مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، زندگی همه ما دارای سه مرحله کودکی، جوانی و پیری است که همه ما از مرحلهای به مرحله بعد قدم میگذاریم؛ در دوران کودکی به بازیهای کودکانه و رفتن به مدرسه، در جوانی ازدواج کرده صاحب همسر و فرزند میشویم و در مرحله آخر شاهد رشد و سیر تکامل فرزندان هستیم.
سالمند به فردی گفته میشود که پا به سن گذاشته و پیر و ناتوان است و چه زن باشد چه مرد نیاز به هم صحبت و پرستار دارد، اکثر سالمندان دارای فرزند هستند و برخی همسر یعنی هم صحبتی در کنار خود دارند، بحث در مورد آن دسته از افراد پیری است که به خانه سالمندان فرستاده میشوند و گاهاً فرزندانشان آنها را به خانه سالمندان میبرند.
خانه سالمندان مکانی است مجهز به امکانات و تجهیزات و پرستارانی برای نگهداری از افراد پیر و سالخورده که گفتنی است پرستاران به طور شبانهروز و از دل و جان آماده پذیرایی و پرستاری از سالمندان هستند که برخی از سالمندان برخلاف میل خود در این مراکز نگهداری میشوند، نمیتوان خدمات ارائه شده در مراکز نگهداری از سالمندان را رد کرد، ولی این افراد به تنها چیزی که در این دوران نیاز دارند، کانون گرم خانواده است.
فرد سالخوردهای را تصور کنیم که بدون رضایت از منزل شخصی خود به خانه سالمندان منتقل شده، کافی است فقط چند لحظه خودمان را جای او تصور کنیم... وقتی به دوران جوانیاش میاندیشد که فرزندش که پر از نیازهای فراوان و لحظه به لحظه بود با سختی و مشقت فراوان بزرگ کرده و سرو سامان داده است، اینک در این برهه از زمان که او نیازمند است و مهربانی پرستاران را نمیخواهد، ولی فرزندش این محبت را از او دریغ میکند و بیشتر محتاج نگاه دلسوزانه فرزندش است تا دلسوزیهای غریبهها.
هنگامی که افراد مختلف به دیدنشان آمده و یا برای دادن هدیه یا مصاحبت میآیند، برای لحظاتی چشمشان را میبندند و آرزو میکنند کاش به جای آنها فرزندشان را میدیدند، تنها کافی است برای چند لحظه خود را به جای پدر و مادر خود بگذاریم، همین برای ما کافی است که هیچگاه پدران و مادران خود را از کانون گرم خانواده دور نکنیم.
*افزایش جمعیت سالمندی
معاون توانبخشی بهزیستی مازندران در اینباره در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: سالخوردگی و سالمندی جمعیت از افتخارات بشری و دستاوردهای مهم کشورهاست و میتواند یک فرصت یا یک چالش بزرگ سیاسی، اقتصادی، بهداشتی و اجتماعی برای هر کشوری به شمار آید که از آن در ادبیات بینالمللی به عنوان «خاکستری شدن جمعیت» با «انفجار پدربزرگها و مادربزرگها» یاد میکنند.
قلندری با اشاره به اینکه سالمندان نیازها و مشکلات فراوانی دارند، اضافه کرد: بسیاری از این نیازها بین همه سالمندان در همه جای دنیا مشترک بوده و برخی از این نیازها با توجه به جوامع متفاوت است.
وی در مورد وضعیت سالمندی در مازندران، گفت: براساس سرشماری سال 90 بیش از 300 هزار نفر از جمعیت 3 میلیون نفری استان را افراد بالای 60 سال تشکیل میدهند که حدود 9.81 درصد جمعیت مازندران را شامل میشوند.
معاون بهزیستی مازندران با بیان اینکه جمعیت سالمند مرد مازندران 148 هزار و جمعیت سالمند زن 153 هزار نفر است، افزود: با توجه به متوسط رشد سالانه جمعیت 1.02 درصد و ضریب سالمندی مازندران 34.3 درصدی، مازندران از استانهای در حال پیر شدن کشور به شمار میرود.
قلندری یادآور شد: در حال حاضر 34 هزار و 982 نفر سالمند تحت پوشش بهزیستی مازندران قرار دارند که از این تعداد 16 هزار و 840 نفر زن و 18 هزار و 142 نفر مرد هستند.
