مازندشورا: سوادکوه - تابستان گردی در پارک جنگلی جوارم سوادکوه فرصتی برای استفاده از اوقات فراغت است. خانواده هایی که به دور از هیاهوی شهر به دامن طبیعت پناه آورده اند.

مازندشورا:خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: آخر هفته‌های تابستان، ایام فراغت عمومی است و در گوشه و کنار شهرها، هرکجا که بتوان فضایی سبز یافت، مکانی برای گذران اوقات فراغت بسیاری از خانواده‌هاست و پارک‌های جنگلی، مکان‌های مناسب‌تری برای گذران اوقات فراغت هستند، چراکه وجود امنیت، مکان‌هایی برای رفع مایحتاج ضروری و امکان اسکان شبانه، آن‌ها را از دیگر مناطق جنگلی متمایز می‌سازد و هم اینکه استفاده از آن‌ها موجب آسیب کمتر به محیط‌زیست خواهد شد.

یکی از این پارک‌های جنگلی، پارک جنگلی جوارم سوادکوه است؛ پارک درشیب ملایمی واقع‌شده و با هر پیچ جاده، می‌توان دید که جمعی بساط اسکان موقت خود را در آلاچیق‌ها یا روی سبزه‌ها و زیر سایه درختان پهن کرده‌اند، اما در برخی نقاط تجمع مسافران بیشتر است و همین مکان‌های شلوغ‌تر در این پارک، مخاطب شش‌ساله طرح پارک پاک است؛ برنامه‌ای فرهنگی که امکان تفریح سالم را برای تمام خانواده‌ها مهیا می‌کند و با آسیب‌شناسی محیطی سعی در رفع آسیب‌های اجتماعی در قالب بازی و نمایش، خلق لحظات خوش و اوقات فراغت پربار برای تمام سنین دارد.

از صبح همگام با گروه وارد پارک می‌شوم، امروز کمپ سوم شلوغ‌ترین بخش پارک جوارم است و گروه بساط خود را در همان‌جا برپا می‌کند؛ عده‌ای مشغول پهن کردن موکت‌ها زیر سایه درخت‌ها هستند و با زنجیرهای پلاستیکی رنگی، محیط مهدکودک گونه‌ای را برای جذب کودکان فراهم، عده‌ای بساط سیستم صوتی و بخش رادیو پارک را راه‌اندازی می‌کنند و روحانی گروه نیز در قسمت مشاوره دینی و خانوادگی مستقر می‌شود و به سؤالات مخاطبان پاسخ می‌دهد.

آن‌هایی که برای اولین بار به این پارک آمده‌اند؛ کنجکاوانه به این تکاپو می‌نگرند و کودکانی که هفته‌های گذشته نیز به اینجا آمده بودند، از همین حالا به‌صف شدند و منتظر باز شدن ایستگاه غنچه‌های بارانی هستند.

برنامه پارک آغازشده و صف کودکان برای نقاشی صورت، به‌پیش می‌رود و بچه‌ها طرح‌های خود را انتخاب می‌کنند و بعد از اتمام، با صورت پروانه‌های خندان و خرگوش‌های بازیگوش به سمت ایستگاه نقاشی می‌روند و مشغول نقاشی می‌شوند.

پارک جوارم در منطقه سوادکوه به‌عنوان نقطه آسیب‌پذیر فرهنگی شهرستان شناسایی و تصمیم بر این شد تا برای انجام کار فرهنگی به این منطقه بیاییم

حسین قاسمی، در گفتگو با خبرنگار مهر، بابیان اینکه از طرف کانون فرهنگی تبلیغی عماریون که یک کانون مردم‌نهاد است، در پارک‌ها کار فرهنگی انجام می‌دهند، گفت: با تشکیل اتاق فکر و موقعیت‌یابی انجام‌شده، پارک جوارم در منطقه سوادکوه به‌عنوان نقطه آسیب‌پذیر فرهنگی شهرستان شناسایی و تصمیم بر این شد تا برای انجام کار فرهنگی به این منطقه بیاییم.

مسئول اجرایی برنامه در شهرستان سوادکوه با اشاره به اینکه این برنامه فرهنگی به مدت شش سال از ابتدای تابستان هر پنج‌شنبه و جمعه در سراسر استان در حال اجراست، در رابطه با انجام این طرح در سوادکوه گفت: امسال طرح بانام باران تابستانی سوادکوه، با هفت آیتم در حال اجراست.

