آداب و رسوم سنتی مازندران غربیه در وطن

مازندشورا: ساری – ایرنا - کمرنگ شدن رسوم و سنت مازندرانی در سرزمین مادریش را می توان در کم فروغ شدن برگزاری این آداب و سنت ها دید تا بدانجا که عدم آگاهی افراد با آنها غربیگی در موطن را برای آنها رقم زده است .

مازندشورا: رسوم و سنت های کهن در همه جای دنیا نشانگر هویتی جوامع است ، شناسنامه ای که هیچگونه نمود مادی خارجی ندارد و در هر حالتی اعم از حاضر و غایب ، می تواند معرف شخصیت آن جامعه باشد.
حفظ این نشانگر هویتی ، ضروری ترین اقدام برای حفاظت از میراث ، آداب ، رسوم و فرهنگ هر منطقه است و مهم تر از همه بیشترین نقش را در انسجام و پیوستگی اجتماعی بر عهده دارد.
به فراموشی سپرده شدن رسوم و سنت کهن به دلیل فرهنگی بودن آنها برایش مقیاس و یا میزانی وجود ندارد اما با نگاهی به رفتار غالب مردم مازندران یا این رسوم را به یاد ندارند و اگر هم به یاد دارند تنها با این حس که یکسری کارها را برحسب عادت و بدون اطلاع درست از آن انجام می دهند ، می توان دید .
در حالیکه بسیاری از رسوم و سنت مازندرانی ریشه و سابقه ای در فرهنگ منطقه دارند به طوریکه در برگزاری این رسوم سعی شده تا فرهنگ جامعه این استان به نمایش گذاشته شود .
تیرگان ، 26 عَیدِماه یا عید مردگان ، نوروز بل ، نورگون ، جشن های خرمن و نشا ، مراسم های مخصوص مازندران که هرچند هنوز ردپایی از آنها در خانواده های این خطه از شمال کشور دیده می شود که به اظهار نظرکارشناسان و پژوهشگران حوزه علوم اجتماعی ، شناخت درست و صحیح مردم از این آداب و رسوم می تواند در پایداری آن تاثیر بگذارد .
پژوهشگران و کارشناسان آیین و رسوم کهن مازندران تاکید برای احیای آیین ها و سنت های این استان را به آن پیوستی با عنوان 'ضرورت آگاهی بخشی به مردم ' زده اند تا با این کار حساسیت بیشتری را نسبت به آشنایی بیشتر جامعه در این خصوص را ایجاد بکنند .
*** کم اطلاعی ، رنج مضاعف بر گردن رسوم و سنت های کهن
یکی از پژوهشگران و کارشناسان حوزه فرهنگ مازندران به خبرنگار ایرنا گفت : هر یک از رسوم و سنن کهن این استان ریشه در فرهنگ و آداب این استان دارد .
فرهود جلالی هدف از برگزاری مراسم هایی درآمیخته با رسوم و سنت های کهن را به نوعی حفظ و انتقال فرهنگ و تمدن هر منطقه به نسل های بعدی برای باقی نگه داشتن یک فرهنگ ذکر کرد .
وی افزود : جدا از کمرنگ شدن انجام برخی رسوم و سنت های کهن در میان مردم مازندران آنچه در این میان مهم به نظر می رسد عدم شناخت و آگاهی از این آداب و سنت است .
جلالی با اشاره به اینکه هرچند اکثر آیین های مازندران ریشه تاریحی ندارد ، ادامه داد : اما دراین آیین ها بسیاری از آداب و رسوم استان گنجانده شده است که می تواند در انتقال این فرهنگ تاثیر بگذارد .
*** اجرای درست همراه با آگاهی پیوست ضروری برای احیای فرهنگ بومی
یکی دیگر از پژوهشگران فرهنگ بومی مازندران به خبرنگار ایرنا گفت که پررنگ تر نشان دادن رسوم و سنت استان باعث شده تا در گذر زمانه این فرهنگ ها از حافظه مردم پاک نشود .
محمدرضا حسن پور از نداشتن اطلاع و آگاهی کافی و درست از مسائل مربوط به فرهنگ و تمدن مازندران به عنوان آسیبی نام برد و افزود : اصلی ترین ضربه آن دور افتادن و بی اطلاعی نسل آینده از فرهنگ این استان است .
به گفته این پژوهشگر فرهنگ بومی همانطور که آیین و رسوم بومی استان طی سالها از میان رفت احیای دوباره آنها نیز نیاز به صرف زمان است تا با پختگی آیین ها و رسوم به نسل بعدی تحویل داده شود .
وی از اطلاع رسانی درست در خصوص مسائل فرهنگ بومی به عنوان بازگشت به اصل خویش ذکر کرد و گفت که این مساله می تواند باعث تعالی و ترقی رسوم و سنت های مازندران شود .
*** تشکل های مردمی شفابخش رسوم کهن
احمد ولیپور از فعالان حوزه آداب و سنت کهن مازندران از تشکل و اینجوهای فعال در حوزه فرهنگ و هنر به عنوان مجموعه هایی نام برد که می توانند در شناساندن و احیای این رسوم و سنت در جامعه تاثیر بگذارند.
وی با تاکید بر اینکه آداب و سنت کهن بخشی از شناسنامه هر منطقه و استانی به شمار می روند ، افزود : فعالیت این تشکل ها برای آگاهی بخشی به جامعه و مردم در خصوص این رسوم و سنت می تواند در حفظ شناسامه مناطق تاثیر بگذارد .
این پژوهشگر حوزه رسوم و سنت مازندران از آگاه نبودن مردم به عنوان عاملی تاثیر گذار در فراموشی فرهنگ وتمدن هر کشوری نام برد و ادامه داد : می بایست از تمامی ظرفیت های موجود در این بخش برای جلوگیری از این مساله استفاده کرد .
این عضو شورای سیاستگذاری روز مازندران گفت : از دهه 80 تاکنون اقدام جمعی تشکل های فرهنگی و هنری فعال مازنی در داخل و خارج از استان بر این بوده با برگزاری مراسم ها با هدف معرفی و شناساندن آداب و رسوم ها تاثیر بگذارند .
وی اظهار داشت : جشن های تیرماه سیزده شو ، 26 عَیدِماه ، خرمن ، نیشکر و دیگر مراسم از جمله برنامه های آیینی است که برای احیای آداب و رسوم در شهرها و روستاهای این خطه از شمال کشور برگزار می شود .
به گفته ولیپور ادامه دار و سریالی بودن برگزاری این آیین و مراسم ها باعث شده تا تلنگری به فرهنگ جامعه زده شد و به نوعی رجعت به اصل خویش را در آنان فراهم کرده است .
خبرنگار : فاطمه قنبری قادیکلایی ** انتشاردهنده : محسن حسن نیا
2096/1899

فرهنگي

آداب و رسوم

عدم آگاهي

مازندران

فرهنگ مازندران استان تاثیر جامعه آگاهی تواند مراسم عنوان احیای پژوهشگران برگزاری منطقه خبرنگار بگذارد افزود ادامه ندارد اطلاع ولیپور اطلاعی شناساندن بگذارند مساله مسائل اینکه جلالی ایرنا انتقال پژوهشگر اظهار اقدام اجتماعی ضروری شناسنامه نشانگر هویتی فراموشی فرهنگی شناخت کارشناسان هرچند عَیدِماه دارند بسیاری تاکید