وی با اعلام اینکه سالمندی و سالخوردگی در فرهنگ ما مساوی با خردمندی و فرزانگی است، تصریح کرد: هنوز هم در میان مردم پیر شدن همراه با کسب تجربههای فراوان است که براساس گزارشها از جمعیت 6میلیون و 400 هزارنفری سالمندان در کشور تنها کمتر از 0.2 درصد در خانههای سالمندان نگهداری میشوند که این امر نشان میدهد آنها در خانههای خودشان یا فرزندانشان هستند و هنوز جایگاه خود را دارند.
معاون بهزیستی مازندران با اشاره به اینکه به نظر میرسد برای سالهای آینده جمعیت سالمندی ایران افزایش یابد، اظهار کرد: باید از حالا به فکر باشیم و برنامهریزی کنیم تا بتوانیم نیازهای سالمندان به اموری از جمله بهداشت، رفاه، معیشت و مراقبت را برطرف کنیم.
قلندری در مورد مفهوم نشاط در دوران سالمندی بیان کرد: اگر منظور از نشاط، تحریک زیاد همانند جوانان است، باید بگوییم خیر چنین نشاطی کمتر دیده میشود، اما اگر منظور از نشاط مشارکت در امور خود و امیدواری به آینده است، باید بگوییم از این لحاظ وضعیت سالمندان چندان بد نیست و سالمندی بانشاط است و باید زندگی همراه با رضایتمندی باشد.
*خدمترسانی به سالمندان؛ صندوق پساندازی برای آینده نه چندان دور
وی ادامه داد: هر چه سالمندان را نسبت به آینده امیدوارتر کرده و کمک کنیم تا زندگی خوب و هدفمندی را پشت سر بگذرانند و همواره احساس کنند زندگیشان در خدمت به جامعه صرف شده بانشاطتر خواهد بود.
معاون بهزیستی مازندران در مورد مراکز نگهداری سالمندان مازندران، گفت: در حال حاضر پنج مرکز شبانهروزی، 12 مرکز روزانه، هشت ویزیت در منزل و سه مرکز مراقبتی و یک بنیاد فرزانگان در استان فعال است.
قلندری ادامه داد: همچنین طرح توانمندسازی سالمندان نیز در سطح استان مازندران در حال اجراست.
وی درباره مشکلات دوران سالمندی، تصریح کرد: مهمترین مشکلات سالمندان در وهله نخست مشکلات درمانی و بیمهای و در مرحله بعد مشکلات اقتصادی، کاهش سطح درآمد، مشکلات رفت و آمد و نبود سرویسهای حمل و نقل مناسبسازی شده، نبود اماکن تفریحی و ورزشی ویژه سالمندان برای گذران اوقات فراغت، مشارکت بسیار ضعیف سالمندان در فعالیتهای اجتماعی و حضور کمرنگ آنان در جامعه، انزوا و خانهنشینی سالمندان و بسیاری از مشکلات دیگر که اگر در یک جمله خلاصه شود میتوان گفت که مهمترین مشکلات سالمندان زندگی در شهر و جامعهای است که برای آنان طراحی نشده و در برنامهریزیها مغفول مانده است.
معاون بهزیستی مازندران با تأکید بر اینکه تبعیض سنی مسألهای است که خواسته یا ناخواسته موجب تمامی این مشکلات شده است، خاطرنشان کرد: باید تبعیض سنی از صحنه تصمیمگیریها حذف شود، نمیتوان گفت چرا جوانان این همه مشکل دارند، پس فعلاً پرداختن به سالمندان عقلانی نیست؛ باید گفت همه مشکلات ما از یک جانبهنگری و یک بعدی نگریستن است، به واقع اگر امروز برای سالمندان فکری اساسی نشود، تاوان سنگینی را در آینده و جامعه به دنبال دارد که جبرانش به این سادگیها نیست.
قلندری بیان کرد: مسؤولان و همه افراد جامعه باید به این باور برسند که هر قدمی در زمینه رفاه و خدمترسانی به سالمندان برداریم، در حقیقت صندوق پساندازی برای آینده نه چندان دور است.
به گزارش فارس، فرهنگسازی و رعایت شأن و منزلت سالمندان و استفاده از توانمندی و ظرفیتهای سالمندان مورد تأکید قرار گرفته است، باید بدانیم که سالمندی بحران و پایان زندگی نیست و باید برای استقبال از موج سالمندی در آینده برنامهریزی کنیم تا گرفتار بحرانها نشویم.
انتهای پیام/86034/ب30