اختصاصی مازندشورا: حمیده فرزانه، فارغالتحصیل مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی در مقطع کارشناسی ارشد و توسعه پایدار استراتژیک از دانشگاه صنعتی بلکینگه سوئد است. وی در انتخابات دوره چهارم شورای اسلامی محمودآباد توانست با 4 هزار و 811 رای بیشترین آرا از آن خود کند. فرزانه معتقد است، بخش بزرگی از این آرا را مدیون سابقه خانوادگی و نیکنامی پدر و عموهای خود و اعتماد مردم به آنهاست. وی با 35 سال سن جوانترین عضو شورای شهر محمودآباد است و بر مشارکت فعال بانوان در عرصههای مختلف جامعه تاكید و باور دارد. فرزانه سعی در تغییر نگاه غالب بر مدیریت شهری دارد و میگوید: «كاش تجربه زیسته زنان از فضای شهری در سیاستگذاریها و مدیریت شهری بکار گرفته شود». مشروح گفتوگوی ما با ایشان از نظرتان میگذرد:
عملکرد شورای محمودآباد قابل دفاع نیست
فرزانه، با بیان اینکه در جامعه ایرانی نهاد شورا واسطه بین مردم و حاکمیت است، اظهار کرد: یکسری موانعی وجود دارد که نیازمند آسیبشناسی هستند. مشکلاتی هستند که مختص یک استان نیست بلکه ملی و کشوری است و شورا هنوز نتوانسته به قداست مدنظر خویش دست پیدا کند.
وی، با اظهار اینکه اصلیترین مشکل ما در فرهنگ و نیز قانون است، افزود: فرهنگ تعامل مناسب و گفتوگو را رعایت نمیکنیم، اصول آن را بلد نیستیم. بنابراین نیاز است ریشههای آن را پیدا کنیم اینها نیاز به تمرین دارد متاسفانه هنوز چنین فضایی وجود ندارد. ضمن آنكه، به نظر میرسد در شرایط فعلی، شوراها، شوراهای شهرداری هستند و اگر آسیبشناسی نشود توفیقات لازم به دست نمیآید.
عضو شورای شهر محمودآباد، با اشاره به فضای مدیریت شهری، تصریح کرد: عملکرد شورای محمودآباد قابل دفاع نیست چشماندازی که متصور بودیم و برنامههای استراتژیکی که مدنظر داشتیم، محقق نشد. یکی از مشکلات ما عدم اولویتبندی است یعنی نتوانستیم بین واقعیتها و پروژههای تعیینشده تعادل و همخوانی برقرار کنیم و اولویت بندی نماییم.
بزرگترین آسیب مدیریت شهری نداشتن درآمد پایدار است
فرزانه، با بیان اینکه در شرایط فعلی درآمد شهرداری صرف هزینههای جاری و روزمره میشود، گفت: بزرگترین آسیب مدیریت شهری در شهرها و استانهای مختلف، نداشتن درآمد پایدار است و بسیاری از شهرهای استان نیز درآمد پایدار ندارند.
وی، با اشاره با ساحلی بودن محمودآباد، بیان کرد: شهرهای ساحلی میتوانند درآمد خوبی از سواحل داشته باشند اما به سبب آشفتگی و تعدد متولیان ساحل و نیز وجود پلاكهای شخصی در محدوده سواحل، سرمایهگذاری و ساماندهی در سواحل با دشواریهای اساسی روبرو است.
عضو شورای شهر محمودآباد، افزود: محمودآباد شهری است که با توجه به جاذبههای گردشگری، خدمات ملی ارائه میکند و ناچار بخشی از هزینههایی که میتواند صرف شهروندان شود، صرف خدمات ملی میشود و از این بابت همیشه گفتهام که شرمنده شهروندان هستم.
فرزانه تصریح کرد: برای بهبود این وضعیت نیاز است تا بودجه ملی به این شهرها برای ارائه خدمات اختصاص یابد تا شهروندان بومی متضرر نشوند؛ و نیز از فرصت گردشگر پذیر بودن منطقه در راستای اشتغال و حركت در مسیر توسعه پایدار منطقه بهره برد.
زباله و فاضلاب شهری بزرگترین تهدیدات منطقه
وی، درباره معضلات این شهرستان، گفت: یکی از بزرگترین تهدیدات منطقه زباله و فاضلاب شهری است و عدم ساماندهی آن آسیبهای فراوانی به محیط زیست وارد می كند و از سوی دیگر سلامت شهروندان را تهدید می نماید. ضمن اینکه نداشتن درآمد پایدار و برنامه جامع شهری از معایب مدیریت شهری است.
عضو بانوی شورای شهر محمودآباد، میزان بودجه امسال شهرداری محمودآباد را 15 میلیارد تومان اعلام کرد و اظهار امیدواری نمود كه همچون سال گذشته درآمدهای شهرداری بیش از برآورد بودجه پیشنهادی محقق شود.
فرزانه، با بیان اینکه متاسفانه بخش اعظم درآمدهای شهرداری از پروانههای ساختمانی و کمیسیون ماده صد است، افزود: در شرایط فعلی در شهرداریها چندان به ایجاد درآمد پایدار توجه نمیشود و معمولا فقط پول درآوردن های مقطعی و گذرا برای گذران امور جاری مورد نظر است. از اینروست كه پرداختن به برنامه های ایجاد درآمد پایدار و توجه به پروژه هایی با درآمد پایدار ضروری می نماید و باید در اولویت برنامه ریزی های شهرداری در همه شهرها قرار گیرد.
از اولویتهای ما تکمیل پروژههای نیمهتمام بود
عضو شورای شهر محمودآباد، با بیان اینکه در محمودآباد، پروژههای نیمهتمام بسیاری وجود دارد، بر تكمیل این پروژهها نظیر تكمیل كنارگذرهای غربی و شرقی تاكید نمود. همچنین بر بخش دیگری از فعالیتها (نظیر آسفالت كوچهها و توجه اساسیتر به افزایش و بهسازی فضای سبز و مواردی از این دست) كه از وظایف ذاتی و اساسی شهرداریهاست و تاكنون مغفول مانده یا با كاستی هایی اساسی روبروست.
فرزانه، در ادامه و در خصوص حضور بانوان در جامعه اظهار کرد: تجربه شوراها نشان داده است كه مردم بیش از مسئولین به زنان اعتماد دارند. جامعه ما پذیرای حضور بانوان است و بسترها نیز مهیاست. از اینرو، زنان با حضور خود در عرصههای مدیریتی و تصمیم گیری می توانند روایت زنانه ای از حضور و تجارب خود را ارائه دهند كه بیشك جامعه را بیش از پیش به سوی توسعه همه جانبهنگر و مكانی بهتر و مسالمتآمیزتر برای زندگی رهنمون خواهد كرد.
گفت و گو: مجید ساجدی فر