سیل‌های مهیبی در این شهر با بیش از ۳۰ کشته داشته است .

یخشکی، هدف دیگر را در قالب افزایش کارایی آب از سد و تولید برق عنوان کرد و افزود: به این منظور یک نیروگاه ۴ مگاواتی در منطقه سد در حال احداث است.

وی ایجاد فضای تفریحی توریستی را دیگر کاربری سد گلورد عنوان کرد و افزود: اصولاً سدهای استان مازندران چند منظوره بوده و برای اجرای این هدف در پیرامون سد،  مشاور طرح گرفته شده و در عین حال به  بحث بهبود شبکه زیست محیطی هم توجه شده است.

 این مسئول درباره مشخصات فنی سد گلورد شرق مازندران گفت: حجم تنظیمی سد ۱۰۰ میلیون  متر مکعب، سد گلورد سنگ ریزه‌ای با رویه بتی و جزو چهار تا پنج سد کشور با این ویژگی است، تاکنون  حدود ۲۳۰ میلیارد تومان برای احداث ساختمان سد هزینه شده  است.

یخشکی ادامه داد: یکی از بحث‌های مطرح شده آب‌بندی رویه بتنی است، مواد درز بند هم از خارج وارد شده، ۵ کیلومتر تونل حفاری شده است و با توجه به پیچیدگی سدها، این سد هم حساسیت خود را دارد  که در سال گذشته برای این موضوع اعتبار گرفته شده است.

وی در پایان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید  مهندس فروزان عضو هیات مدیره شرکت آب منطقه‌ای مازندران و معاون طرح و توسعه و مجری این طرح که در حادثه منا به شهادت رسیدند، گفت: روستاییان منطقه در اجرای طرح  همکاری خوبی داشتند و  مقبره‌ی  شهیدی  هم که در محل سد واقع می شد با تکریم توسط اهالی جابه جا شد و البته  یک جاده جایگزین بالادست هم از مطالبات مردمی است که  با دستوری که مقام عالی وزارت در این سفر دادند به سرعت اجرایی خواهد شد.

 به گزارش مهر؛ در این مراسم از خانواده شهیدان دومهری و قربانی با حضور وزیر نیرو، استاندار مازندران و نماینده مردم بهشهر، نکا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی و مسئولان  استانی و محلی  با اهدای لوح سپاس تقدیر به عمل آمد.

مازندران گلورد منطقه کشاورزی تامین مشکلات استان ادامه یخشکی داریم احداث اجرای اینکه منطقه‌ای افزود شهدای اجرایی تنظیم وزارت بهره‌برداری آبرسانی برنامه‌ریزی اهمیت توسعه همکاری مسئول گرامیداشت آبگیری عنوان بهشهر گلوگاه مردمی گرفته مدیرعامل زیرزمینی گذشته مجتمع تومان میلیارد سدسازی مطالبات آبگیری  اعتبار اشاره زیرساخت‌ها استاندار مهندس قدردانی شهیدان توانستیم اظهار گزارش مراسم خاطره دومهری قربانی تولید می‌کند منظور حوزه‌های توزیع سرانه زیادی محیطی منابع