قاسمی هفت آیتم برنامه را غنچه باران (مهدکودک)، آوای باران (رادیو پارک)، باران رحمت (اقامه نماز)، مشاور باران (مشاوره مذهبی، اجتماعی و خانوادگی)، بازی باران (هفت‌سنگ، طناب‌کشی، دارت، کیسه، وسطی در بخش بزرگ‌سالان)، نمایش باران و مرد بارانی برشمرد و گفت: مرد بارانی نماد مرد محلی مازندرانی که با پوشش و گویش محلی به‌نوعی بازگوکننده فرهنگ سنتی این دیار است.

وی بابیان اینکه موضوع نمایش با توجه به اقتضای روز، مشخص می‌شود، افزود: به‌طور مثال اگر مشاهده کنیم که مسافران زیاد از قلیان استفاده می‌کنند، یا به‌جای استفاده از طبیعت بیشتر سرگرم گوشی همراه هستند و یا وضعیت حجاب مناسب نیست، به هرکدام از موضوعات به فراخور محیط می‌پردازیم و یا به آسیب‌های مهم که در سطح کلان مطرح هستند مانند طلاق و اعتیاد پرداخته می‌شود.

قاسمی بابیان اینکه اعضای گروه، بدون چشمداشت به مسائل مالی و برای اجرای فرامین رهبری و کار تمیز فرهنگی، به اجرای برنامه می‌پردازند، افزود: هدف ما این است تا مسافران احساس امنیت کنند و فضای پارک به‌گونه‌ای باشد که همه اقشار بتوانند از این فضا استفاده کنند و مختص به یک قشر خاص نباشد و با حضور ما فضا برای افراد ناهنجار و هنجارشکن، ناامن‌شود.

وی با اشاره به اینکه در طی ۵ سال گذشته که با عنوان پارک پاک در حال کار بودیم، هر آیتمی غرفه بندی و در یک مکان ثابت بوده است، افزود: اما امسال با تغییر روش، به‌جای اینکه مردم نزد ما بیایند ما به سراغ آن‌ها می‌رویم و در هرجایی از پارک که جمعیت بیشتری حضور دارند ما در همان نقطه برنامه را اجرا می‌کنیم.

بخش صبحگاهی مهدکودک تمام‌شده و کودکان پر از شوق و شور منتظر اعلام اسامی برندگان نقاشی هستند و رادیو پارک در حال اعلام اسامی برندگان که تمام کودکان شرکت‌کننده در مسابقه نقاشی بودند، است و جایزه خود را از روحانی مجموعه دریافت می‌کنند و باذوق تمام گوشه‌ای می‌ایستند و مشغول باز کردن جایزه‌شان می‌شوند.

کمی بعد با صدای اذان، بخش باران رحمت آغاز و نماز به جماعت اقامه می‌شود و با صحبت روحانی در رابطه با موضوع روز، بخش صبحگاهی برنامه تمام می‌شود. هنوز یک ساعت به آغاز برنامه عصر مانده است و کودکان، هر از چند گاهی می‌آیند و زمان شروع برنامه را جویا می‌شوند و بلافاصله با اعلام شروع برنامه عصر پارک توسط رائو پارک به سمت اینجا می‌دوند و هرکدام در بخشی به‌نوبت منتظر می‌شوند، تا بازی‌های آغاز شوند.

مسئول بخش غنچه‌های باران، در گفتگو با خبرنگار مهر، بابیان اینکه این بخش از برنامه شامل بازی ماروپله اسلامی، بادکنک، نقاشی، نقاشی صورت است، در رابطه با مسابقه بادکنک گفت که این مسابقه مربوط به آیات و حدیث می‌شود که بچه با ترکاندن بادکنک و جمله‌بندی حدیث را کامل می‌کنند.

عفت قاسمی، بابیان اینکه استقبال کودکان از شهرهای مختلف کشور و خود شهرستان بسیار خوب بوده است، افزود: حتی افرادی که سال‌های قبل به اینجا آمده بودند، امسال نیز برای این برنامه به این پارک آمده بودند.

وی بابیان اینکه ماروپله اسلامی به‌صورت نمادین خوب بودن و دوری از بدی را به کودکان یاد می‌دهد و ما هم به کودکان در حین بازی توضیح می‌دهیم، افزود: به‌واسطه این بازی کودکان یاد می‌گیرند که رفتارهای ناپسند اخلاقی موجب عقب‌گرد در زندگی و رفتارها و اعمال خوب موجب پیشرفت و حرکت روبه‌جلو خواهد شد.

