سه احتمال از انتخابات شورای هفتم/ تاخیر در برگزاری انتخابات شوراها چه نتایجی خواهد داشت؟

اهمیت برگزاری انتخابات میاندوره‌ای مجلس و بازگشت به روال برگزاری همزمان انتخابات ریاست جمهوری و شوراها سبب شده است نمایندگان مجلس دوازدهم گزینه‌های متعددی روی میز خانه ملت داشته باشند.

مازندشورا: برای اولین بار سومین دوره شوراها بیش از شش سال طول کشید تا چهارمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان با انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم در ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار شود.

حادثه منجر به شهادت رئیس جمهور دوازدهم (آیت‌الله رئیسی) سبب برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری و تغییر در تقویم همزمانی انتخابات شوراها و ریاست جمهوری شد.

از سویی علاوه بر انتخاب پزشکیان به عنوان رئیس جمهور و ورود برخی از نمایندگان مجلس به دولت ضرورت برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس نیز وجود دارد.

برگزاری انتخابات میاندوره‌ای به این نحو است که در اولین انتخابات پیش‌روی کشور باید انتخابات میان‌دوره‌ای برگزار شود.

از آنجایی که طبق قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، نامزدهای انتخابات باید حداقل شش ماه پیش از ثبت‌نام از مناصب مدیریتی خود استعفا دهند عملا امکان برگزاری انتخابات میاندوره‌ای در چهار حوزه انتخابیه مجلس وجود نخواهد داشت.

اهمیت برگزاری انتخابات میاندوره‌ای مجلس و بازگشت به روال برگزاری همزمان انتخابات ریاست جمهوری و شوراها سبب شده است نمایندگان مجلس دوازدهم گزینه‌های متعددی روی میز خانه ملت داشته باشند.

براساس برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در سال اخیر، سال ۱۴۰۷ زمان بعدی انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود و دوره پس از آن در سال ۱۴۱۱، برگزارمی‌شود همچنین براساس قانون فعلی، انتخابات شوراها در سال ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.

در این میان به لحاظ قانونی سه مسیر متصور است؛

یک) اصلاح قانون انتخابات مجلس و کاهش شش ماه زمان استعفا به سه ماه که عملا مسیری طولانی و تقریبا غیرممکن است.

دو) افزایش طول دوره شورای فعلی به مدت کمتر از یک سال و برگزاری انتخابات همزمان شوراها و میاندوره‌ای مجلس برای ایجاد فرصت تنفس استعفا برای نامزدهای انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس و هفت ساله شدن شورای هفتم با هدف برگزاری همزمان انتخابات شورای هشتم و ریاست جمهوری پانزدهم در سال ۱۴۱۱ که محتمل‌ترین حالت درصورت تغییر شرایط فعلی انتخابات، همین گزینه خواهد بود و احتمال برگزاری انتخابات شورای هفتم و میان‌دوره‌ای مجلس در نیمه دوم سال  ۱۴۰۴ می‌باشد و احتمالا انخابات شورای هشتم با ریاست جمهوری پانزدهم در سال ۱۴۱۱ همزمان می‌شود که برای این امر ضروری است شورای هفتم، هفت ساله باشد.

سه) افزایش طول دوره شورای ششم به هفت سال و برگزاری انتخابات شورای هفتم و ریاست جمهوری چهاردهم و برگزاری انتخابات میاندوره‌ای مجلس در نیمه دوم سال  ۱۴۰۴ بدون انتخابات شوراها

که این موضوع فعلا در دستور کار مجلس نبوده و هفت ساله شدن شورای ششم با رای منفی نمایندگان منتفی شده است.

تعلیق انتخابات پیش‌رو و تاخیر در برگزاری هفتمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نتایج مختلفی خواهد داشت؛

افزایش طول دوره شورای ششم؛

افزایش طول دوره شورای ششم حتی به مدت کمتر یک سال اگرچه با رای اعتماد مردم برای انتخاب ۴ ساله در تعارض است.

دستِ بازتر استانداران در تغییر و جا‌به‌جایی فرمانداران؛

احتمال تغییرات گسترده‌تر فرمانداران به عنوان نمایندگان عالی دولت در شهرستان‌ها و عدم محدودیت قانونی برای تغییر فرمانداران در آستانه برگزاری انتخابات.

فرصت مغتم برای نامزدها

برای نامزدهایی که فعالیت‌های غیررسمی انتخاباتی خود را آغاز نکرده‌اند فرصت مغتنی خواهد بود

امکان شناسایی نامزدهای با کیفیت؛

نامزدهایی که به لحاظ کیفیت مدیریتی، علمی و اجرایی در جایگاه بهتری قرار داشته اما از هیاهوی انتخاباتی و رسانه‌ای دور بوده‌اند امکان شناسایی توسط شهروندان را خواهد یافت.

بازگشت نامزدهای پیش‌تاز به نقطه آغازین رقابت؛

نامزدهایی که تبلیغات غیررسمی و زودهنگام خود را آغاز کرده بودند عملا به نقطه شروع بازگشته و فرصت رقابت برابر برای نامزدها فراهم می‌شود.

احتمال تغییر ترکیب نامزدهای احتمالی؛

 با تعویق زمان برگزاری انتخابات احتمالا شاهد انصراف برخی از نامزدهای احتمالی و اعلام حضور برخی دیگر خواهیم بود.

احتمال هفت ساله شدن شورای هفتم؛

به منظور همزمان شدن برگزاری انتخابات شورای هشتم و ریاست جمهوری پانزدهم در سال ۱۴۱۱ باید شورای هفتم هفت ساله شود و از آنجایی که رای‌دهندگان پیش از انتخاب نسبت به هفت ساله بودن این دوره شوراها مطالع‌اند این امر به عدالت نزدیک‌تر است.

 

انتخابات شوراها