مازند شورا: عدم کنترل زباله های شهری وروستایی بعلت مواد آلوده کننده و فساد پذیر و نیز رطوبت و حرارت مناسب پناهگاهی مناسب برای انواع حشرات و جوندگان موذی میباشد. همواره تودههای زباله از عوامل اصلی و مولد بسیاری از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات و سایر بیماریهای واگیر دار و غیر واگیردار بوده است. پراکندگی مواد زاید خانگی وصنعتی وتجاری وانتشار زبالههای بیمارستانی از یک سو و تداوم گرما و طولانی شدن زمان برداشت زباله از معابر و اماکن عمومی از سوی دیگر از جمله عوامل مساعد کننده برای تکثیر ورشد سریع بسیاری از باکتریها و انگلها و موجودات و جوندگان موذی میباشد. زباله ها چه خانگی، چه صنعتی و چه بیمارستانی انتقال دهنده انواع بیماریها برای همه انسان ها و نابود کننده محیط زیست و منابع مختلف طبیعی از قبیل دریا، رودخانه، جنگل، کوه و ... و همچنین ذخایر آبی مناطق نابود کننده زیستگاه همه موجودات زنده می باشد حال آنکه برای این چالش حائر اهمیت در استانهای مازندران، گیلان و گلستان به هیچ عنوان فکری اساسی صورت نگرفته است و کوهستانهای مناطق جنوبی شهرهای ساحلی، مظلومترین مکان جهت دفن ظالمانه زباله ها آنهم به قیمت نابودی مطلق محیط زیست می باشد که البته موجب تغییراتی نیز در گونه های زیست محیطی شده که گاهناً توسط دام هایی که از زبالهها تغذیه میشود موجب انتقال بیماری از زباله به انسانها در شهرها نیز میشود.
کوهستان های مناطق جنوبی شهرها ایستگاه پایانی انواع زباله ها شده و سکنه همجوار روستاهای متصل به محل دفن زباله به انواع بیماری های خطرناک دچار شدند. متأسفانه به برخی از روستاهای همجوار از سوی مسئولین قول احداث جاده و امکانات عمومی داده شده است تا در برابر حمل و دفن زباله سکوت اختیار کنند.
نگارنده یادآوری می کند چند سال قبل چند دستگاه کامیون زباله در یکی از روستاهای استان سمنان از ساری دفن شد مسئولین سمنانی چنان برخوردی با مسئولین مازندرانی کردند که مسئولین این استان مجبور شدند زباله دفن شده در سمنان را با تخلیه مجدداً به ساری برگردانند در این بین مسئولین استان گلستان نیز حاضر به قبول یک کامیون زباله برای کارخانه کمپوست زباله در آن استان نشدند و خاطر نشان می شود تا این لحظه از نگارش این مقاله هیچ یک از مسئولین مربوط هیچ گزارش دقیقی از اقدامات لازم برای حل بحران زباله در این استان به مردم مازندران نداده است؟!.
کره زمین، خانه و محیط زیست همه انسانهاست. گاهی ما فکر میکنیم با گذاشتن کیسه زباله بیرون خانه دیگر مسئولیت مان تمام شده است و اصلا فکر نمی کنیم که چه اتفاقی قرار است برای این زباله ها بیفتد. چهقدر انرژی و هزینه صرف جمع آوری شان می شود و چه قدر به آلودگی های زیست محیطی اضافه میگردد و سهم ما در این میان چه قدر است؟/ شعبان وفایی نژاد