مسابقات بازی بزرگ‌سالان هم آغازشده و گروه‌گروه در بخش زنانه و مردانه اسم می‌نویسند و بازی با اعلام مرد بارانی آغاز می‌شود.با اعلام مسئول گروه نمایش، مشخص شد که این صحنه یک نمایش خیابانی بوده و تلنگری برای جمع شاد که لحظه‌ای به فکر روند که اعتیاد چقدر زود می‌تواند یک جمع شاد را غمگین و فرصت‌ها را تباه سازد.

عباس میار، در گفتگو با خبرنگار مهر، نمایش خیابانی را یکی از مؤثرترین راه‌ها برای آموزش دانست و گفت: در این نوع نمایش، ما به‌جای اینکه منتظر باشیم مردم به سراغ ما بیایند ما وارد اجتماع شده و نمایش اجرا می‌کنیم.

مسئول بخش نمایش بابیان اینکه ساختارهای مختلفی برای اجرای نمایش خیابانی وجود دارد، گفت: ما با توجه به موقعیت گاه اعلام می‌کنیم که نمایش خیابانی انجام می‌شود و گاهی هم اعلام نمی‌شود و مردم احساس می‌کنند که برداشتی از یک زندگی و واقعیت است و خودشان را درگیر ماجرا کرده و ما هم سعی می‌کنیم مردم را درگیر ماجرا کنیم، چراکه نمایش برای مردم و هدف تأثیر بروی آن‌هاست، اما این نوع نمایش تهدیدات خاص خود را دارد و پیش‌آمده که بازیگران ما در حین اجرای نمایشک تک هم خورده‌اند.

سناریوها بر اساس بازخورد مردم از پیش مشخص‌شده و به عبارتی بیش از ۸۰ درصد دیالوگ‌ها در صورت ورود مخاطب به بحث پیش‌بین و مشخص است

میار در رابطه با درگیر شدن مردم و نوع سناریوها گفت: سناریوها بر اساس بازخورد مردم از پیش مشخص‌شده و به عبارتی بیش از ۸۰ درصد دیالوگ‌ها در صورت ورود مخاطب به بحث پیش‌بین و مشخص است.

وی بابیان اینکه موضوعات ما بیشتر در رابطه با آسیب‌های اجتماعی و سبک زندگی ایرانی و اسلامی است، افزود: این نمایش‌ها نوعی مقابله با تهدید رسانه‌های غرب و تم‌ها برگرفته از واقعیت‌های زندگی است.

مسابقات همچنان با شور و هیاهوی زیاد در حال انجام است؛ مسابقه دو با کیسه، پر از تحرک و شادی و مسابقه طناب‌کشی که روحیه مشارکت جمعی و شادمانه را در میان اعضای گروهی که تا پیش‌ازاین شناختی از هم نداشته‌اند، ایجاد کرده است و این بخش‌ها نیز با اهدا جوایز به برندگان تمام می‌شود.

با غروب آفتاب، یک روز دیگر از پارک باران در منطقه سوادکوه تمام می‌شود و پس از اقامه نماز مغرب، گروه کم‌کم وسایل خود را جمع می‌کند تا برای آخر هفته‌ای دیگر آماده شود، و با تمام سختی‌ها امیدوارند که گام‌های کوچک اما پیوسته‌شان، بنای فرهنگی جامعه را پربارتر سازد.

نمایش اینکه برنامه فرهنگی باران کودکان بابیان سوادکوه نقاشی اعلام افزود جوارم مسابقه رابطه منطقه منتظر می‌شوند بارانی شهرستان زندگی استفاده جنگلی اجرای فراغت خیابانی مسئول قاسمی می‌کنیم برندگان اقامه اینجا امسال خانوادگی گفتگو خبرنگار اسلامی بیشتر مخاطب آسیب‌های مسافران درگیر اوقات سناریوها اجتماعی آن‌ها روحانی به‌جای بادکنک رادیو مهدکودک مشغول مشخص‌شده عبارتی موضوعات پیش‌بین هرکدام اعتیاد دیالوگ‌ها احساس ماروپله بیایند صبحگاهی مسابقات اسامی بازخورد ماجرا اعضای آسیب‌پذیر امکان امنیت اسکان می‌کند عده‌ای چراکه مکان‌های هفته‌های طبیعت تابستان گذران پارک‌های مشاوره می‌دهد اشاره کانون اجراست طناب‌کشی بزرگ‌سالان تصمیم شناسایی ایستگاه گذشته غنچه‌های آغازشده به‌عنوان موضوع